لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۷

بریتانیا: آزادی عبدالباسط المقرحی اشتباه بود


عبدالباسط المقرحی (وسط) پس از بازگشت به تریپولی، پایتخت لیبی
عبدالباسط المقرحی (وسط) پس از بازگشت به تریپولی، پایتخت لیبی
نزدیک به یک سال پس از آزادی عبدالباسط المقرحی، یکی از عوامل انفجار هواپیمای پان آمریکن بر فراز اسکاتلند، دولت ائتلافی بریتانیا از تصمیم دولت اسکاتلند به آزادی او ابراز تاسف کرده و آن را «اشتباه» خواند.

روزنامه انگلیسی گاردین روز جمعه از قول نایجل شاین‌والد، سفیر بریتانیا در ایالات متحده، گفت که دولت بریتانیا اکنون تصمیم دولت اسکاتلند به آزادی آقای المقرحی را تصمیمی خطا می‌داند.

عامل انفجار هواپیمای آمریکایی بر فراز روستای لاکربی در اسکاتلند که حدود ۹ سال پیش به جرم دست داشتن در این انفجار به حبس ابد محکوم شده بود در اواسط مردادماه سال گذشته به خاطر ابتلا به بيماری سرطان و به دلايل «بشردوستانه» آزاد شد.

عبدالباسط المقرحی در روز ۲۹ مردادماه، ۲۰ اوت، سال گذشته به ليبی بازگشت و مورد استقبال گرم معمر قذافی قرار گرفت.

اعتراف دولت بریتانیا به اتخاذ تصمیم اشتباه در حالی علنی شده است که گروهی از سناتورهای دموکرات آمریکا نیز ادعا کرده‌اند کمپانی بریتیش پترولیوم برای رسیدن به یک قرارداد نفتی بزرگ با کشور لیبی از نفوذ خود در دولت بریتانیا برای آزادی المقرحی استفاده کرده است.

به نظر می‌رسد ستاره بریتیش پترولیوم در آمریکا در حال افول است و این شرکت حتی روزی را بدون دردسر نمی‌تواند پشت سر بگذارد: اول نشت نفت در خلیج مکزیک، سپس تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، و حال دست داشتن در آزادی عبدالباسط المقرحی.

نایجل شاین‌والد، سفیر بریتانیا در آمریکا، ادعای ارتباط میان آزادی المقرحی و قرارداد نفتی بریتیش پترولیوم را «کذب» خوانده است.

در همین حال هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، قول داده است که شخصا این اتهام علیه بریتیش پترولیوم را بررسی کند، و کمیته روابط خارجی سنای آمریکا نیز قرار است در اواخر ماه جاری در این باره با مدیران ارشد این کمپانی جلسه داشته باشد.

به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، توافق‌نامه انتقال عبدالباسط المقرحی از اسکاتلند به لیبی در سال ۲۰۰۷ به امضا رسیده است، یعنی ‌در همان سالی که کمپانی بریتیش پترولیوم برای کشف و استخراج نفت قراردادی را به ارزش ۹۰۰ میلیون دلار با لیبی نهایی کرده است.

پس از آزادی آقای المقرحی، سيف‌الاسلام قذافی، پسر رهبر ليبی، در مصاحبه‌ای ادعا کرد آزادی این فرد که همواره خود را «بی‌گناه» خوانده با توافق‌های تجاری ميان کشورش با بريتانيا مرتبط است، ادعایی که دولت گوردون براون در همان زمان به‌شدت رد کرد.

آقای براون، نخست وزیر وقت بریتانیا، تصمیم به آزادی عبدالباسط المقرحی را تصمیم دولت اسکاتلند خواند و اعلام کرد که «به این تصمیم احترام می‌گذارم».

در حالی که عبدالباسط المقرحی هميشه خود را «بی‌گناه» خوانده و دولت لیبی نیز بارها اعلام کرده که گناه او ثابت نشده، ليبی مسئوليت خود در انفجار لاکربی را پذيرفته و دو ميليارد و ۷۰۰ ميليون دلار به خانواده‌های قربانيان اين انفجار غرامت پرداخت کرد.
XS
SM
MD
LG