لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۰۱

انتخابات مجلس هشتم آغاز شد


انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه آغاز شد.
عکس از AFP.
انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه آغاز شد. عکس از AFP.

رای گیری در انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه ۲۴ اسفندماه در سراسر ايران آغازشد .


وزارت کشور ايران اعلام کرده است که در انتخابات روز جمعه چهار هزار و ۴۷۶ نفر به رقابت می پردازند. اين در حالی است که صلاحيت بيش از دو هزار و ۷۰۰ نفر از کانديداهای برای شرکت در انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی توسط نهاد نظارتی چون شورای نگهبان رد شده است.


به گزارش رسانه های ايران، اکثر رد صلاحيت شدگان را افراد نزديک به اصلاح طلبان و گروه های مستقل تشکيل می دادند.


آیا در انتخابات جمعه شرکت می کنید؟ نظر خود را با دیگران در میان بگذارید.


برخی تحلیگران سياسی ، در همین زمینه، پیش بینی می کنند که به دلیل رد صلاحیت گسترده نامزدهای اصلاح طلبان، محافظه کاران از شانس بیشتری در انتخابات روز جمعه برخوردارند.


در همین حال، رييس شورای اطلاع رسانی وزارت کشور ايران روز پنجشنبه اعلام کرد رای گيری در بيش از ۴۵ هزار شعبه اخذ رای برای انتخاب ۲۹۰ نماينده مجلس برگزار می شود.


به گفته محمدحسين موسی‌پور، رييس شورای اطلاع‌رسانی وزارت کشور، انتخابات از ساعت هشت صبح روز جمعه در ۲۰۷ حوزه انتخابيه برگزار می شود.


برای دیدن عکس هایی از انتخابات روز جمعه، اینجا کلیک کنید.


آقای موسی پور همچنين گفت: «۵۵ ميليون تعرفه‌ رای [برگه رای] برای انتخابات مجلس در نظر گرفته شده است، و همواره تعرفه‌های رای ۲۰ درصد بيشتر از واجدين ‌شرايط چاپ می‌شود تا در روز اخذ رای با کمبود تعرفه مواجه نشويم».


در انتخابات روز جمعه چهار هزار و ۴۷۶ نفر به رقابت می پردازند. اين در حالی است که صلاحيت بيش از دو هزار و ۷۰۰ نفر از کانديداهای برای شرکت در انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی توسط نهاد نظارتی چون شورای نگهبان رد شده است.

حداقل سن رای دادن در ايران ۱۸ سال تمام است و بيش از ۴۳ ميليون و ۷۰۰ هزار نفر واجد شرايط رای دادن در انتخابات روز جمعه هستند.


نتايج انتخابات


مصطفی پورمحمدی، وزير کشور درباره اعلام نتايج انتخابات روز جمعه گفت: « نتايج انتخابات شهرستان‌ ها روز شنبه اعلام می ‌شود».


به گفته آقای پور محمدی «نتايج انتخابات در حوزه انتخابيه تهران قبل از شروع تعصيلات نوروزی اعلام شود».


وی افزود: «سعی خواهيم کرد که نتيجه انتخابات در حوزه انتخابيه تهران يکجا اعلام شود، اما اگر زمان طولانی شود نتيجه را به تدريج به اطلاع مردم خواهيم رساند.»


مشروعیت انتخابات


درحالی محافظه کاران امیدوارند که نتیجه انتخابات به نفع آنها رقم بخورد که عزت‌ الله سحابی، رییس شورای فعالان ملی - مذهبی، هفته گذشته از شرکت نکردن این جریان سیاسی در انتخابات مجلس هشتم خبر داده بود.


آقای سحابی بر اين نکته تاکيد کرده بود که «اينگونه انتخابات مشروع نيست» چرا که به اعتقاد او «وضعيت به‌گونه‌ای طراحی شده است تا هيچ فردی خارج از جريان حاکم در مجلس حضور نداشته باشد».


عزت الله سحابی، عضو شورای انقلاب در ماه های پس از پیروزی انقلاب و از اعضای دولت موقت مهندس بازرگان، نسبت به شکلی گیری «اقلیت قوی از اصلاح طلبان در مجلس هشتم» ابراز بدبینی کرده بود.


آقای سحابی با اشاره به تجربه مجلس هفتم و گفته بود: «در طول چهار سال مجلس هفتم از نمايندگان اصولگرا اعتراض شنيديم اما از اصلاح‌طلبان اعتراضی شنيده نشد. مثلا در بحث بودجه سال ۸۷ نمايندگان اصولگرا تندترين انتقادات را نسبت به اين بودجه داشتند اما نمايندگان اصلاح‌طلب واکنشی از خود نشان نداند».


این در حالی است که آيت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ايران، دو روز پیش از انتخابات با رد انتقادهايی که از شرايط و نحوه برگزاری انتخابات در ايران می شود، گفته بود: «بنده با اطمينان کامل تأکيد می کنم که انتخاباتی که تاکنون انجام شده، صحيح و درست بوده و انتخابات روز جمعه نيز همين گونه خواهد بود.»


آقای خامنه ای تصریح کرده بودکه مردم بايد به نامزدهايی رای دهند که به گفته وی، «مرزبندی روشنی با دشمنان» دارند.


رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی که از تلويزيون دولتی ايران پخش شد، گفته بود: «حضور گسترده مردم نقشه های دشمنان را برای تضعيف نظام و فشار بر ايران خنثی می کند.»


رقابت جناح ها


در همین حال،در انتخابات مجلس هشتم، محافظه کاران در مجموع زير دو عنوان جبهه متحد اصولگرايان و ائتلاف فراگير اصولگرايان فهرست نامزدهای خود را معرفی کرده بودند.


جبهه متحد اصولگرايان که به گروه ۵ + ۶ نيز معروف هستند متشکل از رايحه خوش خدمت (حاميان محمود احمدی نژاد)، جبهه پيروان خط امام (۱۴ گروه اصولگرا) و اصولگرايان موسوم به تحول خواه و ايثارگران هستند که به ديدگاه ها و سياست های رهبر جمهوری اسلامی و رييس جمهوری ايران نزديک تر هستند.


ائتلاف فراگير اصولگرايان نيز که تنها پنج نامزد مشترک با جبهه متحد دارد به افرادی چون محمد باقر قاليباف، شهردار تهران، علی لاريجانی، دبير سابق شورای عالی امنيت ملی و محسن رضايی، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام نزديک هستند.


گروه اول معتقد هستند که فهرست آنها مورد قبول جامعه مدرسين حوزه علميه قم، جامعه روحانيت مبارز و ۵۰ گروه و جريان اصولگرا است و شعار آنها نيز «پروا مکن بشتاب، همت چاره ساز است» تعيين شده است.


اختلافات اين دو گروه عمده محافظه کاران تا جايی پيش رفت که پنج نفر از افراد سرشناس محافظه کار از جمله علی اکبر ولايتی، مشاور بين الملل آيت الله خامنه ای برای ايجاد توافق ميان آنها به رايزنی های گسترده ای پرداختند، ولی موفق نشدند تا فهرست مشترکی از نامزدهای اصولگرا معرفی کنند.


اصلاح طلبان نيز که بسياری از نامزدهای آنها فرصت حضور در انتخابات را از دست داده اند، دو فهرست جداگانه منتشر کرده اند که با نام « ائتلاف اصلاح طلبان» متشکل از گروه های جبهه مشارکت ايران اسلامی و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامی و «اعتماد ملی» وابسته به حزب اعتماد ملی به رهبری مهدی کروبی، رييس سابق مجلس شورای اسلامی است.


ائتلاف اصلاح طلبان شعار «همراه شو عزيز! کاين درد مشترک، هرگز جدا جدا درمان نمی شود» و اعتماد ملی نيز شعار «چو ايران نباشد تن من مباد، تداوم راه امام، تداوم اصلاحات با اعتماد ملی» را برای رقابت انتخاباتی خود برگزيده اند.


نظرسنجی های دولتی


همزمان با فراخوان رهبران جمهوری اسلامی ايران برای شرکت گسترده مردم در پای صندوق های رای برای نشان دادن اتحاد خود در برابر آنچه که «دشمن» خوانده شده، نظرسنجی های دولتیپیش از روز جمعه نشان می دهند که بسياری از ايرانی ها در انتخابات شرکت خواهند کرد.


خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، گزارش داد: يک نظرسنجی که توسط يک «مرکز معتبر» انجام شده نشان می دهد که حدود ۶۰ درصد مردم برای حضور در پای صندوق های رای تصميم گرفته اند.


اين گزارش می افزايد: «نتايج اين نظرسنجی که در تهران، مراکز استان ها و چند شهرستان غير مرکز استان انجام شده نشان می دهد که تا روز سه شنبه نزديک به ۵۰ درصد تهرانی ها و بيش از ۶۰ درصد کسانی که به اين نظرسنجی در شهرستان ها پاسخ داده اند، برای شرکت در انتخابات تصميم گرفته اند.»


خبرگزاری دولتی ايران در گزارش خود به نام اين «مرکز معتبر» که نظرسنجی را انجام داده، اشاره نکرده است.


در بخشی ديگر از اين نظرسنجی آمده است که بخت داوطلبان نمايندگی مجلس که به گروه های اصولگرا نزديکترند، برای حضور در مجلس هشتم نزديک به دو برابر رقبای آنان در گروه های موسوم به دوم خرداد است.


گروهای اصلاح طلب و مستقل می گويند که با توجه به رد صلاحيت های گسترده توسط شورای نگهبان از هم اکنون بخت محافظه کاران برای تصاحب دو سوم از کرسی های مجلس بسیار زیاد است.


در نظرسنجی خبرگزاری ایرنا نیز آمده است: «حدود ۲۸ درصد از کسانی که در تهران مورد سوال قرار گرفته اند، گفته اند که به نامزدهای اصولگرا رای می دهند، در مقابل ۱۵ درصد از پاسخ دهندگان تهرانی نيز گفته اند که داوطلبان مورد نظر آنان در يکی از گروه های جبهه دوم خرداد قرار دارند.»


XS
SM
MD
LG