لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۵

لغو جواز کشتی‌ها، «روش جدید» اعمال فشار بر ایران


کنگره آمریکا می‌کوشد تا از لغو جواز کشتی‌ها و سکوهای اکتشاف نفت به عنوان ابزار جدیدی برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران استفاده کند.

به گزارش روزنامه آمریکایی واشینگتن پست، تحت تاثیر این فشار‌ها شرکت نروژی «دت نورسکه وریتاس» یا دی‌ان‌وی که از عمده‌ترین موسسات بین‌المللی صدور جواز کشتی و سکو‌های دریایی اکتشاف نفت است، تمام مناسبات خود را با ایران قطع کرده است.

این شرکت در ماه‌های اخیر دفا‌تر خود در ایران را تعطیل کرده، کار بازرسی و صدور جواز برای کشتی‌ها و قایق‌های ایرانی را پایان داده و به ۱۵ تا ۲۰ سکوی اکتشاف نفت در ایران نیز اطلاع داده است که قرارداد بازرسی و صدور جواز با آنها را خاتمه می‌دهد.

سخنگوی این شرکت می‌گوید با توجه به فضای بین‌المللی در ماه‌های اخیر، فعالیت در ایران برای آنها منفعت چندانی ندارد و این شرکت ترجیح می‌دهد که از تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران تبعیت کند.

به نوشته روزنامه واشینگتن پست، کنگره آمریکا کوشیده است از طریق اعمال فشار به این شرکت نروژی و موسسات مشابه و لغو جواز کشتی‌رانی برای کشتی‌های تجاری و نفتکش‌های ایرانی، فروش نفت و تجارت خارجی این کشور را تحت فشار بیشتری قرار دهد.

در همین حال چند روز پیش نیروهای مسلح ایران اعلام کردند که یک هواپیمای شناسایی بدون سرنشین آمریکا را سرنگون کرده‌اند. همزمان با تشدید تنش در مناسبات ایران و غرب برخی از صاحب‌نظران هشدار می‌دهند که کاهش صدور نفت ایران باعث افزایش بهای این محصول خواهد شد که هم اکنون با وجود کاهش خرید ناشی از سکون اقتصادی در اروپا به بیش از صد دلار در هر بشکه رسیده است.

روزنامه واشینگتن پست یادآوری می‌کند که موسسات صدور جواز کشتی‌ها در حقیقت اندک موسساتی هستند که به نیابت از سوی دولت‌ها این مجوز را صادر می‌کنند. هر کشتی، قایق یا سکوی حفاری نفت در دریا برای دریافت بیمه به یک چنین جوازی نیاز دارد.

نمایندگان پیشنهاددهنده این طرح در کنگره آمریکا می‌گویند با لغو این جواز‌ها کشتی‌های ایرانی نخواهند توانست بیمه لازم برای فعالیت خود را دریافت کنند و بنابراین حرکت آنها برای حمل و نقل هر گونه کالایی بسیار دشوار خواهد شد.

با این همه به نظر می‌رسد که هنوز هم چند موسسه بزرگ از این دست از جمله «لویدز رجیستر»، «بیورو وریتاس» و «گرمانیش لویدز» هنوز هم به صدور جواز برای کشتی‌های ایرانی و کشتی‌هایی که برای ایران کار می‌کنند ادامه می‌دهند.

مجلس نمایندگان آمریکا چندی پیش با تصویب مقرراتی استفاده گارد ساحلی آمریکا از موسسات صدور جواز کشتی‌رانی را که با کشورهای «حامی تروریسم» همکاری می‌کنند ممنوع کرد. در لایحه جدید همین مقررات به وزارت خارجه آمریکا نیز ابلاغ شده و بنابراین دولت آمریکا را موظف می‌کند که فعالیت این قبیل شرکت‌ها را زیر نظر بگیرد.

شرکت نروژی دی‌ان‌وی در آمریکا نیز فعالیت دارد و به نیابت از سوی گارد ساحلی این کشور کار بازرسی و معاینه فنی و صدور جواز کشتی‌رانی را برعهده دارد. کار بازرسی فنی سکوی اکتشاف نفت در خلیج مکزیک که در سال ۲۰۱۰ منفجر و به مرگ ۱۱ نفر و نشت میلیون‌ها بشکه نفت در آب‌های ساحلی آمریکا منجر شد، برعهده این شرکت بود.

کار بازرسی و صدور جواز برای کشتی‌های متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران نیز که در سال ۲۰۰۹ خصوصی اعلام شد، برعهده این شرکت بوده است. شرکت ملی نفتکش ایران در عین حال هنوز هم با دولت ایران روابط بسیار نزدیکی دارد و صاحب ۱۰ درصد از بزرگ‌ترین نفتکش‌های جهان است و در نظر دارد فعالیت و ناوگان خود را گسترش دهد.

به نوشته روزنامه واشینگتن پست، اکثر سکوهای اکتشاف نفت در آب‌های ایران در اجاره دولت‌اند، ولی صاحب آنها شرکت‌های خارجی هستند. صاحب‌نظران می‌گویند که تحت تاثیر تصمیم شرکت نروژی دی‌ان‌وی برای قطع فعالیت خود در ایران به احتمال زیاد شرکت‌های دیگر صدور جواز کشتی‌رانی از جمله «لویدز رجیستر» یا «بیورو وریتاس» جای این شرکت را پر خواهند کرد.
XS
SM
MD
LG