لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۶

تلاش مخالفان سوری برای تشکیل شورای مبارزه علیه بشار اسد


صحنه ای از تظاهرات مخالفان بشار اسد در شهر حما
صحنه ای از تظاهرات مخالفان بشار اسد در شهر حما
یک روز پس از تظاهرات گسترده ۲۴ تیرماه در سوریه، گروهی از مخالفان سوری خارج از کشور، در نشستی در استانبول، شورایی متشکل از مخالفان حکومت اسد را تشکیل دادند. در همین روز وزیر خارجه آمریکا نیز از تلاش مخالفان سوریه برای اصلاحات استقبال کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، روز شنبه نشست یک روزه اعضای اپوزیسیون سوری خارج از کشور با نام «کنگره نجات ملی»، با حضور ۳۵۰ نماینده در استانبول - ترکیه- برگزار شد و شرکت کنندگان طرح تشکیل شورای مخالفان را به منظور منسجم کردن گروه‌های مختلف مخالف دولت در سوریه و تلاش برای اتمام حکومت ۴۱ ساله خانواده اسد کلید زدند.

در این نشست اعضای اپوزیسیون در نهایت بر سر تشکیل دولت در تبعید به توافق نرسیده و با تشکیل شورایی متشکل از اعضای اپوزیسیون موافقت کردند.

قرار بر این است که این شورا روز یکشنبه کمیته ۱۱ نفره‌ای را انتخاب کنند.

به گفته هیثم المالح، از اعضای سرشناس اپوزیسیون سوریه که در این نشست حضور داشت، این شورا تلاش خواهد کرد تا همراه با دیگر گروه‌های مخالف سوری، کشور را به سمت دموکراسی پیش ببرد.

در همین روز هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا نیز که به منظور شرکت در نشستی در مورد بحران لیبی در استانبول حضور داشت، تلاش اعضای اپوزیسیون سوریه برای گرد هم آمدن، سازمان‌دهی و برنامه‌ریزی را گام مهمی در مسیر اصلاحات سیاسی دانست.

وی همچنین در سخنانی خواستار پایان یافتن «خشونت» در سوریه شد.

نشست روز شنبه استانبول در حالی برگزار شد که برخی از فعالان کرد حاضر در گرد‌همایی پس از متهم کردن سایر شرکت‌کنندگان به تبعیض، از این نشست کناره گرفتند و اعضای لیبرال اپوزیسیون نیز از حجم بالای گروه‌های اسلام‌گرا در این نشست ابراز نگرانی کردند.

قرار بر این بود که اعضای اپوزیسیون در دمشق، پایتخت این کشور، نیز از طریق ارتباط ویدئویی در این نشست شرکت داشته باشند که پس از سرکوب شدید روز جمعه سوریه و به ویژه دمشق، این ارتباط میسر نشد.

اعتراض‌های روز جمعه که از سوی مخالفان بشار اسد «جمعه اسرای آزادی» نام گرفته و به گزارش خبرگزاری‌ها بزرگترین و پرشمارترین تظاهرات مخالفان از زمان آغاز اعتراض‌های سوریه بوده است، از سوی نیروهای حکومتی به شدت سرکوب شد.

به گزارش رویترز در این تظاهرات دستکم ۳۲ تن کشته شدند که ۲۳ تن از آنان در دمشق جان خود را از دست داده اند.

به گفته گروه‌های حقوق بشری، در جریان ناآرامی‌های چندماهه سوریه و سرکوب‌های شدید نیروهای حکومتی «بیش از هزار و ۴۰۰ تن» جان خود را از دست داده‌اند.

«دستگیری بیش از ۵۰۰ تن در سه روز گذشته»

در عین حال گزارش‌ها حاکی است که از زمان برگزاری تظاهرات گسترده در روز جمعه تا کنون، موجی از بازداشت در سوریه به راه افتاده است.

مصطفی اوسو، یکی از فعالان سیاسی سوری در این خصوص به آسوشیتدپرس گفته است که از روز جمعه تا کنون نیروهای امنیتی «بیش از ۵۰۰ تن» را بازداشت کرده‌اند.

وی افزوده است که روز یکشنبه سربازان سوری همراه با تانک های خود به شهر الزبدان در نزدیکی مرز لبنان حمله برده و شروع به بازداشت افراد مختلف کرده‌اند.

آسوشیتد پرس همچنین از بازداشت علی عبدالله، یکی از رهبران اپوزیسیون در دمشق خبر داده است. پسر آقای عبدالله با تأیید این خبر گفته است که نیروهای امنیتی صبح یکشنبه با مراجعه به منزل پدرش، وی را بازداشت کرده‌اند.

به گفته دیده‌بان حقوق بشر سوریه در حال حاضر نزدیک به ۱۵ هزار تن از معترضان سوری در زندان‌ به سر می‌برند.
XS
SM
MD
LG