شرکت ملی نفت ايران و شرکت روسی گازپروم يکشنبه شب، بيست و سوم تير، توافقنامه ای را برای همکاری در زمينه های نفت و گاز امضا کردند.
اين توافقنامه که انعکاس وسيعی در رسانه های ايران داشت، پس از آن انجام گرفت که شرکت نفتی توتال فرانسه از سرمايه گذاری در ايران انصراف داده بود.
بر اساس توافقنامه شرکت ملی نفت ايران و شرکت روسی گازپروم، طرفين در زمينه توسعه ميادين نفت و گاز ايران و انتقال نفت خام دريای خزر به دريای عمان همکاری خواهند کرد.
توسعه ميدان نفتی آزادگان شمالی، مشارکت احتمالی گازپروم در پروژه خط لوله صلح به پاکستان و هند و نيز ساخت يک پالايشگاه در شمال ايران از ديگرموارد همکاری شرکت ملی نفت ايران و گازپروم روسيه خواهد بود.
در عين حال، دو طرف با تشکيل يک شرکت مشترک در حوزه اترژی توافق کرده اند.
اين توافقنامه تنها چهار روز پس از اعلام انصراف شرکت عظيم نفتی توتال فرانسه از سرمايه گذاری در ايران امضا شده است.
اين شرکت فرانسوی همراه با شرکت مالزيايی پتروناس از سال ۲۰۰۶ ميلادی مذاکراتی را برای توسعه طرح گاز طبيعی در ميادين جنوبی ايران، از جمله در عسلويه، با تهران آغاز کرده بود. توتال دليل انصراف خود را ريسک بالای سرمايه گذاری در ايران اعلام کرده بود.
پيش از توتال، شرکت های شل و رپسول نيز بازار ايران را ترک کرده بودند.
اين اقدامات پس از آن انجام گرفت که آمريکا و اتحاديه اروپا، شرکت های آمريکايی و اروپايی را برای خودداری از معامله با ايران و يا سرمايه گذاری در اين کشور تحت فشار قرار داده اند.
در اين حال، مقام های ايرانی از توافقنامه با گازپروم روسيه استقبال کرده اند، تا آن اندازه که محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران، در ديدار آلکسی ميلر، رييس هيات مديره شرکت گازپروم، در تهران، از افزايش همکاری در زمينه نفت و گاز با روسيه تا حد ممکن سخن گفت.
به گزارش سايت اطلاع رسانی رياست جمهوری اسلامی ايران، آقای ميلر اعلام آمادگی کرد که تمام امکانات و دانش فنی اين شرکت دراختيار طرف ايران قرار خواهد گرفت.
وی هچنين برای مشارکت گازپروم در پروژه های بزرگ نفت و گاز در حوزه های پارس جنوب و شمالی، آزادگان و دريای خزر اعلام آمادگی کرد.
ايران پس از روسيه، دومين کشور جهان از لحاظ ذخاير گازی است. اما تاکنون ميزان اندکی از آن را استخراج و صادر کرده است.
در اين ميان، توافقنامه شرکت ملی نفت ايران و شرکت روسی گازپروم و ابراز تمايل مقام های جمهوری اسلامی به حضور گسترده روسيه در صنعت نفت و گاز ايران در حالی امضا شده است که پيش از اين، مسکو به دليل تاخيرهای پياپی در اتمام نيروگاه اتمی بوشهر و نيز دادن رای مثبت به قطعنامه های تحريم ايران در شورای امنيت سازمان ملل متحد، از سوی کارشناسان و رسانه ها درايران مورد انتقاد قرار گرفته است.