(rm) صدا | [ 13:08 mins ]
در برنامه چهارشنبه شب انتخابات 84، راديو فردا در مصاحبه با بهمن کلباسی از اعضای سابق شورای عمومی دفتر تحکیم وحدت، عبدالله مومنی دبیر و رضا دلبری عضو شورای دفتر مرکزی دفتر تحکیم وحدت و مسعود دهقان دبیر سیاسی انجمن دانشجویان دانشگاه امیر کبیر به بررسي تناقض در تصمیم گیری و کنش سیاسی دفتر تحکیم و جنبش دانشجويي مي پردازد. کیوان حسینی (رادیو فردا): «تناقض در تصمیم گیری و کنش سیاسی»، این بحثی است که از سوی بهمن کلباسی از اعضای سابق شورای عمومی دفتر تحکیم وحدت مطرح شده. وی که اکنون مقیم کشور کاناداست، معتقد است که تحریم انتخابات با سیاست دوری جستن از قدرت که پیش از این از سوی دفتر تحکیم مطرح شده بود، همخوانی ندارد.
بهمن کلباسی: درمجموع می توان چهار پنج سال اول پس از وحدت، سال 76، به عنوان سالهای حضور و سالهای تاثیرگذرای مستقیم در انتخابات دانست. زیرا نماینده معرفی می کرد و فعالانه در انتخابات شرکت می کرد و مدافع حرکت اصلاحی بود. ولی بعد از دوران دوم ریاست جمهوری آقای خاتمی از فعالیت مستقیم انتخاباتی و سیاسی خارج شد و از قدرت فاصله گرفت. من فکر می کنم موضعگیری دفتر تحکیم وحدت حتی در انتخابات دور دوم ریاست جمهوری خاتمی و به نحو شدیدتر در انتخاباتی که در پیش رو داریم، دچار این تناقض است که دوستان ما اظهار نظر سیاسی می کنند، از قدرت فاصله نگرفته اند و فقط در واقع برخوردشان با قدرت متفاوت شده است و نظرات سیاسی شان با گروهها و احزاب دیگری همخوان شده است.
ک.ح.: تنافضی که آقای کلباسی و برخی دیگر از فعالان سیاسی از آن سخن می گویند، یادآور اظهار نظر شهاب مومنی از اعضای انجمن دانشگاه چمران است که پیش از این گفته بود دانشجویان با برداشتهای گوناگونی از سیاست دوری از قدرت روبرو هستند. عبدالله مومنی دبیر تشکیلات تحکیم وحدت به دفاع از موضع تحریم انتخابات می پردازد و در پاسخ به این انتقادات می گوید:
عبدالله مومنی: از آنجایی که شرکت کردن در انتخابات صرفا جنبه تزیین و نمایشی دارد در حال حاضر و در ساختار حکومتی، انتخابات آزاد مفهومی ندارد و همینطور نهادهای حکومتی منبع مشروعیت بخششان مردم نیستند و حکومت برای مردم و شهروندان جایگاه واقعی قایل نیست، ما شرکت کردن در انتخابات را در راستای تقویت دموکراسی و جامعه مدنی نمی دانیم و معقتدیم عمکرد و کنش سیاسی دفتر تحکیم وحدت در جهت تقویت دموکراسی است.
ک.ح.: دومین انتقاد متوجه نام سنتی انجمنهای صنفی دانشجویان در دانشگاههاست. انجمنهای اسلامی در زمانی شکل گرفتند که اسلامگرایان معتقد بودند همه چیز در دانشگاهها باید اسلامی باشد، خصوصا فعالیتهای سیاسی دانشجویان. اما اکنون منتقدانی چون بهمن کلباسی معقتدند که تاکید بر اسلامی بودن این انجمنها، تاکید بر ویژگی غیردموکراتیکی است که می تواند به پایگاه اجتماعی تشکلهای دانشجویان ضربه بزند. در پاسخ به این انتقاد رضا دلبری عضو شورای دفتر مرکزی دفتر تحکیم وحدت بیش از هر چیز از مقاومت حاکمیت در برابر شکل گیری گروههای مستقل دانشجویی می گوید.
رضا دلبری: متاسفانه به دلیل ساختار یک دست حاکمیت و عدم مجوز تشکل مستقل دانشجویی، این تشکلهایی که شما می گویید تقریبا در دانشگاه وجود ندارند و عملا دفتر تحکیم وظیفه خودش را حمایت از تشکلهای مستقل دانشجویی دانسته و می داند و به هیچ عنوان این انتقاد را انتقاد درستی نمی دانم مگر این که مصداق واقعی داشته باشد. ما بارها اعلام کرده ایم که می خواهیم تمامی تشکلهای دانشجویی امکان رشد داشته باشند.
ک.ح.:آقای دلبری یاد آوری کرد که انجمن دانشجویان جمهوریخواه دانشگاه یزد بعد از اعلام موجودیت به نشست شورای عمومی دفتر تحکیم، نمایندگانی را فرستاد و با رای اکثریت دانشجویان این انجمن جدید به عضویت اتحادیه سراسری دانشجویان درآمد. به بیان دیگر این انجمن نیز خود عضوی از دفتر تحکیم وحدت است. عبدالله مومنی نیز معتقد است که در حال حاضر پسوند اسلامی تاثیری بر نوع و شکل فعالیت انجمنها ندارد.
بی توجهی به بخشی از مطالبات دانشجویان نیز نقد یگری است که به گفته یکی از فعالان دانشجویی برای تحریم انتخابات بی تاثیر نبوده است. مسعود دهقان دبیر سیاسی انجمن دانشجویان دانشگاه امیر کبیر از مهمترین خواسته های دانشجویان می گوید: آزادیهای اجتماعی.
مسعود دهقان: الان با شرایطی که پیش آمده آزادیهای اجتماعی و مطالبات اجتماعی از مهمترین مطالباتی است که نزد جوان جامعه امروز ایران و به صورت خاص دانشجویان، برایشان مطرح است.
ک.ح.:: این انتقادی است که دبیر تحکیم وحدت نیز آن را وارد می داند. عبدالله مومنی ضمن قبول این که تمرکز دفتر تحکیم بر مطالبات سیاسی تا این حد پذیرفته نیست، می گوید:
عبدالله مومنی: ما معتقد هستیم که جنبش دانشجویی و دفتر تحکیم وحدت اولویت اصلی و استراتژیکش پرداختن به مطالبات بدنه دانشجویی، چه مطالبات صنفی، آموزشی، رفاهی و چه آزادیهای اجتماعی داخل دانشگاه است و سعی کردیم در طی سالهای گذشته از نگاه تک ساحتی به مسائل سیاسی فاصله بگیریم و فعالیتمان را در حوزه های دیگر بسط دهیم.