(rm) صدا |
فريبامودت(راديوفردا): از ديدار محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام با فلينت لورت مدير ارشد پيشين بخش خاورميانه اي شوراي امنيت ملي کاخ سفيد، وعضو کنوني سازمان سياست گذاري خاور ميانه در آمريکا يک ماه مي گذرد. به نوشته پايگاه اينترنتي رويداد نزديک به اصلاح گرايان حکومت ايران، محسن رضايي در پي کنفرانس آتن، موضوع مذاکرات پشت پرده خود با مقامات آمريکايي را تکذيب کرده است.
بهمن باستاني (راديو فردا): افزون بر دکتر صادق زيبا کلام استاد دانشگاه در تهران، دکتر حسين بشيريه، استاد علوم سياسي دانشگاه تهران، دکتر سليمي استاد دانشگاه علامه طباطبايي، دکتر انوشيروان احتشامي از دانشگاه دارام انگلستان، و دکتر جليل روشندل از دانشگاه کاليفرنياي آمريکا نيز محسن رضايي را همراهي مي کردند. از سفارت جمهوري اسلامي ايران در آتن نيز دو نفر در کليه مراحل کنفرانس و گفتگوهاي حاشيه آن محسن رضايي را همراهي مي کردند. دکتر زيبا کلام مي گويد که اعضاي دانشگاهي اين هيئت و خود محسن رضايي با صراحت اعلام کردند که نماينده دولت يا بخشي از حکومت ايران نيستند و مانند ديگر شرکت کنندگان در کنفرانس براي ارائه مقاله پژوهشي خود به آتن عزيمت کرده اند. دکتر صادق زيبا کلام ملاقات و گفتگوهاي آتن را صرفا تصادفي توصيف مي کند و مي گويد هيچ کدام از شرکت کنندگان در کنفرانس آتن اصولا شناختي قبلي از فلينت لورت نداشته اند تا خواسته باشند با او مذاکره کنند. هر چند که به گفته آقاي زيبا کلام مسئولان ارشد حکومت ايران در جريان ديدار و گفتگوهاي آتن قرار داشته اند. درباره آنچه در گفتگوهاي آتن مطرح شد دکتر زيبا کلام مي گويد:
صادق زيبا کلام (استاد علوم سياسي دانشگاه، تهران): صحبتهايي که مي شد عمدتا حول اين محور بود که چگونه مي شود گامهايي را برداشت در جهت رفع اين ديوار بي اعتمادي بين ايران و آمريکا. ايشان (آقاي محسن رضايي) معتقد بودند که تنها راهي که ثبات به منطقه عراق و منطقه خليج فارس مي تواند به وجود آيد، تنش زدايي و تشنج زدايي ميان ايران و آمريکا است و مادام که آمريکاييها قصد براندازي نظام جمهوري اسلامي را دارند، هيچ وقت مسائل حوزه خليج فارس و مساله اعراب و مساله افغانستان، هيچ کدام از اين مسائل حل نخواهد شد.
ب.ب: گويا تاسيسات هسته اي آمريکا و آن اتهامهايي که امريکا در اين مورد به جمهوري اسلامي ايران مي زند لااقل يکي از محورهاي صحبتهاي آقاي لورت بوده است با آقاي رضايي.
صادق زيبا کلام: آمريکاييها در مجموع مي گفتند که ما هرگز خواهان ساقط کردن نظام جمهوري اسلامي نبوديم و اين بيشتر تصور خود ايرانيها بوده از ابتداي انقلاب که همواره آمريکا را به چشم دشمن ديدند. اتفاقا" آنها هم با آقاي محسن رضايي هم عقيده بودند که در نهايت آنچه که ثبات واقعي را در منطقه خليج فارس ايجاد مي کند، تفاهمي هست که به گونه اجتناب ناپذيري بايد بين ايران و آمريکا به وجود بيايد.
ب.ب: به طور کلي اقاي لورت چه پيشنهادي داشتند به هيئت ايراني که در برابر اين رفع اتهامها يا در برابر پاسخ دادن به خواستهاي آمريکا، اين پيشنهادها را آمريکا به ايران بدهد؟ از جمله صحبتهايي که بعد از کنفرانس آتن شده است اين بوده است که آمريکا مي تواند تضمين بدهد به امنيت جمهوري اسلامي در منطقه خليج فارس بعد از جنگ عراق؟ چه صحبتهايي در اين زمينه شد؟
صادق زيبا کلام: آنچيزي که در مجموع مي شود گفت اين است که ايران حاضر است همه جور با آمريکا، حتي با سازمان ملل همکاري بکند. منتهي همه ما معتقد بوديم (از جمله آقاي محسن رضايي) که اگر آمريکاييها واقعا يک مرتبه و براي هميشه حاضر بشوند که يک ايران نيرومند را به رسميت بشناسند، ما ايرانيها هيچ دليلي نمي بينيم که چرا خصومت و چرا تنش بين ما و آمريکاييها وجود داشته باشد؟ آمريکاييها اين بحث را مطرح کردند که آيا ايران مي تواند در مورد عراق با ما همکاري بکند؟ مي تواند در مورد عراق کمک بکند؟ يعني جوري نباشد که در نهايت يک درگيري و يک رويارويي بين مسلمانان عراق و به خصوص شيعيان و آمريکاييها به وجود بيايد. ماگفتيم ما به هيچ وجه خواهان چنين برخوردي نيستيم و اينکه منطقه را بي ثبات مي کند. اما اگر آمريکاييها خواهان همکاري ايران هستند، نمي شود که از يک سو شما خواهان نابودي نظام جمهوري اسلامي باشيد، ما را تهديد بکنيد، از سوي ديگر خواهان اين باشيد که شما با در مورد ثبات و امنيت و آينده عراق همکاري بکنيم. ما به عنوان شريک حاضر هستيم با شما همکاري بکنيم اما اين مستلزم اين است که واقعا ما بدانيم در کجا قرار داريم. آمريکاييها نه تنها مساله نطنز را مطرح کردند، بلکه مساله حماين ايران از حزب الله لبنان، حماس و جهاد اسلامي را مطرح کردند، مساله موشکهاي دوربرد ايران را مطرح کردند، مساله اينکه آيا واقعا ايران سلاحهاي بيولوژيک و شيميايي دارد يا ندارد را مطرح کردند. آمريکاييها خيلي صريح و علني مي گفتند که ما في الواقع اين مشکلات و نگرانيها را در مورد ايران اسلامي داريم. ما معتقد بوديم که همه اينها چيزهايي هست که بايد نشست در بالاترين سطح، خيلي شفاف، خيلي علني و رسمي و ميان مقامات ايراني و آمريکايي در موردش مذاکرده شود.
ب.ب: آيا ابراز اميدواري هم شده که اين صحبتهايي که مي فرماييد موضوعهاي باز مذاکره بعدا در قراري، در ديداري، در مذاکره اي مطرح شود؟
صادق زيبا کلام: نه قرار مدار خاصي گذاشته نشد. اين بستگي به اين دارد که تيمسار رضايي وقتي برگشتند ايران، قطعا به افراد مافوق خودشان با علم و اطلاع مقامات ارشد جمهوري اسلامي ايران بوده شرکت ايشان در آن کنفرانس. قطعا ايشان گزارش خواهند داد قطعا نقطه نظرهايي که در مجموع آمريکاييها بايد مطرح مي کردند، قطعا اين را به استحضار مقامات ارشد جمهوري اسلامي ايران مي رسانند، حالا بايستي ببينيم که آنها چه مي گويند، ايا آنها استقبال مي کنند يا اين که نه، مي گويند ديگر از اين کنفرانسها شما شرکت نکنيد. کس ديگري هم شرکت نکند. ممکن هم هست عکسش باشد، آنها بگويند که نه، اگر واقعا آمريکاييها براي اولين بار رسيده باشند به اين نقطه که خيلي جدي حاضر باشند جمهوري اسلامي ايران را به رسميت بشناسند و سوداي براندازي نظام را نداشته باشند، مي شود نشست و در مورد مشکلات و مسائلي که بين دو کشور هست، صحبت کرد و مذاکره کرد. ماه پيش محسن رضايي، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام با فلينت لورت، مدير ارشد پيشين بخش خاورميانه شوراي امنيت ملي آمريکا و عضو کنوني سازمان سياست گذاري آمريکا در خاورميانه ديدار کرد. محسن رضايي اين مذاکرات را تکذيب کرد. دکتر صادق زيبا کلام، استاد علوم سياسي دانشگاه تهران و از همراهان محسن رضايي در کنفرانس آتن، در مصاحبه با راديوفردا مي گويد: هيچکدام از شرکت کنندگان اصولا شناختي از فلينت لورت نداشتند تا خواسته باشند با او مذاکره کنند، هر چند که مقامات ارشد حکومت ايران در جريان مذاکرات آتن قرار داشتند. صحبتهاي انجام شده بيشتر در حول محور برداشتن ديوار بي اعتمادي ميان جمهوري اسلامي و آمريکا بود.