لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۲۱

نقدینگی در ایران به یک میلیون و ۲۱۱ هزار میلیارد تومان رسید


حجم نقدینگی در بهمن‌ماه ۱۳۹۵ نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن، ۲۴٫۷ درصد رشد کرد
حجم نقدینگی در بهمن‌ماه ۱۳۹۵ نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن، ۲۴٫۷ درصد رشد کرد

بانک مرکزی ایران با انتشار گزارشی، رقم نقدینگی در اقتصاد ایران تا پایان بهمن‌ماه پارسال را بیش از یک میلیون و ۲۱۱ هزار میلیارد تومان اعلام کرد.

براساس نتایج این گزارش که روز یکشنبه ۲۰ فروردین، منتشر شده‌است، حجم نقدینگی در پایان بهمن‌ماه پارسال در مقایسه با ماه مشابه سال ۱۳۹۴، با رشد ۲۴٫۷ درصدی روبرو شده‌است.

مقایسه حجم نقدینگی در بهمن ماه پارسال در مقایسه با دی ماه همان سال، نشان می‌دهد که در آن فاصله یک ماهه، نقدینگی در اقتصاد ایران تا ۱۵ هزار میلیارد تومان افزایش داشته است.

بر اساس این گزارش بانک مرکزی ایران، در مجموع از ابتدای سال ۱۳۹۵ تا پایان بهمن‌ماه پارسال یعنی در دوره ۱۱ ماهه سال گذشته، حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بر حجم نقدینگی افزوده شد.

نرخ رشد بیش از ۲۰ درصد نقدینگی در حالی است که نرخ تورم در همین ماه‌ها کاهش داشته است.

مسئولان بانک مرکزی، از جمله اکبر کمیجانی، قائم مقام این بانک، در توضیح همزمانی وقوع دو پدیده رشد نقدینگی و کاهش نرخ تورم، به تغییر ترکیب سبد نقدینگی و افزوده شدن به حجم شبه پول نسبت به پول و همچنین افزایش سهم سپرده‌های بانکی در سبد نقدینگی و کاهش اسکناس و مسکوک در دست اشخاص در این سبد، اشاره می‌کنند.

بر اساس گزارش بانک مرکزی، از رقم یک میلیون و ۲۱۱ هزار میلیارد تومانی نقدینگی در اقتصاد ایران، بیش از ۸۷ درصد یعنی بیش از یک میلیون و ۵۸ هزار میلیارد تومان به شبه پول اختصاص داشته و حدود ۱۲٫۵ درصد را پول تشکیل می‌داده‌است.

اگرچه رقم مجموع نقدینگی در بهمن ماه پارسال رشد داشته اما رشد اجزای مختلف تشکیل‌دهنده نقدینگی، متفاوت بوده که بیانگر تغییر ترکیب سبد نقدینگی است.

رشد سهم شبه پول در ترکیب سبد نقدینگی که بخش عمده آن را سپرده‌های بانکی تشکیل می‌دهد، در بهمن ماه پارسال در مقایسه با ماه مشابه سال ۹۴، رشدی بیش از ۲۴ درصد داشته است.

پایه پولی در دی‌ماه پارسال نسبت به دی ماه ۱۳۹۴، به میزان ۱۷٫۳ درصد و ضریب فزاینده در آن ماه، ۷٫۴ رشد کرده بود، عمده رشد پایه پولی از محل افزایش مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی و بانک‌ها بوده که می‌تواند در آینده مشکلاتی را برای اقتصاد ایران رقم بزند.

رشد فزاینده رقم نقدینگی در حالی رخ می‌دهد که پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی، پیشتر تاکید کرده بود که این بانک درصدد است با تقویت انضباط پولی و مالی از رشد فزاینده نقدینگی، جلوگیری کرده و دستاورد تورمی دولت را حفظ کند.

او همچنین گفته بود که از نظر بانک مرکزی، نرخ رشد نقدینگی باید کاهش یابد.

اگرچه نرخ تورم متوسط در پایان پارسال در سطح ۹ درصد و در سطح تک‌رقمی تثبیت شد، اما نرخ تورم نقطه به نقطه اسفندماه پارسال رقم ۱۱٫۹ درصد بود که این افزایش نرخ تورم نقطه به نقطه و همچنین رشد فزاینده نقدینگی می‌تواند تهدیدی جدی برای از دست رفتن دستاورد تک رقمی شدن نرخ تورم متوسط در اقتصاد ایران طی ماه‌های آتی باشد.

XS
SM
MD
LG