لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۵

فرزندان قدرت


کیم جونگ ایل
کیم جونگ ایل
جانشینی پسر به جای پدر در نظام های پادشاهی امری معمول است اما مدتی است در بسیاری از نظام های سیاسی جهان که به طور رسمی عنوان جمهوری دارند، این فرزندان روسای جمهور هستند که به قدرت می رسند.

ظاهر امر نیز قانونی است و چنین فرزندانی در انتخابات عمومی و یا انتخابات درون حزبی به قدرت می رسند اما منتقدان آنها بر این باورند که رهبری چنین فرزندانی از مدت ها پیش تدارک دیده شده و سازمان یافته است .

کیم جونگ اون بخت اول رهبری آینده کره شمالی

در کره شمالی قرار است کادرهای ارشد حزب حاکم کارگران نشستی ویژه درباره تعیین رهبر آینده کشور برگزار کنند .

کیم جونگ ایل رهبر ۶۹ ساله کره شمالی بیمار است و مدت ها است در محافل خبری جهان از کیم جونگ اون پسر سوم وی به عنوان رهبر آینده این کشور نام برده می شود .

کیم جونگ اون ۲۷ ساله فارغ التحصیل دانشگاهی در سوئیس است و سال گذشته به عضویت پارلمان درآمد و سمتی خاص و مخصوص به خود او برایش ایجاد شد.

اگر کیم جونگ اون به جای پدرش بنشیند او سومین نسل از این خانواده خواهد بود که بعد از پدرش کیم جونگ ایل و پدر بزرگش کیم ایل سونگ بر کره شمالی حکومت خواهد کرد.

بشار اسد و محمود احمدی نژاد
سوریه؛ بشار اسد به جای حافظ اسد


۱۰ سال قبل در سال ۲۰۰۰ هنگامی که حافظ اسد رئیس جمهوری مقتدر سوریه درگذشت بلافاصله کادر رهبری حزب بعث ، فرزند وی بشار اسد را به رهبری حزب بعث و دولت برگزید و حتی به خاطر اینکه بشار اسد ۳۵ ساله بود، قانون اساسی را تغییر دادند تا وی بتواندبه لحاظ سنی رئیس جمهوری سوریه شود.

جمهوری آذربایجان؛ الهام علی‌اف به جای حیدر علی‌اف

در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان نیز هنگامی که در اکتبر ۲۰۰۳ حیدر علی‌اف رهبر و رئیس جمهور آذربایجان درگذشت الهام علی‌اف، فرزند وی، جانشین پدر و رئیس جمهوری کشور و رهبر حزب حاکم شد.

اما حالا برخلاف تجربه سوریه و آذربایجان که پسران حافظ اسد و حیدر علی اف بعد از مرگ پدرانشان به قدرت رسیدند، به نظر می رسد رهبران برخی کشورها تصمیم گرفته اند پیش از آنکه خود بمیرند، جایگاه پسران خود را به عنوان رهبر یا رئیس جمهور آینده تحکیم کنند.

شواهد و قرائن حاکی است که کره شمالی از این دست از کشورهاست و قرار است بزودی کیم جونگ اون به جای پدرش کیم جون ایل به عنوان رهبر آینده کشور معرفی شود. آن هم در شرایطی که هنوز خود کیم جونگ ایل زنده است و می تواند بر اجرای این تصمیم نظارت کند.

مصر؛ ورود جمال مبارک به میدان جانشینی حسنی مبارک

در مصر نیز چند سالی است که صحبت از جانشینی جمال حسنی مبارک فرزند حسنی مبارک رئیس جمهوری کهنسال مصر به جای پدرش می شود. این حدس و گمان در ماه های گذشته که حسنی مبارک بیمار به نظر رسیده،بیشتر شده است. جمال مبارک هم اکنون ۴۷ ساله و دبیر سیاسی حزب حاکم است. انتخابات ریاست جمهوری قرار است درسال آینده میلادی برگزار شود ولی هنوز معلوم نیست که حسنی مبارک بعد از سی سال حکومت بر مصر کنار می رود و فرزندش نامزد ریاست جمهوری خواهد شد و یا خیر.

لیبی؛ سیف الاسلام و هانیبال قذافی، بخت های جانشینی معمر قذافی

در لیبی نیز هنوز نشانه ای از کنار رفتن معمر قذافی ۷۲ ساله که چهل و یک سال است حکومت می کند، دیده نمی شود اما فرزندانش سیف الاسلام ومعتصم یا هانیبال به عنوان شانس های اصلی جانشینی وی نام برده می شوند.

مجتبی خامنه ای (وسط)
ایران؛ تمرکز شایعات بر مجتبی خامنه ای فرزند آیت الله خامنه ای


اما در ایران، پس از اعتراضات سال گذشته، در محافل سیاسی و خبری وابسته به مخالفان و منتقدان حکومت از مجتبی خامنه ای پسر دوم آیت الله خامنه ای به عنوان یکی از شانس های جانشینی آیت الله خامنه ای رهبر ایران نام برده شده است .

آیت الله خامنه ای شش فرزند وچهار پسر دارد که مجتبی خامنه ای دومین پسر وی و داماد غلامعلی حداد عادل رئیس پیشین مجلس ایران است.

مجتبی خامنه ای که از شاگردان حوزه علمیه و مدرسه آیت الله مجتهدی در تهران است، مدتی را نیز در مدرسه سپهسالار یا همان شهید مطهری در میدان بهارستان تهران و زیر نظر آیت الله امامی کاشانی به تحصیل مشغول بوده است.

نام مجتبی خامنه ای بیش از هر زمان دیگری در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴ بر سر زبان ها افتاد؛ نقل قول معروفی درمحافل سیاسی ایران وجود دارد که علی اکبر ناطق نوری رئیس وقت جبهه اصولگرایان و از حامیان ریاست جمهوری علی لاریجانی در آن هنگام به آیت الله خامنه ای رجوع کرده و از دخالت مجتبی خامنه ای در انتخابات تحت لفظ «دخالت آقازاده شما به نفع محمود احمدی نژاد» گلایه کرده، اما آیت الله خامنه ای به وی گفته است که آقا مجتبی، آقازاده نیست، خود، آقا است.

چهار سال بعد و پس از شروع نا آرامی های پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ نیز بسیاری از منتقدین جریان حاکم معتقد بودند که مجتبی خامنه ای در پشت اتفاقاتی قرار دارد که مخالفان از آن به عنوان کودتای انتخاباتی نام می بردند اما هیچ‌وقت حکومت ایران درباره اتهامات موجود علیه وی نفیا یا اثباتا موضع گیری نکرده است. ضمن اینکه محافل مستقل خبری نیز مستنداتی برای تایید گفته های مخالفان درباره نقش داشتن مجتبی خامنه ای در تحولات پس از انتخابات ایران ارائه نکرده ند.
XS
SM
MD
LG