لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۱

نماینده مجلس: طرح محدودیت گذرنامه برای زنان زیر ۴۰ سال منتفی شد


رئیس کمیسیون زنان و خانواده مجلس گفته است مصوبه مربوط به اعمال محدودیت برای صدور گذرنامه برای زنان مجرد زیر ۴۰ سال «منتفی شده است».

به گزارش خبرگزاری مهر، فاطمه رهبر‌، رئیس کمیسیون زنان و خانواده مجلس، گفته است مصوبه‌ای که صدور گذرنامه برای زنان ایرانی مجرد زیر ۴۰ سال را به اجازه «ولی» آنان محدود می‌کرد، «منتفی شده است».

این نماینده مجلس گفته است: «زمان تصویب این طرح در کارگروه ما مخالف بودیم زیرا زنی با ۴۰ سال خود می‌تواند تصمیم‌گیری کند.»

بیش از سه ماه پیش در روز ۲۳ آبان کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران به ماده‌ای از لایحه گذرنامه رای داد که بر اساس آن، صدور گذرنامه برای زنان ایرانی مجرد زیر ۴۰ سال مشروط به موافقت رسمی «ولی قهری» آنان و در غیر این صورت «حکم حاکم شرع» می‌شود.

در قانون فعلی گذرنامه در ایران، همه افراد زیر ۱۸ سال برای دریافت گذرنامه به اجازه رسمی ولی یا قیم خود نیاز دارند اما درباره افراد بالای ۱۸ سال تفاوتی بین زنان و مردان نیست. در عین حال طبق قانون فعلی نیز زنان متاهل برای دریافت گذرنامه به اجازه رسمی همسر خود یا حاکم شرع نیاز دارند.

لایحه گذرنامه در فروردین ماه ۹۱ از سوی دولت به مجلس ارائه شده است.

با تصویب این قانون در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، راه آن برای طرح در صحن علنی مجلس هموار شد. اما در هفته‌های بعد، این ماده از لایحه گذرنامه مایه اعتراض گسترده فعالان حقوق زنان در ایران شد و در رسانه‌های داخل ایران از این بخش از این لایحه انتقاد شد.

روز ۲۲ آذرماه سخنگوی فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی خبر داد که لایحه گذرنامه به دولت بازگردانده می‌شود تا بخش مربوط به محدودیت‌ها برای صدور گذرنامه برای زنان اصلاح شود.

لاله افتخاری در این باره گفت که فراکسیون زنان مجلس پیشنهاد داده‌ است که «لایحه اصلاح قانون گذرنامه و بحث خروج دختران و زنان برای اصلاح به دولت برگردد».

لاله افتخاری، نماینده اصولگرا و سخنگوی فراکسیون زنان در مجلس، همچنین گفت این لایحه با اصول ۲۰ و ۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی و با ماده ۱۰۱۲ قانون مدنی ایران «مغایرت» دارد.

اصل ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی می‌گوید «همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.» اصل ۲۱ این قانون نیز می‌گوید «دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین نماید». ماده ۱۰۱۲ قانون مدنی ایران نیز درباره «نحوه تعیین امین برای فرد غایب از طرف دادگاه و به درخواست مدعی‌العموم یا اشخاص ذی‌نفع» است.

انتقادها به این لایحه محدود به فعالان منتقد حکومت نبوده است. از جمله دبیرکل یکی از گروه‌های نزدیک به حکومت به نام «جامعه فاطمیون»، این طرح را «تبعیض‌آمیز» و «بدون توجیه» و از «اصل و بنیان نادرست» شمرده است.

طاهره رحیمی گفته است بر اساس قانون فعلی، دختر زمانی که عاقل، بالغ و رشیده شود مسئول اعمال خود است اما لازم است نمایندگان مجلس «به جای تصمیم‌گیری‌های شتاب‌زده، تدابیری بیندیشند که زنان بی‌سرپرست نباشند.»

این لایحه و ماده مناقشه‌برانگیز آن در حالی برای اصلاح به دولت بازگردانده شد که روز ۱۷ آذر معاون امور خانواده مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری ایران از آن دفاع کرد.

زهرا سجادی در این باره گفت که دختران نیز مانند زنان که حتی تا سن پنجاه سالگی باید با اجازه همسر گذرنامه بگیرند، باید از پدر خود اجازه دریافت کنند.

به گفته معاون مرکز زنان نهاد ریاست جمهوری، «اگر دختران از ۴۰ سالگی عقلشان کامل شده و می‌تواند خودش برای خروج از کشور تصمیم بگیرد، اما دختران زیر ۴۰ سال از نظر شرعی نیز مجاز نیستند که بدون اذن ولی گذرنامه دریافت و از کشور خارج شوند.»

حال رئیس فراکسیون زنان و امور خانواده در مجلس گفته است: «پس از بررسی‌های انجام شده متوجه شدیم که تعداد اندکی از خانم‌ها در خارج از کشور مرتکب تخلف شده‌اند که نهایتاً ۷۶ نفر هستند.»

به گفته فاطمه رهبر، این ۷۶ نفر «صلاحیت سفر به خارج بدون اجازه ولی را ندارند» ولی این مبنای اعمال محدودیت برای همه زنان ایرانی نمی‌شود.
XS
SM
MD
LG