یک روز بعد از امضای تفاهمنامه گردشگری میان تهران و آنکارا، یک مقام رسمی گردشگری ترکیه گفته است که شرکتهای این کشور میتوانند مجوز ساخت حداقل ۱۰ هتل در ایران را بگیرند.
خبرگزاری رسمی ترکیه، آناتولی، پنجشنبه گزارش داده بود که ماهر اونال، وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه و مسعود سلطانیفر، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی ایران در تهران تفاهمنامه همکاری در زمينه گردشگری امضا کردهاند.
خبرگزاری ایرنا نیز از قول سلطانیفر گزارش داد که «پیشبینی میکنیم با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته از این پس پذیرای گردشگران بیشتری از ترکیه در ایران باشیم».
هنوز آمار رسمی از ورود گردشگران ترکیه به ایران منتشر نشده، اما بر اساس آمارهای رسمی ترکیه، شمار کل گردشگرانی که در سه ماهه اول سال ۲۰۱۶ وارد این کشور شدهاند، حدود ۵.۱ میلیون نفر بوده و درآمدهای توریستی این کشور در این بازه زمانی به بالای ۴ میلیارد دلار رسیده است.
در این میان، در سه ماهه اول سال جاری میلادی بیش از ۴۶۰ هزار گردشگر ایرانی وارد ترکیه شدهاند که نسبت به دور مشابه سال گذشته بیش از ۷.۵ درصد افزایش نشان میدهد.
ترکیه در سال ۲۰۱۵ نیز پذیرای یک میلیون و ۷۰۰ گردشگر ایرانی بود که نسبت به ۲۰۱۴ افزایشی ۷ درصدی نشان میدهد.
کل درآمدهای گردشگری ترکیه در سال گذشته میلادی بالغ بر ۳۴ میلیارد دلار بود. در مقابل ایران میگوید که درآمدهای حاصل از گردشگریاش در سال گذشته خورشیدی هشت میلیارد دلار بوده است.
خبرگزاری ایرنا روز جمعه از قول وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه که هم اکنون در شیراز به سر میبرد، گزارش داد که «فعالان و سرمایهگذاران بخش گردشگری ترکیه علاقهمند به سرمایهگذاری و فعالیت در این صنعت در شهر شیراز هستند».
در همین زمینه یک مقام گردشگری ترکیه جمعه ۲۴ اردیبهشت ماه به خبرگزاری رویترز گفت که شرکتهای این کشور میتوانند حداقل ۱۰ هتل در شهرهای تبریز، تهران، مشهد، اصفهان و شیراز بسازند.
خبرگزاری رویترز از قول این مقام رسمی ترکیه که نامی از وی برده نشده، مینویسد که تفاهمنامه همکاری گردشگری میان تهران و آنکارا شامل سرمایهگذاریهای گردشگری و افزایش شمار پروازها میان دو کشور میشود.
وی در ادامه گفته است که دو کشور تلاش کردهاند تا اختلافنظرهای سیاسی پیرامون سوریه به تجارت دوجانبه آسیب نزند. به گفته وی، ترکیه انتظار دارد تا شمار گردشگران ایرانی بازدیدکننده از این کشور در سال جاری میلادی به دو میلیون نفر بالغ شود.
در این میان، آمارهای وزارت خارجه ترکیه نشان میدهد که تجارت دوجانبه دو کشور از سال ۲۰۱۲ تاکنون روند کاهشی داشته است.
بر اساس گزارش سایت رسمی وزارت خارجه ترکیه، تجارت دوجانبه دو کشور در سال ۲۰۱۲ نزدیک به ۲۲ میلیارد دلار بود که سهم صادرات ایران ۱۲ میلیارد و واردات ایران از ترکیه ۱۰ میلیارد دلار تشکیل میداد.
اما در سال گذشته حجم کل تجارت دوجانبه به زیر ۱۰ میلیارد دلار سقوط کرده است. ترکیه در سال ۲۰۱۵ حدود ۶.۱ میلیارد دلار واردات از ایران داشته و نزدیک به ۳.۷ میلیارد دلار نیز صادرات به این کشور انجام داده است.
عمده صادرات ایران به ترکیه شامل نفت خام، گاز، پلاستیک و فلزات معدنی میشود.
آمارهای سازمان تنظیم بازار انرژی ترکیه نیز حاکی است که هم اکنون ایران روزانه کمی بیش از ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام به ترکیه صادر میکند. صادرات روازنه گاز ایران به ترکیه نیز در دو ماهه اول سال ۲۰۱۶ به ۲۵ میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب رسیده است.
روز گذشته محمود واعظی وزیر ارتباطات که همزمان رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه است، در دیدار با آقای اونال گفت که «هدفگذاری رؤسای جمهور دو کشور رسیدن به مبادلات افتصادی و تجاری ۳۰ میلیارد دلاری بود که ما در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه بر اساس همین هدفگذاری حرکت میکنیم و لازم است سرمایهگذاری و فعالیت در زمینه توریسم و گردشگری هم در این هدفگذاری وارد گردد».