لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۵

«نیمی از کل درآمد ۱۰۳ سال توليد نفت نصيب دولت احمدی نژاد شده است»


اکبر ترکان، معاون وزير نفت در دولت نهم، اعلام کرده است که کل درآمد نفتی ايران در طول ۱۰۳ سال گذشته حدود يک هزار و ۱۱۶ ميليارد دلار بوده است و با افزايش بهای طلای سياه، درآمد نفتی ايران در دوران رياست جمهوری احمدی نژاد در دولت های نهم و دهم به ۵۳۱ ميليارد دلار رسيده است که اين رقم معادل ۴۷ درصد از کل درآمدهای نفتی ايران در طول ۱۰۳ سال گذشته است.

بر پايه آمار رسمی سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، درآمدهای ايران از منبع صادرات نفت خام از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ به ترتيب، ۴۶.۶ ميليارد، ۵۷.۷۱۹ ميليارد، ۶۶.۲۱۴ ميليارد، ۸۷.۰۵۰ ميليارد، ۵۶.۳۴۱ ميليارد و ۷۱.۵۷۱ ميليارد دلار بوده است.

ايران در سال گذشته ميلادی نيز کمی بيشتر از ۶۰ ميليارد دلار صادرات نفت داشته است.

صنعت نفت ايران از سال ۱۹۰۸ پس از هفت سال عمليات اکتشاف نفت در مسجدسليمان واقع در دامنه کوه های زاگرس، پا به عرصه فعالیت گذاشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، آقای ترکان در نشست تخصصی رويکرد‌ها و استراتژی‌های نوين تامين مالی پروژه‌های زيرساخت و انرژی با رويکرد مديريت صحيح منابع مالی موجود، گفته است که علت جهش ناگهانی درآمدهای نفتی ايران در دوران رياست جمهوری آقای احمدی نژاد به خاطر صعود قيمت نفت در بازارهای جهانی بوده است.

آقای ترکان در رابطه با جزئيات درآمدهای نفتی ايران می گويد: «از دوره حکومت مظفر‌الدين شاه تا سال ۱۳۵۲ شمسی درآمد‌های نفتی ايران حدود ۲۶ ميليارد و ۸۰۰ ميليون دلار بوده ... در مجموع پيش از پيروزی انقلاب نزديک به ۱۴۰ ميليارد دلار درآمد نفتی نصیب اقتصاد کشور شده است.»

معاون وزير نفت در دولت نهم همچنين مجموع درآمد‌های نفتی ايران را از ابتدای پيروزی انقلاب تا پايان فعاليت دولت هشتم را حدود ۴۴۵ ميليارد و ۴۰۰ ميليون دلار عنوان کرد و در تشريح جزئيات آن افزود: «بر اين اساس سهم دولت اول و دوم از درآمد‌های نفتی ۲۵.۸ ميليارد دلار، دولت سوم و چهارم ۱۱۰.۶ ميليارد دلار، دولت پنجم و ششم ۱۴۱.۷ ميليارد دلار و دولت هفتم و هشتم ۱۵۷.۲ ميليارد دلار بوده است.»

وی مجموع درآمدهای نفتی دولت نهم و دهم را بيش از ۵۳۱ ميليارد دلار اعلام کرد و يادآور شد: در شرايط فعلی ۸۰ درصد درآمدهای نفتی ايران از محل صادرات نفت خام و ميعانات گازی است.

ترکان همچنين از افزايش وابستگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی در دو سال گذشته خبر داد و گفت: آمارها نشان می دهد که از سال ۱۳۸۴ تا پايان سال گذشته بيش از ۴۸۳ ميليارد دلار درآمد نفتی صرف واردات کالا از خارج کشور شده است.

معاون اسبق وزير نفت با يادآوری اينکه از اين مقدار واردات، سهم کالاهای سرمايه‌ای حدود ۱۷ درصد و سهم کالاهای واسطه‌ای و مصرفی ۸۳ درصد است، اظهارداشت: پيشنهاد می‌شود دولت بخش عمده ای از درآمدهای نفتی را صرف افزايش ظرفيت و تثبيت توليد نفت و گاز طبيعی در کشور کند.

تولید نفت ایران در دوره های مختلف

بر اساس آمار اوپک، توليد نفت ايران در سال گذشته ميلادی به طور متوسط روزانه سه ميليون و ۵۷۸ هزار بشکه بوده است که اين رقم در ماه ژوئيه سال جاری به دو ميليون و ۸۱۷ هزار بشکه سقوط کرده است، به عبارتی توليد کنونی نفت ايران در مقايسه با سال گذشته، روزانه بيش از ۷۶۰ هزار بشکه کاهش يافته است.

اين در حالی است که توليد نفت ايران همچنين در مقايسه با متوسط توليد سالانه نفت آن در پنج سال آخر دوران قبل از انقلاب بيش از دو برابر کاهش يافته است.

اوج توليد نفت در تاريخ صنعت نفت ايران، سال ۱۳۵۲ بود که رکورد توليد سالانه ۲۹۶ ميليون تن، معادل شش ميليون بشکه در روز به ثبت رسيد.

بعد از انقلاب روند توليد نفت در ايران به خاطر جنگ هشت ساله با عراق به شدت کاهش يافت، اما بر اساس گزارش اوپک، حجم توليد نفت ايران در دوران اصلاحات دوباره افزايش يافت و تا اوايل دوران رياست جمهوری آقای احمدی نژاد حدود چهار ميليون بشکه در روز نوسان داشته است.

در دولت دهم روند سقوط توليد نفت ايران شدت يافت و از اوايل ماه ژوئيه سال جاری صادرات نفت ايران نيز تحت تاثير دورجديد تحريم های اتحاديه اروپا و آمريکا نسبت به سال گذشته تا نصف کاهش يافته و بنا بر گزارش های برخی سازمان های معتبر بين المللی، مانند سازمان مطالعات بين المللی انرژی به ۱.۱ ميليون بشکه در روز سقوط کرده است.

آن چنان که آمار اوپک نشان می دهد، دليل افزايش درآمدهای دولت نهم و دهم به رغم کاهش توليد نفت ايران، جهش صعودی قيمت نفت در بازارهای جهانی بوده است.
XS
SM
MD
LG