لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۳

کشته شدن خلبان جنگنده میگ ۲۹ در همدان


خلبان جنگنده میگ ۲۹ ارتش ایران که روز سه‌شنبه چهارم خرداد در باند پایگاه نظامی شهید نوژه همدان دچار سانحه شده بود، ساعاتی بعد از سانحه به علت ضربه مغری درگذشت.

خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، نام و درجه این خلبان را سرگرد روزبه ناظریان عنوان کرده است.

این گزارش به نقل از «یک منبع آگاه» می‌گوید که علت سانحه بروز نقص فنی در موتور این جنگنده میگ ۲۹ و عمل نکردن سیستم ترمز آن بوده که باعث شده است تا هواپیما از مسیر باند پایگاه شهید نوژه خارج شود.

مراد ویسی: پایگاه سوم شکاری همدان که اسم بین‌المللی آن نیز TFB3 است مهم‌ترین پایگاه هوایی در غرب ایران محسوب می‌شود که وظیفه حفاظت و ایجاد پوشش هوایی در استان‌های غربی کشور را برعهده دارد. در جنگ ایران و عراق نیز این پایگاه یکی از اولین پایگاه‌های هوایی ایران بود که به جنگنده‌های عراقی واکنش نشان داد.

پایگاه شهید نوژه یا پایگاه سوم شکاری در منطقه کبودرآهنگ استان همدان قرار دارد. مراد ویسی همکار رادیو فردا که در زمینه نیروهای مسلح ایران و جنگ هشت ساله با عراق تحقیقات گسترده‌ای دارد از این پایگاه به عنوان یکی از راهبردی‌ترین پایگاه‌های شکاری نیروی هوایی ارتش ایران نام می‌برد که در جریان جنگ با عراق توانست واکنش‌های مؤثری به جنگنده‌ها و بمب‌افکن‌های عراقی نشان بدهد.

وی می‌گوید: «پایگاه سوم شکاری همدان که اسم بین‌المللی آن نیز TFB3 است مهم‌ترین پایگاه هوایی در غرب ایران محسوب می‌شود که وظیفه حفاظت و ایجاد پوشش هوایی در استان‌های غربی کشور را برعهده دارد و محدوده پوشش آن از کردستان، کرمانشاه و ایلام گرفته تا همدان را دربرمی‌گیرد. در جنگ ایران و عراق نیز این پایگاه یکی از اولین پایگاه‌های هوایی ایران بود که به جنگنده‌های عراقی واکنش نشان داد.»

به گفته این تحلیل‌گر، «یکی از مهم‌ترین سیستم‌های راداری ایران در محدوده فرماندهی پایگاه شهید نوژه همدان قرار دارد که دوره جنگ هشت ساله هواپیماهای عراقی را که از پایگاه الرشید یا دیگر پایگاه‌های عراق برمی‌خاستند، بلافاصله شناسایی می‌کرد. این پایگاه دوران حکومت پهلوی پایگاه هوایی شاهرخی نام داشت و بعدها به این علت نام شهید نوژه را به خود گرفت که یکی از خلبانان این پایگاه به نام نوژه اوایل انقلاب در درگیری‌های کردستان کشته شد.»

آقای ویسی در ادامه می‌افزاید: «هواپیماهای مستقر در پایگاه شهید نوژه هم از نوع هواپیماهای شکاری و رهگیر مانند میگ ۲۹ است و هم از نوع هواپیماهای سنگین بمب‌افکن مانند اف ۴ که در موقع لزوم می‌تواند به بمباران مناطق موردنظر بپردازد. میگ ۲۹ هواپیماهای رهگیر و شکاری برای دفاع هوایی است که در دو نوع کابین یک‌نفره و دونفره تولید می‌شود و هواپیمای ایرانی که در پایگاه هوایی همدان دچار سانحه شد از نوع دو کابین آموزشی بوده است. میگ‌های ۲۹ ایران در سال ۱۳۶۸ در دوره ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی و پس از سفر وی به مسکو و دیدار و توافق او با میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد شوروی خریداری و وارد ناوگان هوایی ایران شده است.»

گزارش‌های پیشین از سانحه میگ ۲۹ که در خبرگزاری‌های داخل ایران مانند تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، بازتاب یافته بود تعداد سرنشینان این جنگنده را دو نفر عنوان می‌کرد. تسنیم اما نوشته بود که یکی از سرنشینان هواپیما «در سلامت کامل» است.

ارتش ایران اوایل اردیبهشت ماه نیز یکی از جنگنده‌های اف ۷ خود را از دست داد. این جنگنده که از پایگاه هشتم شکاری اصفهان برخاسته بود در حوالی شهرستان نایین به کوه اصابت کرد، اما خلبان و کمک خلبان آن موفق شدند که قبل از سقوط هواپیما به بیرون بپرند و زنده بمانند.

رسانه‌های داخل ایران آن زمان علت سانحه جنگنده اف ۷ را نقص فنی اعلام کردند.

XS
SM
MD
LG