نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی تأیید کرد که روسیه از جناحهای رقیب فلسطینی، شامل گروه افراطی حماس، دعوت کرده هفته آینده در مسکو دیدار کنند. این در حالی است که آمریکا و اتحادیه اروپا حماس را گروهی تروریستی میشناسند.
محمد اِشتَیّه یکشنبه ۲۹ بهمن در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت تشکیلات خودگردانی «آماده تعامل با حماس» است و باید دید که آیا حماس آمادگی دارد به این میدان بیاید یا نه.
نخستوزیر حکومت خودگردانی افزود اگر حماس به این مذاکرات ورود نکند، ما با «داستانی متفاوت» روبهرو هستیم.
آقای اشتیه «وحدت» جناحهای فلسطینی را یک «نیاز» نامید اما گفت برای اینکه حماس بخشی از روند وحدت باشد، باید گامهای معینی را که ضروری است، بردارد.
معاون وزیر خارجه روسیه ۲۷ بهمن گفته بود کشورش ۱۲ گروه از جناحهای مختلف فلسطینی، از جمله حماس، جهاد اسلامی فلسطین و جنبش فتح را برای گفتوگو در مورد نزاع اسرائیلی- فلسطینی و طیف گستردهتری از مسائل خاورمیانه، دعوت کرده به مسکو برسند.
میخائیل بوگدانوف که نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور خاورمیانه نیز هست، افزوده بود جناحهای فلسطینی هفتم اسفند به مسکو خواهند رسید و مذاکرات از دهم اسفند آغاز خواهد شد.
روسیه نیروهای فلسطینی فعال در سوریه، لبنان و سایر کشورهای خاورمیانه را نیز به نشست مسکو دعوت کرده است.
این در حالی است که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، دو ماه پیش در مورد «شباهت» جنگ اسرائیل و حماس با یورش کشورش به اوکراین گفته بود هر دوی ما علیه «نازیها» میجنگیم.
آمریکا و اتحادیه اروپا و شمار دیگری از کشورهای جهان که عمدتاً متحد اسرائیل هستند، گروه افراطی حماس را به عنوان تشکلی با ماهیت تروریستی شناختهاند و با تشکیلات وابسته به جنبش فتح رابطه دارند.
با این حال، روسیه که روابط حسنه با حماس و تشکیلات خودگردان فلسطینی را حفظ کرده، از آغاز جنگ جاری اسرائیل و حماس، دستکم یک بار دیگر نیز هیئتی از حماس را همزمان با حضور هیئتی از وزارت خارجه ایران به مسکو دعوت کرد.
به گزارش تایمز اسرائیل، محمد اشتیه در نشست روز یکشنبه مونیخ در پاسخ به پرسشی در مورد اهداف مشترک میان جناحهای فلسطینی با گروه حماس که در روز ۱۵ مهر با یورش هزاران تن از اعضای خود به خاک اسرائیل مرتکب قتل بیش از ۱۲۰۰ اسرائیلی و ربودن ۲۵۳ اسرائیلی دیگر به غزه شد، گفت «نباید به تمرکز بر آن روز ادامه داد».
تایمز اسرائیل این گفته آقای اشتیه را به دعوت از جهان برای «به فراموشی سپردن قتل عام» مردم اسرائیل به دست حماس توصیف کرد.
دعوت مسکو از جناحهای مختلف فلسطینی، از جمله گروههای مسلحی که مورد حمایت ایران هستند و شاخههای نیابتی تهران در تقابل با اسرائیل محسوب میشوند، در شرایط حساسی صورت گرفته است.
به نوشته تایمز اسرائیل، مسکو درصدد اعمال نفوذ خود در منطقه در وضعیت جاری است.
روزنامه الشرقالاوسط یکشنبه نوشت هدف از «مذاکرات پیچیده» در مسکو در پشت درهای بسته با میزبانی وزارت خارجه روسیه، تشکیل دولتی از تکنوکراتها برای فلسطینیان است که اداره غزه بعد از جنگ را برعهده بگیرد و حماس و جهاد اسلامی فلسطین را زیر چتر سازمان آزادیبخش فلسطین قرار دهد.
منابع فلسطینی به این روزنامه گفتند جنبش فتح تشکیل دولت تکنوکراتها به جای دولت وحدت ملی را (که سالها پیشنهاد میشد) در نشست مسکو ارائه خواهد کرد با این تأکید که رهبری آن زیر نظر ریاستجمهوری محمود عباس باشد.
این گزارش همچنین حاکی است جنبش فتح پیشنهاد خواهد داد کمیتهای برای بحث در خصوص روند پیوستن حماس به سازمان آزادیبخش فلسطین تشکیل شود.
حماس پیش از این شروط پیوستن به ساف (سازمان آزادیبخش فلسطین) را رد کرده بود.
ساف تعهداتی را که بر اساس پیمانهای صلح اسلو در سال ۱۹۹۳ در قبال اسرائیل و به رسمیت شناختن موجودیت اسرائیل داده، قبول دارد اما بر اساسنامه حماس مبنی بر «انهدام اسرائیل» تأکید کرده است.
یک منبع فلسطینی به الشرقالاوسط گفت هرچند مذاکرات روسیه شکاف میان جناحهای فلسطینی را پر نخواهد کرد اما اصل مذاکرات برای بررسی مواضع داخلی فلسطینی در این نخستین دیدار رو در رو میان فتح و حماس از پس از حوادث ۱۵ مهر، اهمیت دارد.
تلاش روسیه در شرایطی است که اسرائیل به موازات تأکید بر ادامه «جنگ تا پیروزی مطلق» بر گروه حماس در غزه، با آمریکا و دیگر متحدان خود بر سر تشکیل کشور مستقل فلسطین که غزه را هم اداره کند، شدیداً مخالفت میکند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، شنبه شب گفت تا هنگامی که او رهبر اسرائیل باشد، کشور فلسطین برپا نخواهد شد.
رهبران اسرائیل در ۱۳۵ روز اخیر در رد کوششهای آمریکا و جامعه جهانی برای اداره غزه بعد از جنگ از سوی تشکیلات خودگردانی، گفتهاند محمود عباس و سران این حکومت در کرانه باختری هنوز حمله حماس به اسرائیل را که به اعلان جنگ ارتش اسرائیل علیه حماس در غزه منجر شد، محکوم نکردهاند.
حماس در ۱۷ سال اخیر قدرت بلامنازع باریکه غزه را در دست داشت و جنبش فتح به رهبری محمود عباس را از شراکت در اداره غزه بیرون رانده بود.
کوششهای عربستان سعودی، مصر، ترکیه، روسیه و سایر عوامل میانجیگر در طول سالهای اولیه اخراج فتح از قدرت در غزه، برای آشتی جناحهای رقیب فلسطینی ناکام مانده بود.