لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۸

عبدالقدیر خان: به ایران نقشه بمب اتمی نفروخته ام


عبدالقدیر خان، دانشمند پاکستانی در منزلش در اسلام آباد . عکس از AFP در سال 2006
عبدالقدیر خان، دانشمند پاکستانی در منزلش در اسلام آباد . عکس از AFP در سال 2006

همزمان با انتشار گزارش هايی درباره کشف نقشه های ساخت بمب هسته ای در بازار سياه و «کم کاری آمريکا در مقابله با بازار سياه هسته ای»، عبدالقدير خان، دانشمند پاکستانی، فروش هر گونه طرح ساخت بمب هسته ای را به ايران و کره شمالی تکذيب کرد.


وی که «پدر بمب هسته ای پاکستان» لقب گرفته، پيش از اين متهم شده بود که با تشکيل يک شبکه زير زمينی، اطلاعات و ابزار لازم برای ساخت بمب هسته ای را در اختيار خريدارانی چون جمهوری اسلامی ايران قرار داده است.


يک روز پيش از اظهار نظر تازه عبدالقدير خان، يک بازرس ارشد تسليحاتی از دولت پاکستان خواسته بود تا به آمريکا و سازمان بين المللی انرژی هسته ای اجازه دهد تا درباره «شبکه خان» اين دانشمند را بازجويی کنند.


  • «اين به کلی دروغ است و هيچ حقيقتی در آن وجود ندارد. به کلی چرت و پرت است.»
عبدالقدیر خان

اما آقای خان روز سه شنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: «اين به کلی دروغ است و هيچ حقيقتی در آن وجود ندارد. به کلی چرت و پرت است.»



بعد از انتشار گزارش هايی درباره فروش اطلاعات حساس هسته ای در بازار سياه توسط عبدالقدير خان در سال ۲۰۰۴ ميلادی، ابتدا وی از سوی رییس جمهوری پاکستان مورد عفو قرار گرفت و سپس بازداشت خانگی او در ويلايی در اسلام آباد آغاز شد. اين بازداشت خانگی کماکان ادامه دارد.


وی روز جمعه ۱۰ خرداد ماه، نیز در مصاحبه ای با روزنامه گاردين درباره اعترافات چهار سال پیش خود مبنی بر وجود شبکه زیرزمینی هسته ای، گفت: «آن [اعترافات] به اراده خودم انجام نشد، به دست من داده شده بود.»


نقشه بمب در بازار سياه


تکذيب آقای خان در حالی منتشر شده است که روز دوشنبه، يک موسسه غير دولتی نظارت بر فعاليت های هسته ای، اعلام کرد که نقشه های ساخت بمب هسته ای از کامپيوترهای قاچاقچيان سوئيسی، کشف شده اند.


موسسه «علم و امنيت بين الملل» که توسط دیويد آلبرايت، مدیر کل پيشين آژانس بين المللی انرژی اتمی راه اندازی شده، در گزارش خود نسبت به صحت گزارش سازمان های اطلاعاتی آمريکا که گفته بودند ايران برنامه ساخت سلاح هسته ای خود را در سال ۲۰۰۳ ميلادی متوقف کرده است، ابراز ترديد کرده است.


به نوشته خبرگزاری رويترز، سازمان اطلاعات مرکزی آمريکا – CIA – از اظهار نظر درباره اين گزارش خودداری کرده است. ايران نيز همواره وجود برنامه ای برای ساخت سلاح هسته ای را تکذيب کرده است.


بر اساس گزارش اخير، طرح های اخير که در کامپيوتر قاچاقچيان سوئيسی کشف شده، نقشه ساخت بمب بسيار پيشرفته تری نسبت به طرح های عبدالقدير خان است و بر اساس اين نقشه ها، می توان بمبی هسته ای ساخت که قابليت نصب بر روی موشک های بالستيک را داشته باشد.


همزمان يک مقام ارشد آمريکايی در يک سخنرانی در واشينگتن، دولت کشورش را به «کم کاری» برای کنترل بازار سياه هسته ای متهم کرد.



  • «ما بايد برای دور نگاه داشتن مواد هسته ای که در کنترل آمريکا نيست از دسترس تروريست ها، اقدامات فوری انجام دهيم.»
مقام اطلاعاتی آمریکایی

رالف موات-لارسن، مدير کل «اطلاعات انرژی» - يک مقام عالی رتبه اطلاعاتی – گفت که آمريکا برای خريد اروانيوم و پلوتونيومی که در بازار سياه وجود دارد، «به اندازه کافی تلاش نمی کند.»


وی در یک سخنرانی در موسسه مطالعاتی واشينگتن گفت: «ما بايد برای دور نگاه داشتن مواد هسته ای که در کنترل آمريکا نيست از دسترس تروريست ها، اقدامات فوری انجام دهيم.»


بر اساس گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی، از سال ۱۹۹۳ ميلادی تا امروز، يک هزار و ۳۰۰ قاچاقچی هسته ای شناسايی شده اند. از اين ميان ۱۹ مورد، در خريد و فروش اروانيوم با پلوتونيوم قابل استفاده برای ساخت سلاح دست داشته اند.


ساخت يک بمب هسته ای ساده و ابتدايی، تنها چند کيلوگرم پلوتونيوم نياز دارد، هر چند که حمل و نقل اين مواد به هيچ وجه ساده نيست و در شرايط عادی، کاری بسيار پرخرج محسوب می شود، چرا که خطر پخش مواد راديواکتيو و وقوع فجايع انسانی و طبيعی وجود دارد.


ميزان مواد هسته ای که دولت آمريکا تا امروز در بازار سياه خريداری کرده است، محرمانه است و هيچگاه فاش نمی شود.


XS
SM
MD
LG