لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۰۷

«رابطه با ایران» یکی از محورهای مناظره نامزدهای دمکرات آمریکا


از راست: سندرز و کلینتون
از راست: سندرز و کلینتون

هیلاری کلینتون و برنی سندرز، نامزدهای حزب دمکرات برای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال جاری میلادی، در تازه‌ترین مناظره خود، به «اجرایی شدن توافق اتمی» و آینده احتمالی روابط میان ایران و آمریکا پرداختند.

تازه‌ترین مناظره نامزدهای دمکرات، ۲۷ دی ماه، یک روز پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام متشرک و آزادی شهروندان آمریکایی در ایران، برگزار شد. این درحالی بود که دو نامزد بر سر چگونگی و زمان احتمالی آغاز روابط دیپلماتیک با یکدیگر اختلافاتی داشتند.

برنی سندرز عادی‌شدن روابط آمریکا و کوبا را به عنوان نمونه‌ای از آنچه ممکن است در روابط واشینگتن و تهران پیش آید، مطرح کرده، هیلاری کلینتون اما در این مورد با احتیاط بیشتری سخن گفته است.

آقای سندرز گفت: «فکر می‌کنم باید به جدی‌ترین شکل ممکن به سوی عادی کردن روابط با ایران برویم؛ با وجود درک این موضوع که ما مخالف رفتار ایران در بسیاری موارد هستیم».

او البته تاکید کرده که «حمایت ایران از تروریسم» و شعار «مرگ بر آمریکا» قابل قبول نیست. در عین حال افزوده است دستیابی به توافق هسته‌ای میان ایران و آمریکا، بدون آنکه دو کشور به ورطه جنگ سقوط کنند، «گامی مثبت» است.

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا در دوره اول ریاست‌جمهوری باراک اوباما، از تلاش‌های خود برای وضع تحریم‌ها علیه ایران سخن گفته است؛ تحریم‌هایی که از منظر این دیپلمات پیشین، تهران را به میز مذاکره آورد.

هیلاری کلینتون گفت: «آنها (ایران) همچنان آنچه که برای توافق (بر سر برنامه جامع اقدام مشترک) لازم است را انجام می‌دهند. ولی به نظر من باید با دقت آنها را زیر نظر داشت».

خانم کلینتون با اشاره به سال‌های قطع روابط و تنش‌ها میان دو کشور افزوده است: «یک روز خوب طی ۳۶ سال گذشته داشتیم، و من فکر می‌کنم قبل از آنکه خیلی سریع حرکت کنیم، قبل از آنکه روابط خود را عادی‌تر کنیم، لازم است روزهای خوب بیشتری داشته باشیم».

وزیر خارجه پیشین آمریکا تصریح کرده است: «ما باید مطمئن باشیم که آنها توافق [اتمی] را به درستی اجرا خواهند کرد، و تازه باید حواسمان به بسیاری دیگر از رفتارهای ناشایست آنها در منطقه باشد».

خانم کلینتون پیشتر نیز بارها تردیدهای خود را در مورد اجرای کامل توافق اتمی توسط ایران بیان و تاکید کرده بود، باید از نزدیک مراقب اجرای آن بود. با این حال او از حامیان مذاکرات و توافق شکل‌گرفته به شمار می‌رود.

برنی سندرز اما خود را هوادار روابط بیشتر با کشورهایی مانند ایران و روسیه معرفی کرده است. او در مناظره‌ای در نوامبر سال گذشته گفته بود «وقتی روسیه، ایران، عربستان سعودی، اروپای غربی را به عنوان متحد در جنگ علیه داعش داشته باشی، داعش را نابود خواهیم کرد».

مسئله کنترل مالکیت سلاح و موضوع بیمه همگانی و نیز انتقاد از باراک اوباما، رئیس‌جمهوری فعلی از دیگر مسائلی بود که نامزدهای حزب دمکرات به آن پرداختند.

خانم کلینتون آقای سندرز را متهم کرد که در مورد اجرای قوانینی برای کنترل بیشتر مالکیت سلاح در ایالات متحده، چندان سخت‌گیر نیست. آنچه سناتور سندرز رد کرده است.

از سویی سندرز، از هیلاری کلینتون، انتقاد کرده که با جنگ عراق، در زمان ریاست‌جمهوری جرج بوش، موافق بود. کلینتون نیز می‌گوید سندرز به‌شدت به اوباما تاخته و انتقادهای شدیدی را علیه رئیس‌جمهوری وارد کرده است.

کلینتون از تغییرات دوران ریاست‌جمهوری اوباما در مورد بیمه همگانی و قابل خرید کردن آن برای شهروندانی که بیمه ندارند، دفاع کرده است. او از طرح سندرز انتقاد کرده و می‌گوید «بگذاریم این (طرح بیمه فعلی) کار کند». سندرز می‌گوید او خود به نوشته شدن طرح جدید، کمک کرده است و گفته‌های کلینتون در مورد پیشنهاد بیمه‌ای او «دقیق نیست».

XS
SM
MD
LG