لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۳

اوباما: ایران اتمی خطری است که قابل مهار کردن نخواهد بود


باراک اوباما در اورشلیم
باراک اوباما در اورشلیم
رئیس جمهور ایالات متحده روز پنج شنبه، اول فروردین، در دومین روز از سفر رسمی خود به اسرائیل در نطقی در اورشلیم اعلام کرد که ایران اگر هسته‌ای شود، «خطری است که قابل مهارکردن نخواهد بود».

بخش بزرگی از مذاکرات دو روز اول از سفر سه‌روزه باراک اوباما با رئیس جمهوری و نخست وزیر اسرائیل به مسئله اتمی ایران اختصاص یافت.

در حالی که رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس خبری شامگاه چهارشنبه تاکید کرد که ایران در شرایط کنونی هنوز یک سال تا ساخت بمب اتمی می‌تواند فاصله داشته باشد، نخست وزیر اسرائیل در همین نشست مطبوعاتی گفت: «اسرائیل نمی‌تواند حق دفاع از خود را به کشوری دیگر، حتی اگر بزرگ‌ترین کشور جهان باشد، بسپارد.»

بنیامین نتانیاهو گفت: «گرچه من نسبت به قاطعیت پرزیدنت اوباما در جلوگیری از رسیدن ایران به بمب اتمی ایمان دارم، اسرائیل خود قادر است از خود دفاع کند.»

اما باراک اوباما تاکید کرد که هنوز زمان برای حل مسالمت‌جویانه بحران هسته‌ای ایران باقی است، هرچند که افزود آمریکا هر گام لازم را برخواهد داشت تا ایران هسته‌ای نشود.

رهبر آمریکا در سخنرانی شامگاه پنج‌شنبه خود در برابر دانشجویان اسرائیلی نیز گفت که به مهار ایران اتمی بسنده نخواهد شد، زیرا ایران اگر هسته‌ای شود، «خطری است که قابل مهار کردن نخواهد بود».

آقای اوباما و رهبران اسرائیل در حالی به گفت‌و‌گو درباره «خطرات ناشی از برنامه اتمی ایران برای اسرائیل» ادامه دادند که آیت‌الله علی خامنه‌ای در همین روز پنج‌شنبه در سخنرانی سنتی خود در اول فروردین در حرم امام رضا در مشهد گفت: «اگر سردمداران رژیم صهیونیستی غلطی کنند، جمهوری اسلامی تل‌آویو و حیفا را با خاک یکسان خواهد کرد.»

انتظار می‌رود که این سخنان صریح آقای خامنه‌ای با واکنش اوباما و سران اسرائیل در ساعات آینده، در ادامه اقامت رئیس جمهوری آمریکا در اسرائیل، روبه‌رو شود.

اوباما در کرانه باختری

باراک اوباما روز پنج‌شنبه، اول فروردین، در دومین روز از سفر رسمی خود به اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی به کرانه باختری رود اردن رفت و با محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردانی، دیدار و گفت‌و‌گو کرد تا امید به ازسرگیری روند راکد مانده صلح اسرائیلی- فلسطینی را در دل مخاطبین ناامید خود زنده کند.

آقای اوباما که از چهارشنبه در چارچوب نخستین دیدار رسمی خود از زمانی که به ریاست جمهوری آمریکا رسیده به منطقه رفته است، خود در نشست خبری مشترک با محمود عباس در رام‌الله گفت که هنوز از پیشبرد روند سیاسی بین طرفین در این نزاع نومید نیست.

رئیس جمهوری آمریکا به رهبری فلسطین توصیه کرد که تنها به خاطر نبود تفاهم نباید از روند صلح شانه خالی کرد و گذاشت که این نزاع دیرینه کماکان ادامه یابد، بلکه باید برای ازسرگیری گفت‌و‌گو‌ها تلاش کرد و به مذاکرات مستقیم بازگشت.

آخرین دور از گفت‌و‌گوهای صلح اسرائیلی- فلسطینی در آخرین هفته‌های عمر دولت اهود اولمرت، نخست وزیر پیشین اسرائیل، در اوایل پاییز ۲۰۰۸ انجام شد.

در همین حال در دولت قبلی بنیامین نتانیاهو هیچ گفت‌و‌گویی انجام نشد و فلسطینی‌ها بازگشت به میز مذاکرات را به قطع کامل ساخت وسازهای اسرائیلی در یهودی‌نشین‌ها در کرانه باختری اشغالی مشروط کردند.

باراک اوباما در حالی به اسرائیل و کرانه باختری رفته است که دولت جدید بنیامین نتانیاهو با ترکیبی جدید روز دوشنبه این هفته با گرفتن رای اعتماد در مجلس اسرائیل کار خود را آغاز کرد.

اوباما و فلسطینی‌ها امیدوارند که دولت جدید اسرائیل امکان ازسرگیری روند صلح را تقویت کند.

محمود عباس در نشست خبری رام‌الله ساخت وساز یهودی‌نشین‌ها و وجود این شهرک‌ها را در مناطق اشغالی مانع بزرگی بر سر راه تحقق استقلال و آرمان دیرینه فلسطینی‌ها نامید و گفت که ملت فلسطین به تاریخ خود مفتخر است که توانسته امید اجدادی خود را تا به امروز پیگیری کند.

ابومازن به اوباما گفت: «فلسطینی‌ها خواهان آزادی و صلح هستند و انتظار می‌کشند تا کشور فلسطین در مرزهای سال ۱۹۶۷ با پایتختی قدس، در کنار کشور اسرائیل، برپا شود.»

آقای عباس افزود: «ما صلح را ضروری می‌دانیم، اما چنین صلحی با خشونت، اشغال‌گری، بازداشت‌، حصر و به بند کشیده شدن‌ و نقض حقوق پناهندگان و خانه‌سازی‌های غیرقانونی به دست نخواهد آمد.»

از زمانی که اوباما به ریاست جمهوری رسیده است، برشمار خانه‌هایی که در یهودی‌نشین‌ها ساخته شد، افزوده شده و تعداد ساکنان این شهرک‌ها که آمریکا نیز آن‌ها را غیرقانونی می‌داند، با افزایش ۶۰ هزار نفری به ۵۶۰ هزار نفر رسیده است.

از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در نشست خبری چهارشنبه شب با باراک اوباما در بیت‌المقدس گفته بود: «اسرائیل خود را نسبت به موجودیت دو کشور (اسرائیل و فلسطین) در جوار یکدیگر متعهد می‌داند و امیدواراست که این دیدار، برگ تازه‌ای از روابط بین ما با فلسطینی‌ها را بگشاید تا به یک توافق تاریخی برسیم.»

باراک اوباما شامگاه پنج‌شنبه در پی دیدار چهار ساعته از کرانه باختری، با بازگشت به اورشلیم در برابر صد‌ها نفر از دانشجویان اسرائیلی در «تالار ملت‌ها» در این شهر سخنرانی کرد و بدین ترتیب امید برخی از سیاستمداران اسرائیلی را برای سخنرانی در «کنست»، مجلس این کشور، عملی نکرد.

آقای اوباما شامگاه پنج‌شنبه در حالی در ضیافت شام شیمون پرز، رئیس جمهوری اسرائیل، شرکت می‌کند که خانم ریتا جهان‌فروز، هنرمند ایرانی‌زاده ساکن اسرائیل، برای وی هنرنمایی کرد.

ریتا دو هفته پیش در سازمان ملل برای صلح بین اسرائیل و ایران یک کنسرت ویژه با موافقت دبیرکل سازمان ملل برگزار کرد.

باراک اوباما روز جمعه دوم فروردین با دیداری «خصوصی» از کلیسای مهد، که محل تولد عیسی مسیح است به دیدار از اسرائیل و سرزمین‌های فلسطینی پایان می‌دهد و برای ملاقات با ملک عبدالله دوم راهی اردن می‌شود.
XS
SM
MD
LG