لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۵

کری:با واکنش قاطع به آزمایش کره شمالی جدیت خود را به ایران نشان دهیم


جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا
وزیر امور خارجه آمریکا از رهبران جهان خواست که واکنشی «قوی و قابل‌قبول» به آزمایش هسته‌ای کره شمالی بدهند تا به ایران نشان دهند که درباره منع گسترش تسلیحات اتمی جدی هستند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، جان کری روز چهارشنبه ۲۵ بهمن گفت که رهبران کشورهای جهان باید واکنش «قوی و قابل‌قبول» به آزمایش هسته‌ای اخیر در کره شمالی نشان دهند تا برای ایران روشن شود که آنان درباره منع گسترش سلاح‌های اتمی، قاطع هستند.

او گفت که واکنش به این آزمایش هسته‌ای، «درباره گسترش سلاح‌های هسته‌ای و همچنین درباره ایران است... چون این‌ها به یکدیگر ربط دارند.»

پیش از این باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا نیز در سخنرانی سالانه‌اش خواستار «واکنش قاطع» متحدان ایالات متحده در مقابل آزمایش هسته‌ای کره شمالی شده بود.

کره شمالی سومین آزمایش هسته‌ای خود را روز سه‌شنبه ۲۴ بهمن انجام داد. این آزمایش هسته‌ای، واکنش‌برانگیز شده است و می‌تواند اقدامات بین‌المللی را علیه پیونگ یانگ و کیم جونگ اون، رهبر جدید آن افزایش دهد.

جان کری همچنین گفت: «همان‌طور که گفته‌ایم کره شمالی نباید این تلاش گستاخانه را ادامه دهد، همچنین گفته‌ایم که این تلاش‌ها برای ایران هم ممنوع است. واکنش ما [به آزمایش اتمی کره شمالی] روی تلاش‌های دیگر برای منع گسترش سلاح‌های اتمی تاثیر می‌گذارد.»

وزیر امور خارجه آمریکا گفت که آزمایش اتمی کره شمالی «گستاخانه و تحریک‌کننده» و خلاف قطع‌نامه سازمان ملل بوده است و حالا ایالات متحده در واکنش به این آزمایش، برای اعمال تنبیهاتی از جانب سازمان ملل علیه کره شمالی تلاش می‌کند.

جان کری تاکید کرد: «تسلیحات اتمی کره شمالی و موشک‌های بالستیک آن، تهدیدی برای ایالات متحده و همان اندازه تهدیدی برای امنیت و صلح جهانی هستند».

این هشدار آقای کری به ایران درباره فعالیت‌های هسته‌ای دو هفته پیش از برگزاری دور دیگری از مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ مطرح می‌شود که قرار است در آستانه، پایتخت قزاقستان، برگزار شود.

کشورهای غربی، تهران را متهم می‌کنند که برنامه هسته‌ایش احتمالا ابعاد نظامی دارد. ایران این اتهام را رد کرده و گفته است که در پی استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است.

در همین حال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید مسائلی هنوز بین این نهاد سازمان ملل با ایران باقی مانده که حل نشده است. بازرسان این آژانس از جمله خواستار بازدید از پادگان پارچین هستند. تهران تاکنون اجازه بازدید از این محل را نداده و گفته است که پارچین یک پایگاه نظامی است.

ایالات متحده پیش‌تر به ایران مهلت داده بود تا ماه مارس که حدود دو هفته دیگر سر می‌رسد، مسائلش را با آژانس اتمی حل و فصل کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آزمایش هسته‌ای کره شمالی با واکنش بان گی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد همراه شد که ضمن محکوم‌کردن آن گفت چنین اقدامی «نقض آشکار و خطرناک» قطعنامه‌های شورای امنیت است.

کره جنوبی اعلام کرده است میزان لرزش زمین نشان می‌دهد که ابعاد این انفجار اتمی به نسبت دو آزمایش قبلی پیونگ یانگ که انرژی آزاد شده‌ای حدود شش تا هفت هزار تن تولید کرده بود، تا حدی بزرگ‌تر است. با این حال همچنان این میزان انرژی در مقایسه با بمب هیروشیما که حدود ۲۰ هزار تن انرژی آزاد کرد، اندک به شمار می‌رود.

اما این آزمایش باعث شد که شورای امنیت سازمان ملل متحد خواستار برگزاری نشستی اضطراری بشود در حالی که چین، تنها متحد بزرگ اقتصادی و سیاسی کره شمالی و عضو دائم شورای امنیت به‌تازگی سال نو خود را آغاز کرده است.

به گزارش رویترز پیش‌بینی می‌شود حتی پکن نیز تحت فشارهای بین‌المللی موضع سخت‌تری علیه آزمایش هسته‌ای کره شمالی اتخاذ کند.

چین که یک منبع حیاتی برای کره شمالی به شمار می‌رود نیز بیانیه شورای امنیت سازمان ملل را در محکوم‌کردن دولت کمونیست پیونگ‌یانگ به عنوان «نقض شدید» قطعنامه سازمان ملل امضا کرده است.

یک دیپلمات آسیایی در سازمان ملل متحد به رویترز گفت: «به نظرم این اقدام کره شمالی یک‌ نوع خودزنی و خودویرانگری بود که در آینده نتایج آن مشخص خواهد شد.»

او افزود: «آنها بدترین زمان را برای انجام این آزمایش انتخاب کردند... این به معنای یک دعوت رسمی از جامعه بین‌المللی برای منزوی ساختن بیشتر کره شمالی بود.»

در پی این آزمایش هسته‌ای، ژاپن خواستار تحریم کره شمالی شد در حالی که پیش از این نیز سازمان ملل متحد در واکنش به آزمایش پرتاب موشک دوربرد کره شمالی وادار به اتخاذ سیاست تحریم این کشور شده بود.

به نظر می‌رسد آزمایش هسته‌ای روز سه‌شنبه به مناسبت فرارسیدن سالروز تولد کیم جونگ ایل، رهبر سابق کره شمالی در ۱۶ فوریه انجام شده باشد.

خبرگزاری‌های غربی نوشته‌اند اگرچه پیش‌بینی می‌شود که جامعه بین‌الملل تحریم‌هایی را علیه کره شمالی اعمال کند، اما ابعاد این تحریم‌های جدید نمی‌تواند گسترده باشد چرا که هم‌اکنون هیچ کشوری به اندازه کره شمالی در جهان با تحریم‌های بین‌المللی مواجه نیست.
XS
SM
MD
LG