کشورهای عضو سازمان ملل متحد روز پنجشنبه، ششم آبان، با اکثریتی چشمگیر به آغاز مذاکرات برای دستیابی به پیمان منع سلاحهای اتمی رای دادند.
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، حمایت اکثریت کشورهای عضو سازمان ملل متحد از این قطعنامه در حالی اتفاق افتاد که شماری از کشورهای دارای توانایی هستهای نظامی و برخی از همپیمانان آنها با این امر مخالف بودند.
در نشست رایگیری روز پنجشنبه در کمیته امنیت بینالمللی سازمان ملل متحد، ۱۲۳ کشور از آغاز مذاکرات معاهده منع سلاحهای هسته ای حمایت کردند؛ ۳۸ کشور با آن مخالفت کرده و رای شانزده کشور نیز ممتنع بود.
رای موافق در حالی به دست آمد که برخی از قدرتهای مهم هسته ای در هفتههای گذشته کارزاری سخت را برای رد این قطعنامه سامان داده بودند.
به گزارش گاردین، قدرت های هسته ای مانند آمریکا، روسیه، اسرائیل، فرانسه، و بریتانیا در میان مخالفان این قطعنامه بودند.
اما چین، هند و پاکستان رای ممتنع دادند. ژاپن و کره جنوبی که با خطر کاربرد سلاح اتمی از سوی کره شمالی روبهرو هستند، به لزوم آغاز مذاکرات منع سلاح اتمی رای موافق دادند.
اما استرالیا در کنار دارندگان قدرت های هسته ای مخالف این مذاکرات بود و تلاش برای غیرقانونی کردن سلاح هسته ای را رد کرد.
از هفته قبل ارزیابی شده بود که استرالیا به عنوان کشوری که زیر چتر رادار بازدارندگی هسته ای آمریکا قرار دارد، به این درخواست رای مخالف بدهد.
پیشنویس این قطعنامه از سوی اتریش، ایرلند، مکزیک، نیجریه، آفریقای جنوبی و برزیل به کمیته امنیت بین المللی سازمان ملل ارائه شده بود.
اما استدلال کشورهایی که به این طرح رای مخالف دادند، این بود که مذاکرات خلع سلاح هسته ای باید در چارچوب انپیتی، پیمان منع گسترش جنگافزار اتمی، برگزار شود.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، در این قطعنامه از «پیامدهای فاجعهبار انسانی در هر گونه کاربرد جنگافزار هستهای» ابراز «نگرانی عمیق» شده است.
به نوشته گاردین، اکنون انتظار می رود که قطعنامه غیر الزامآور برای آغاز معاهده منع سلاح اتمی در یکی از نشست های ماه دسامبر مجمع عمومی سازمان ملل به رای گذاشته شود تا به قطعنامهای الزامآور بدل شود.
در این قطعنامه پیشنهاد شده است که در مارس سال ۲۰۱۷، اواخر اسفند ۱۳۹۵، همایشی بینالمللی برای مذاکره با هدف دستیابی به «سند الزام آور به منع سلاح های هسته ای تا حذف کامل این نوع سلاح» برگزار شود.
در طول دوره ای که مذاکرات برای پیمان منع سلاح های اتمی در جریان بوده، حمایت کشورهای بیشتری از آن به دست آمد، هرچند که شماری از کشورهای دارنده قدرت هسته ای همپیمانان خود را که قدرت هسته ای نظامی نیستند، متقاعد کردند که به قطعنامه رای مخالف بدهند.
در سراسر جهان دهها کشور برنامه اتمی دارند که اکثرا برای مصارف صلحجویانه است و ۹ کشور جهان در باشگاه دارندگان سلاحهای اتمی هستند.
آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین، اسرائیل، هند، پاکستان و کره شمالی ۹ عضو باشگاه هسته ای نظامی هستند؛ از این میان پنج کشور اعضای دائم شورای امنیت هستند.
در ماههای اخیر آزمایشهای پی در پی هسته ای با کلاهک های قرار گرفته روی موشکهای دوربرد از سوی حکومت کره شمالی نگرانی شدید جامعه جهانی را در پی داشته است.