۲۸ مرداد ۱۳۳۲، از نقاط عطف سرنوشت قرن بیستمی ایرانیان، از جمله رویدادهایی است که گویی تأثیرشان برای همیشه در زندگی ملتی باقی خواهد ماند.
۶۰ سال بعد از آنچه در این روز رخ داد، هنوز گروهی از ایرانیان با این رویداد تصفیه حساب نکردهاند و آن را به تاریخ وانگذاشتهاند. به ویژه دولتمردان امروز ایران که به رغم داشتن ریشههای مشترک با اسلامگرایان مخالف محمد مصدق و همسو با کودتا، کماکان در میانه مجادلات پایانناپذیر با ایالات متحده ناخنکی به ۲۸ مرداد و «کودتای ننگین سیا» میزنند.
«کودتای ننگین» یا «رستاخیز ملی»؛ تنها راه به صلح رسیدن با آنچه در این روز رخ داد، واکاوی هزارباره آن و تلاش برای کشف بیطرفانه حقیقت است. رادیو فردا در مجموعه برنامه به مناسبت شصتمین سال سقوط دولت مصدق، در یک مجموعه برنامه کوتاه رادیویی، در پنج قسمت، نگاهی داشته است به زمینههای وقوع حوادث مرداد ۳۲ و پایان کار یکی از محبوبترین سیاستمداران تاریخ معاصر ایران.
در پنجمین و آخرین بخش از مجموعه برنامههای شصتمین سالگرد سقوط مصدق، به جدال آخر مصدق، و مخالفان و معارضانش در ۲۸ مرداد ۳۲ پرداختهایم.
انتصاب سرتیپ دفتری خواهر مصدق به ریاست شهربانی، مردی مشخص میشود از حامیان سرلشکر زاهدی است، شکلگیری تظاهرات ۲۸ مرداد علیه مصدق و ترکیب تظاهرکنندگان، اینکه آیا آنها که در مخالفت با مصدق به خیابانها ریختند، مردم بودند یا افراد اجیرشده با پول سازمان جاسوسی آمریکا، و تصرف ساختمانهای دولتی و نبرد خونین در مقابل منزل مصدق از موضوعات دیگری است که در پنجمین قسمت از این مجموعه برنامه به آنها پرداخته شده است. این برنامه را میتوانید اینجا بشنوید: