همزمان با درخواست نخست وزیر ترکیه برای آتش بس در غزه، وزير امور خارجه اسرائيل روز پنجشنبه بر ادامه حملات به نوار غزه تاكيد كرد و گفت: اين حملات به گروه حماس ضربه زده است.
تسيپى ليونى كه براى مذاكره با نيكلا سركوزى، رييس جمهورى فرانسه، به پاريس سفر كرده است به خبرنگاران گفت: حملات تا زمانى كه خيال دولت اسرائيل از بابت تهديد حماس راحت نشده است ادامه مى يابد.
خانم ليونى افزود: «من فكر مى كنم كه حتى اكنون، پس از چند روز عمليات، ما وضعيت را تغيير داده ايم.»
وزير امور خارجه اسرائيل اظهار داشت: «ما به بسيارى از زير ساخت هاى ترور از ناحيه غزه ضربه زده ايم و اين پرسش كه آيا چنين اقدامى كافى است به ارزيابى هاى روزانه بستگى دارد.»
اسرائيل اعلام كرده است كه هدف از حملات هوايى به نوار غزه مقابله با پرتاب خمپاره و موشك از سوى گروه هاى تندروى جهاد اسلامى و حماس است كه شهرها و شهرك هاى داخل اسرائيل را هدف قرار مى دهند.
خانم ليونى مى گويد: «ما مى خواهيم حماس را در نوار غزه تضعيف كنيم. در پايان روز، حماس يك مشكل نه تنها براى اسرائيل براى كل مردم فلسطين است.»
وى ابراز عقيده كرد، اين گروه براى دولت هاى عربى نيز يك مشكل به شمار مى رود چرا كه آنها نيز با عناصر راديكال در كشورهاى خود دست به گريبان هستند.
اسرائيل در هفته جارى، طرح فرانسه براى آتش بس ۴۸ ساعته براى ارسال كمك هاى امدادى به غزه را رد كرد.
خانم ليونى مى گويد: نوار غزه با بحران انسانى روبرو نيست، گذرگاه هاى آن باز هستند و بيش از آغاز حملات از آنها استفاده مى شود.
- «ما به بسيارى از زير ساخت هاى ترور از ناحيه غزه ضربه زده ايم و اين پرسش كه آيا چنين اقدامى كافى است به ارزيابى هاى روزانه بستگى دارد.»
وزیر امور خارجه اسرائیل
به رغم گذشت شش روز از تهاجم اسرائيل به نوار غزه و كشته شدن بيش از ۴۰۰ فلسطينى، گروه حماس همچنان به مقابله راكتى عليه اسرائيل ادامه مى دهد.
روز پنجشنبه در تحولى تازه، ارتش اسرائيل يك رهبر سياسى گروه حماس را به قتل رساند. نزار ريان، همراه با چهار همسر خود در حمله هوايى اسرائيل به شهر جباليا واقع در نوار غزه كشته شد.
بسيارى از رهبران حماس هم اكنون از بيم حملههاى هوايى اسرائيل در خفا زندگى مى كنند اما به گفته راديو حماس، نزار ريان توصيه هاى امنيتى براى اختفاء را ناديده گرفته بود.
در واكنش به كشته شدن اين رهبر فلسطينى، ايمن طاها، يكى از مقامهاى حماس، اعلام كرد كه اسرائيل «بهاى سنگينى» را براى آن پرداخت خواهد كرد.
تلاش براى برقرارى آتش بس
در همين حال، وزير امور خارجه مصر گفت كه در هر طرح آتش بس، حماس بايد پرتاب راكت به شهرهاى اسرائيلى را متوقف كند.
اظهارات احمد ابوالغيث پس از آن بيان شد كه رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه در ادامه سفر منطقه اى خود به قاهره سفر كرد و با حسنى مبارك، رييس جمهورى مصر، در باره بحران غزه گفت و گو كرد.
آقای اردوغان پس از این دیدار به خبرنگاران گفت که آتش بس فوری باید برقرار و محاصره غزه نیز برداشته شود.
وی همچنین از گروه حماس خواست تا پرتاب راکت و هر گونه حمله دیگر به خاک اسرائیل را پایان دهد.
تركيه و مصر قصد دارند تا با همكارى يكديگر طرح آتش بس مشتركى را به اسرائيل و حماس ارائه كنند تا به خشونت هاى غزه پايان داده شود.
حماس گفته است كه با هيچ طرح صلحى كه در آن باز شدن مرزهاى نوار غزه و پايان دادن به محاصره اين منطقه گنجانده نشده باشد، موافقت نخواهد كرد.
از سوى ديگر، جمهورى چك كه از اول ژانويه رياست دوره اى اتحاديه اروپا را بر عهده گرفته است اعلام كرد كه رسيدگى به بحران غزه در صدر برنامه هاى آن قرار دارد.
ميرك توپولانك، نخست وزير چك، به خبرنگاران گفت: نقش اصلى ما در روزها و هفته هاى آينده، تلاش براى برقرارى آتش بس در غزه خواهد بود.
وى افزود: هيئت ويژه اتحاديه اروپا براى بررسى اين موضوع شامل خاوير سولانا، مسئول سياست خارجى اين اتحاديه، بنيتا فرو والدنر، كميسير روابط خارجى، و وزيران امور خارجه چك، سوئد و فرانسه خواهد بود.
آقاى توپولانك اظهار داشت: در حال حاضر نمى توان روى آمريكا حساب باز كرد و اتحاديه اروپا بايد ابتكار عمل را در دست گيرد.