لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۹

مرگ مشکوک يک دانشمند هسته ای جمهوری اسلامی


در ماه های اخير اخبار تاييد نشده ای درباره عوارض سوء فعاليت های هسته ای در کارکنان مرکز هسته ای اصفهان منتشر شده است.
در ماه های اخير اخبار تاييد نشده ای درباره عوارض سوء فعاليت های هسته ای در کارکنان مرکز هسته ای اصفهان منتشر شده است.

يکی از دانشمندان هسته ای جمهوری اسلامی روز دوشنبه گذشته جان باخت. خبر مرگ دکتر « اردشير حسين پور » استاديار دانشگاه شيراز و از محققان دانش گاه مالک اشتر که دوشنبه گذشته جان باخت با شش روز تاخير توسط واحد مرکزی خبر مخابره شده است. اين خبرگزاری علت مرگ اين دانشمند هسته ای ايران را « گاز گرفتگی » اعلام کرده است .


مقامات دانشگاهی و هسته ای جمهوری اسلامی تاکنون درباره علت ، زمان و مکان مرگ اين دانشمند چهل و چهار ساله که استاديار دانشگاه شيراز و از محققان دانشگاه مالک اشتر در اصفهان بوده، سکوت اختيار کرده اند .


دکتر اردشير حسين پور که متولد سال ۱۳۴۱ بود، پس از پايان تحصيلات در رشته مهندسی الکترونيک، در مقطع دکترای هسته ای ادامه تحصيل داده بود. وی تز دکترای فيزيک هسته ای خود را با عنوان « فيزيک هسته ای الکتروديناميک يون های مغناطيسی در ابرشبکه ها » نگاشته بود و در سال ۱۳۸۱ درجه دکترا گرفته بود .


بر اساس گزارش واحد مرکزی خبر ، اين دانشمند ايرانی علاوه بر ثبت پنج اختراع و انتشار ۳۵ مقاله علمی در مجلات تخصصی بين المللی، رتبه اول تاليف کتاب در سال ۱۳۷۵، رتبه دوم تحقيقات کاربردی جشنواره بين المللی خوارزمی در سال ۷۹، را در کارنامه خود داشت. وی همچنين در سال ۱۳۸۲ عنوان نفر اول محققان دفاعی جمهوری اسلامی را به دست آورده بود .


«ا جرای بيش از دوازده طرح مهم دفاعی » و « راه اندازی مراکز تحقيقاتی الکتروسرام امواج الکترومغناطيسی در دانشگاه های مالک اشتر و شيراز » از ديگر فعاليت های دکتر اردشير حسين پور بوده است .


به نوشته واحد مرکزی خبر ، اين دانشمند هسته ای جمهوری اسلامی امسال نيز رتبه نخست جشنواره خوارزمی را دريافت کرده بود .


به رغم همه اين فعاليت ها ، خبر مرگ اين دانشمند هسته ای با تاخيری شش روزه و پس از تدفين او در قطعه نام آوران باغ رضوان اصفهان منتشر شده است .


روزنامه جمهوری اسلامی نيز که در شماره روز يکشنبه ، اول بهمن ماه ، خبر تشييع جنازه اين دانشمند هسته ای جمهوری اسلامی را منتشر کرده، تاريخ مرگ او را دو شنبه هفته پيش ذکر کرده، و نوشته است: « گفته می شود که علت مرگ وی گاز گرفتگی بوده است .»


به گفته برخی منابع خبری ، اين دانشمند هسته ای از جمله محققان تاسيسات فرآوری اورانيوم اصفهان يکی از تاسيسات محوری معاونت توليد سوخت سازمان انرژِ اتمی ايران بوده است. اين تاسيسات که در زمينی بالغ بر ۶۰ هکتار قرار دارد که شامل ۶۰ واحد توليدی و شامل ۱۵۰۰۰ هزار دستگاه تحقي ق اتی و توليدی است و تاکنون بيش از چهل تن ترکيبات گوناگون اورانيوم در آن توليد شده است.


مقامات هسته ای جمهوری اسلامی از تاسيسات هسته ای اصفهان با عنوان « مرکزيت چرخه سوخت هسته ای » نام می برند که در آن نزديک به هزار متخصص و تکنسين هسته ای مشغول به کار هستند .


ابهام درباره عوارض پرتوها در تاسيسات اصفهان


در ماه های اخير اخبار تاييد نشده ای درباره عوارض سوء فعاليت های هسته ای در کارکنان مرکز هسته ای اصفهان منتشر شده است. از جمله اين اخبار ، برگزاری دوره های مخصوصی در چندين بيمارستان اصفهان و کاشان برای « آشنايی با عوارض مواد راديواکتيو » بوده که اخبار آن در رسانه های رسمی کشور و از جمله روزنامه کيهان نيز به چاپ رسيده است.


برگزاری « همايش پاسخ به مصدومان حوادث پرتوها در کاشان » يکی ديگر از اقدامات پيشگيرانه ای بود که به منظور نجات و مقابله با مصدومان هسته ای چندی پيش برگزار شد .


دکتر صمد نوری زاد، يکی از سخنرانان همايش « پاسخ به مصدومان حوادث پرتوها در کاشان » در جريان سخنرانی خود در اين همايش با اشاره به اينکه کاشان نيز در جوار منطقه غنی سازی اورانيوم قرار دارد، اعلام کرده بود « برگزاری اين همايش جهت آموزش کارکنان جامعه پزشکی دانشگاه، ضروری به نظر می رسيد .»


علاوه بر اين ، اختصاص بخش ويژه ای در بيمارستان فارابی اصفهان به مصدومان هسته ای که نياز به درمان اورژانسی دارند، خبر ديگری بود که در ماه های گذشته انتشار يافت.


با اين حال مقامات سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی می گويند « بر اساس بررسی های صورت گرفته و تاييد کليه فاکتورهای ايمنی از سوی مراجع معتبر بين المللی، در کارخانه UCF اصفهان کليه ملاحظات زيست محيطی رعايت شده است .»


گرچه هنوز هيچ يک از مقامات و نهادهای مربوط به فعاليت های هسته ای در ايران درباره مرگ دکتر ارشير حسين پور اظهار نظر نکرده اند، و سکوت خبری در اين باره ادامه دارد اما برخی ناظران از اعلام « گاز گرفتگی » به عنوان علت مرگ ناگهانی يک دانشمند هسته ای جمهوری اسلامی به عنوان خبری مبهم ياد می کنند.


XS
SM
MD
LG