وزير کشور ایران روز چهارشنبه گفت که علت انفجار فروردين ماه سال جاری حسينیه سيدالشهدا شيراز بمبگذاری بود و وزير اطلاعات از بازداشت عامل اصلی اين انفجار خبر داده است.
این در حالی است که شورای امنيت ايران، که ریاست آن برعهده وزیر کشور است، در روز ۲۸ فروردين عامل انفجار در حسينيه ای در شهر شيراز را مهمات جنگی موجود در اين محل اعلام کرده بود.
مصطفی پور محمدی، وزیر کشور ایران، روز چهارشنبه علت حادثه حسينيه سيدالشهداء شيراز را بمبگذاری خواند و گفت عاملان این انفجار کسانی هستند که «به اسم سلطنت طلبی» به حمایت از« کشورهايی که داعيه حقوق بشر و دفاع از حقوق ملتها و ضد تروريسم را دارند» دست به این اقدام زده اند.
در جريان برگزاری مراسم هفتگی کانون فرهنگی «ره پويان وصال» در شامگاه شنبه ۲۴ فروردين انفجاری به وقوع پيوست که دستکم دوازده نفر کشته و بيش از ۲۰۰ نفر زخمی برجای گذاشت.
در همین حال، غلامحسين محسنياژهاي ، وزیر اطلاعات نیز روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگاران در شیراز گفت: « فرد اصلي كه در بمبگذاري مباشرت مستقيم داشت عصر امروز در حالي كه قصد خروج از كشور را داشت شناسايي و دستگير شد و در هنگام دستگيري نيز مسلح بود » .
وزير اطلاعات ايران دليل اعلام نشدن خبر بمبگذاری حادثه شيراز را «احتمال لو رفتن اطلاعات کسب شده و فرار عوامل اصلی بمبگذاری» دانست.
غلامحسین محسنی اژه ای همچنين درباره هويت عامل اين انفجار گفت:« اين گروه تروريستی با کشورهای آمريکا و انگليس ارتباط داشته و پيش از اين نيز از طريق وزارت امور خارجه به آن کشورها اعلام شده بود اما نه تنها هيچ اقدامی در جلوگيری از اعمال تروريستی آنها صورت نگرفت بلکه حمايت نيز شدند».
وزير اطلاعات ايران به طور مشخص از بردن نام گروهی که مورد حمايت « آمريکا و بریتانیا» خودداری کرد، اما تصریح کرد:«شش نفر از عوامل اين گروه شناسايی و بازداشت شدند».
جمهوری اسلامی پيشتر کسانی که در ارتباط با بمبگذاری و نا آرامی ها در استان خوزستان بازداشت شده بودند و یا گروه هایی همچون پژاک در کردستان و جندالله در سیستان را متهم کرده بود که با حمایت آمریکا و بریتانیا، دست به اقدامات «خرابکارانه» می زنند.
آقای محسنی اژه ای بدون اشاره به هویت و نحوه بازداشت این افراد گفت:«در اين راستا رابط و سرپل خارجی آنان نيز شناسايی و بازداشت و از آنان مواد منفجره، مقاديری سيانور، سلاح و مهمات کشف شد».
با اینکه گزارشی مبنی بر پذیرش مسئولیت این انفجار توسط اشخاص و یا گروهی مخابره نشده است، آقای محسنی اژه ای در این باره گفت: « يکی از اقداماتی که به پيچيدگی امر انجاميد ، قبول مسووليت انفجار از سوی چند گروه بود که برای رد گم کردن و ديگر انگيزهها اتفاق افتاد».
در همین حال، وزیر اطلاعات ایران دست داشتن گروه های سنی مذهب در این انفجار را منتفی دانست.
شورای امنیت کشور و مهمات جنگی
پس از وقوع این انفجار در ۲۴ فروردين، مسئولیت بررسی علل وقوع انفجار به شورای امنیت کشور ایران که ریاست آن برعهده وزیر کشور است، سپرده شد.
در حالی که گمانی زنی و اختلاف ها نظر ها بر سر عامل انفجار کانون فرهنگی «ره پويان وصال» جريان داشت، دبيرخانه شورای امنيت ايران، که زير مجموعه وزارت کشور است، در بيانيه ای در۲۸ فروردين اعلام کرد که بررسی های انجام شده نشان می دهد که «عامل انفجار در حسينيه سيد الشهدا در شهر شيراز وجود برخی از مهمات جنگی در اين محل» بوده است.
اين در حالی بود که مسوولان کانون «ره پويان وصال» در حسينه شهدای شيراز تاکيد داشتند که اين انفجار بر اثر بمب گذاری بوده است.
دبيرخانه شورای امنيت کشور در اين بيانيه ضمن رد اخبار و گزارش های پراکنده مبنی بر انتقال مواد انفجاری از بيرون به محل حسينيه، اعلام کرده بود که بر اساس مطالعات و بررسی های ميدانی دقيق صورت پذيرفته از سوی نمايندگان و کارشناسان ارشد اعزامی شورای امنيت کشور به شيراز، مشخص شده است که علت اصلی حادثه انفجار شيراز، ناشی از وجود برخی مهمات جنگی موجود درغرفه « يادمان شهدا» در حسينيه سيدالشهدا بوده است و انفجار هر گونه بمب يا انتقال مواد انفجاری از بيرون در اين حادثه منتفی است.
به رغم انکار مقامات رسمی ايران، گفته های محمد انجوی نژاد، مسئول «کانون ره پويان وصال»، نيز به اين شايعه قوت بخشيد که بمبگذاری عامل وقوع انفجار بوده است.
محمد انجوی نژاد پس از رويداد انفجار گفته بود: ديشب پس از سخنرانی متوجه انفجاری در محل کانون شديم و بعد از کارشناسی، گروه های متخصص به اين نتيجه رسيدند که شخصی مواد منفجره را در زير قفسه ای که مربوط به نمايشگاه «معراج شهدا» است، قرار داده است.
انفجار در کانون
شاهدان عينی گفته اند که انفجار پس از پايان سخنرانی حجت الاسلام سيد محمد انجوی نژاد، رييس کانون فرهنگی، مذهبی رهپويان وصال شيراز و دبير نماز جمعه استان فارس، در قسمت مردانه و در انتهای سالن حسينيه اتفاق افتاده است.
اين کانون، شنبه ها به طور منظم در اين حسينيه برنامه های مذهبی برگزار می کرده و موضوع سخنرانی پيش از وقوع انفجار، «خود فریبی» بوده است.
گزارش ها حاکی است که صدای انفجار تا کيلومتر ها دورتر شنيده شده و شيشه های خانه های اطراف محل انفجار شکسته شده است.