یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا درخصوص مذاکرات هستهای که با ایران در وین جریان دارد گفت که «در دیدارها صحبتی از تمدید زمان گفتوگوها نیست و صحبت از این است که قضیه تا بیستوچهارم [نوامبر] فیصله پیدا کند».
این مقام آمریکایی که نام او ذکر نشده این مطلب را روز چهارشنبه، ۲۳ مهر، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز بیان کرده است.
سخنان وی پس از برگزاری نشست سهجانبه معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین اتریش طی روز سهشنبه و در آستانه دیدار ظهر روز چهارشنبه بیان میشود.
دیدار روز چهارشنبه جلسهای است با حضور وزیر خارجه ایران و همتای آمریکایی او، جان کری، به همراه کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا؛ این جلسه در هتل کوبورگ وین برگزار میشود.
به گزارش، هانا کاویانی، خبرنگار اعزامی راديوفردا از وين، برخی از تحليلگران و ديپلمات ها در وين در تاييد صحبت های مقام های روس که در هفته های گذشته از پيشرفت در مذاکرات خبر داده بود می گويند که آنچه هم اکنون مذاکره کنندگان با آن مواجهند اين است که طرفين دقيقا می دانند که اين مذاکرات بايد به کجا منتهی شود و هدف مشخص است و سوال بزرگ اين روزهای وين اين است که آيا اراده سياسی برای توافق وجود دارد يا خير. اين رويکرد البته در حالی مطرح می شود که گروه ديگری از تحليلگران و ناظران بر اين باورند که فرصت باقی مانده تا سوم آذر برای دستيابی به توافق کافی نيست.
مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا بامداد چهارشنبه در گفتوگوی خود با رویتز گفته است که در زمینه برنامه غنیسازی اورانیوم ایران هنوز برخی شکافهای مهم در مواضع طرفین مذاکره وجود دارد.
وی با اشاره به این «شکافهای مهم» افزود: «معلوم نیست بتوانیم به توافقی برسیم و امکان این هم هست که توافقی به دست نیاید.»
با وجود آن که عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، هفته پیش از امکان تمدید مهلت ضربالاجل مذاکرات هستهای سخن گفت، مقام ارشد آمریکایی روز چهارشنبه در ادامه گفتوگوی خود با رویترز تأکید کرد که هنوز در چارچوب مهلت کنونی امکان حل و فصل اختلافات وجود دارد.
این مقام آمریکایی گفت: «هنوز فرصت رسیدن به توافق وجود دارد. هنوز فرصت کافی داریم تا مسائل فنی را حل کنیم و به توافق سیاسی برسیم ... اگر همه بتوانند تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.»
او در ادامه گفت: «ذره ذره در حال کم کردن اختلافها هستیم ... و در برخی موارد شکافها کمتر شده، اما هنوز تصمیماتی اساسی وجود دارد که ایرانیها باید بگیرند.»
در همین حال به گزارش، هانا کاویانی، خبرنگار اعزامی راديوفردا از وين، برخی از تحليلگران و ديپلمات ها در وين در تاييد صحبت های مقام های روس که در هفته های گذشته از پيشرفت در مذاکرات خبر داده بود می گويند که آنچه هم اکنون مذاکره کنندگان با آن مواجهند اين است که طرفين دقيقا می دانند که اين مذاکرات بايد به کجا منتهی شود و هدف مشخص است و سوال بزرگ اين روزهای وين اين است که آيا اراده سياسی برای توافق وجود دارد يا خير. اين رويکرد البته در حالی مطرح می شود که گروه ديگری از تحليلگران و ناظران بر اين باورند که فرصت باقی مانده تا سوم آذر برای دستيابی به توافق کافی نيست.
علی لاریجانی: با چانهزنی در موارد جزئی به نتیجه نمیرسیم
در همین حال علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه، ۲۲ مهر، در مصاحبه با کریستین امانپور، خبرنگار شبکه سیانان، با ذکر این که «فکر میکنم تعداد سانتریفیوژها مهم باشد» گفت: «اگر طرفها بخواهند در رابطه با موارد جزئی چانهزنی کنند، بعید است توافقی حاصل شود.»
آقای لاریجانی با وجود این در ادامه گفت که «اگر هر دو طرف جدیت لازم برای رسیدن به توافق را داشته باشند» میتوان به توافق دست یافت.
رئیس مجلس ایران در ادامه مصاحبهاش با سیانان گفت: «باعث تعجب من است که چرا در این مذاکرات تا این اندازه در مورد تعداد سانتریفیوژها یا این که چه طور میشود ابعاد تحقیقات و توسعه فناوری هستهای ما را محدود کرد، صحبت میشود. فکر میکنم تعداد سانتریفیوژها مهم نیست، بلکه مهم این است که ایران تلاش میکند یک مسیر شفاف را طی کند، و در این زمینه روشن عمل کند.»
ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه آلمان در حال مذاکره برای حل و فصل ابهامهای مربوط به ماهیت برنامه هستهای تهران هستند که در سوم آذر پارسال به توافق موقت ژنو منجر شد.
زمان این توافق که برای چهار ماه دیگر تمدید شد آذر امسال به پایان میرسد و طرفین باید آن را به توافقی جامع و نهایی تبدیل کنند.
مذاکرات بدون نتیجه طرفین در چند ماه گذشته از روز سهشنبه در وین از سر گرفته شد.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سهشنبه گفت که هنوز مسائل حادی درباره برنامه هستهای ایران باقی مانده، ولی توافق نهایی تا روز ۲۴ نوامبر (سوم آذر) دور از دسترس نیست.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، نیز روز دوشنبه، ۲۱ مهر، در یک مصاحبه زنده تلویزیونی این گونه اظهارنظر کرد: «موضوع هستهای برگشتناپذیر است و فکر میکنیم که اختلافات میان تهران و گروه ۱+۵ در همین ۴۰ روز باقیمانده قابل حل و فصل نهایی است.»