لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۲۷

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران:‌ دستکم ۴۸ روزنامه‌نگار در سال ۲۰۱۶ کشته‌ شده‌اند


کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران اعلام کرد که با توجه به جنگ‌های داخلی و درگیری‌هایی که در سراسر دنیا در جریان است، «جهان برای روزنامه‌نگاران خطرناک‌تر شده است و در سال گذشته روزنامه‌نگاران با خشونت‌ها و تهدیدهای بی‌سابقه‌ای مواجه شدند».

براساس این گزارش که روز سه‌شنبه سوم اسفند منتشر شد، روزنامه‌نگاران در خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی و آفریقا به طور گسترده مورد سرکوب و خشونت قرار گرفته‌اند.

در این گزارش به مواردی از جمله کشته‌شدن روزنامه‌نگاران در مناطق جنگی و خطر ربودن و اسارت آنان به خصوص در خاورمیانه اشاره شده است.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۱۶ میلادی دست‌کم ۴۸ روزنامه‌نگار در جهان کشته‌ شده‌اند. ضمن آنکه طی شش سالی که از جنگ داخلی در سوریه می‌گذرد دست‌کم ۱۰۰ روزنامه‌نگار در این کشور ربوده شده‌ و ۲۵ تن دیگر هم ناپدید شده‌اند.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در این ارتباط به بریدن سر جیمز فولی و استیون ساتلاف، خبرنگاران آمریکایی به دست گروه حکومت اسلامی (داعش) در سال ۲۰۱۴ میلادی اشاره کرد و افزود که پخش فیلم سر بریدن این دو روزنامه‌نگار افکار عمومی را به خطرات روزافزون علیه خبرنگاران آگاه کرد.

گزارش این نهاد مدافع آزادی بیان همچنین به موضوع ربودن خبرنگاران به منظور باج‌گیری در درگیری‌های خاورمیانه اشاره می‌کند و می‌افزاید که این موضوع تبدیل به محل درآمد گروه‌های شبه‌نظامی و باندهای جنایتکار در سومالی تبدیل شده است.

این کمیته همچنین نوشت که گروه حکومت اسلامی و شاخه‌های آن از محل ربودن خبرنگاران بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴، ‌حدود ۱۲۵ میلیون دلار درآمد داشته‌اند. ‌

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران می‌گوید در برخی از کشورها مانند مکزیک روزنامه‌نگاران با خطرات ناشی از جرم و جنایت سازمان‌یافته مواجهند.

این نهاد مدافع آزادی بیان در همین ارتباط اشاره کرد که طی یک دهه گذشته دستکم ۲۶ روزنامه‌نگار در مکزیک ربوده و کشته شده‌اند.‌ اکثر این افراد به دست باندهای مواد مخدر و یا مقام‌های فاسد مکزیکی کشته شده‌اند.

بر اساس این گزارش،‌ خبرنگاران خارجی و محلی مقیم مکزیکوسیتی،‌ پایتخت مکزیک،‌ به دلیل گزارش‌های مربوط به روسای باندهای مواد مخدر با پیامدهای مرگباری مواجه شده‌اند.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در بخشی از گزارش خود اعلام کرد که طی سال گذشته میلادی دست‌کم ۲۵۹ روزنامه‌نگار به دلیل فعالیت‌های رسانه‌ای خود زندانی شدند و ترکیه با ۸۱ روزنامه‌نگار زندانی در صدر این فهرست قرار دارد.

بر اساس این گزارش،‌ از جمله بازداشت‌شدگان، خبرنگاران غربی، ‌سوری و عراقی بوده‌اند.

در این گزارش همچنین آمده است که در کشورهای مصر، اتیوپی، بحرین و عربستان سعودی، به بهانه مبارزه با تروریسم و حفاظت از امنیت ملی، روزنامه‌نگاران بازداشت و زندانی می‌شوند.

به گفته کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران، روسیه، پاکستان و افغانستان هم از دیگر کشورهایی هستند که روزنامه‌نگاران را مورد تهدید، خشونت و سرکوب قرارمی‌دهند.

این کمیته در گزارش خود بر لزوم انجام اقداماتی برای حفظ امنیت روزنامه‌نگاران در مناطق جنگی و ناآرام تاکید کرد و از تشکیل یک تیم اضطراری در این کمیته به منظور حمایت و پشتیبانی از روزنامه‌نگارانی خبر داد که ممکن است در معرض خطر باشند.

کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران آذرماه گذشته هم گزارش داده بود که ترکیه، چین، مصر، اریتره و اتیوپی بیشترین تعداد روزنامه‌نگاران زندانی را دارند.

در گزارش اخیر کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران نامی از ایران به چشم نمی‌خورد. این در حالی است که به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز، بازداشت و سرکوب روزنامه‌نگاران در ایران همچنان ادامه دارد و علاوه بر این، در ماه‌های گذشته برای دست‌کم پنج روزنامه‌نگار هم حکم شلاق صادر شده است.

گزارشگران بدون مرز می‌گوید ایران هم‌اکنون با ۳۰ روزنامه‌نگار و وب‌نگار زندانی یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانه‌ای است.

XS
SM
MD
LG