(rm) صدا | [ 5:22 mins ]
شماري از اصلاح گرايان و روشنفکران ايراني منتقد نظام جمهوري اسلامي در داخل و خارج از ايران طرحي با عنوان فراخوان ملي برگزاري رفراندوم از طريق سايت اينترنتي به نظرخواهي همگان گذاشته اند. مبتکران اين طرح خانم مهرانگيز کار، حقوقدان و آقايان محسن سازگارا، روزنامه نگار، محمد ملکي رئيس پيشين دانشگاه تهران در اوايل انقلاب اسلامي، ناصر زرفشان حقوقدان، اکبر عطري، رضا دلبري و عبدالله مومني، فعالان جنبش هاي دانشجويي هستند. محسن سازگارا در مصاحبه با راديوفردا مي گويد www.60000000.com از طريق بعضي کانال ها فيلتر شده، اما تدابيري انديشيده شده است که اگر همه مسيرهاي اينترنت را هم ببندند، تمامي سايت هاي ايراني به کمک طرح فراخوان بيايند. وي مي افزايد به دليل استقبالي که در داخل و خارج کشور از اين طرح شد، تصميم گرفته شد که امضاکنندگان اوليه هم مانند بقيه حاميان باشند و لذا اسم هشت نفر به عنوان کميته اقدام برداشته مي شود و در لابه لاي بقيه حاميان قرار مي گيرد. عليرضا طاهري (راديو فردا): به تازگي شماري از اصلاح گرايان و روشنفکران ايراني منتقد نظام جمهوري اسلامي در داخل و خارج از ايران طرحي با عنوان فراخوان ملي برگزاري رفراندوم از طريق سايت اينترنتي به نظرخواهي همگان گذاشته اند. مبتکران اين طرح خانم مهرانگيز کار، حقوقدان و آقايان محسن سازگارا، روزنامه نگار، محمد ملکي رئيس پيشين دانشگاه تهران در اوايل انقلاب اسلامي، ناصر زرفشان حقوقدان، اکبر عطري، رضا دلبري و عبدالله مومني، فعالان جنبش هاي دانشجويي هستند. اين عده امروز در بيانيه اي ديگر اعلام کردند کميته همه پرسي را کنار مي گذارند. در همين حال خبر مي رسد که سايت فراخوان ملي برگزاري رفراندوم در ايران فيلتر شده است. يعني خود ايراني ها در درون ايران نمي توانند به آن دسترسي پيدا کنند.
شيرين فاميلي از راديوفردا در گفتگو با محسن سازگارا تحليلگر سياسي و منتقد جمهوري اسلامي و يکي از طراحان اين حرکت سياسي درباره موضوع فيلترينگ همين سايت پرسيده است.
محسن سازگارا (منتقد جمهوري اسلامي): www.60000000.com که به جمع آوري امضا مشغول هست، تا الان که من خدمت شما صحبت مي کنم، از طريق بعضي کانال ها فيلتر شده ولي هنوز کانال هايي باز است. اما تدابيري انديشيده شده که اگر همه مسيرهاي اينترنت را هم ببندند، تمامي سايت هاي ايراني به کمک طرح فراخوان بيايند و امضاي اين فراخوان براي رفراندوم از طريق تمام سايت ها قابل انجام باشد. اگر باز هم فرض کنيد تمام سايت هاي ايراني را هم ببندند و تکنولوژي جديد و اينترنت را از ملت ايران دريغ کنند، فکر مي کنم قلم و کاغذ و طومار را نمي توانند ديگر از دست مردم بگيرند، آن وقت ناچارا جوانان و دانشجويان به اين مسير متکي خواهند شد.
شيرين فاميلي (راديو فردا): آقاي سازگارا شش نفر از امضاکنندگان طرح فراخوان ملي برگزاري رفراندوم امروز بيانيه اي دادند و در آن از جمله گفتند نام کميته همه پرسي براي رفراندوم را کنار مي گذارند. چه ضرورتي باعث شد اين تصميم را بگيرند؟
محسن سازگارا: به دليل اين که امضاکنندگان اوليه نمي خواهند مطرح باشد که تافته جدابافته مي دانند خودشان را از بقيه، به خصوص به دليل استقبالي که در داخل و خارج کشور فعالين سياسي کردند، اين را متبادل کرد به ذهن که بهتر است که امضاکنندگان اوليه هم مانند بقيه حاميان باشند. بنده و خانم کار هم همين چند دقيقه پيش همين حرف شش نفر ديگر دوستان در ايران را تاييد کرديم، ما همين را انتشار داديم و بنابراين اسم ما هشت نفر به عنوان کميته اقدام برداشته مي شود و در لابه لاي بقيه حاميان قرار مي گيرد که قطعا از امثال ما شايسته تر هم هستند و انشاءلله ساز و کاري هم در حال تهيه است که به زودي وقتي تکميل شود اعلام مي شود که تمام امضاکنندگان فراخوان بتوانند يک شوراي رفراندوم را انتخاب کنند که حالا ديگر آن شورا کميته اقدامي را هم مي تواند تعيين کند و تداوم کار را به دست گيرد.
ش . ف : ظاهرا اين اولين بار است که فعاليني در داخل کشور و حتي در درون زندان مانند آقاي زرافشان مساله همه پرسي براي رفراندوم را مطرح مي کنند، در حالي که قبلا اين باور بود که شعار رفراندوم به گروه هاي خارج از کشور مربوط مي شود. بازتاب اين مساله را در داخل شما چگونه مي بينيد.
محسن سازگارا: البته جداگانه شايد همزمان با خارج کشور قبل از آن يا بعد از آن در داخل هم اين بحث مطرح بوده از دو سال سه سال پيش، اما اين که حالا چند نفر داوطلب شدند و پا پيش گذاشتند و گفتند که اين راه حل مناسب است، تحليل مفصلش اين است که هم در خود بيانيه فراخوان است، هم به خصوص در بيانيه امروزي که اين هشت نفر کميته اوليه درواقع منتشر کردند آمده است که چرا بايد عوض شود. ولي خوشبختانه بازتابش در داخل کشور به گونه اي بوده که ما الان آرام آرام تاييدات را از جانب انجمن ها و سازمان هاي مختلف داريم دريافت مي کنيم. چون خبررساني در داخل دشوارتر است و تعداد امضا هم الان آمار ايران دائما رو به رشد را نشان مي دهد و نشان مي دهد تازه از طريق خبررساني همين راديوها و رسانه ها متوجه شدند و به اين سو برخي توجه کردند و خوشبختانه همانطوري هم که انتظار مي رفت به دليل شايد درست بودن زمان طرح اين موضوع در خارج کشور و داخل کشور تاييداتي که صورت گرفته نشان مي دهد که حرفي بوده که ظاهرا جان و سخن از زبان ما گويي قلمداد شده و طيف هاي مختلف و گروه هاي مختلف و گرايش هاي مختلف آن را تاييد کردند.