لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۳

آيت الله منتظری: مشروعيت و مقبوليت نظام به رضايت‏ ‏و آراء اکثريت مردم بستگی دارد


آيت الله حسينعلی منتظری، از مراجع شيعه در قم، در نامه ای از توهين به مهدی کروبی و عبدالله نوری در نماز جمعه تهران ابراز تاسف کرده و گفته است: مشروعيت نظام جمهوری اسلامی به نظر مردم بستگی دارد.

آيت الله منتظری در نامه خود خطاب به مهدی کروبی، يکی از نامزدهای اصلاح طلب در انتخابات رياست جمهوری، نوشته است:« ‏اينجانب تاکنون آنچه را وظيفه شرعی و ملی خود می‎دانستم متذکر شده ام ، و‏ ‏در اينجا نيز يادآوری می‎کنم که مشروعيت و مقبوليت نظام بستگی به رضايت‏ ‏و آراء اکثريت مردم دارد، و اين مسأله ای است که هنگام تصويب قانون اساسی‏ ‏مورد توافق خبرگان ملت قرار گرفت و در مقدمه و اصول متعدد قانون اساسی‏ ‏به آن اشاره شده است».

اظهارت اکبر هاشمی رفسنجانی، رييس مجمع تشخيص مصلحت، در نماز جمعه ۲۶ تيرماه درباره نقش مردم در ‏مشروعيت نظام جمهوری اسلامی باعث بروز بحث ها و واکنش هايی درباره منبع مشروعیت در این نظام شده است.

اکبر هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه گفته بود که قانون اساسی ايران براساس اصل مشارکت مردم تدوين شده، و مشروعيت نظام جمهوری اسلامی برگرفته از مردم است. وی تصريح کرده بود که همه مقام ها و مناصب ها در اين نظام با انتخاب مردم معنا می يابند.

آيت الله محمد يزدی از اعضای شورای نگهبان در واکنش به اظهارات اکبر هاشمی رفسنجانی گفته بود: «در حکومت اسلامی مشروعيت با مقبوليت متفاوت است و همراهی مردم تنها مقبوليت می‌آورد».

«وحشت از مردم»

آيت‌الله منتظری، سرشناس‌ترين روحانی منتقد حکومت ايران، در بخش ديگری از نامه خود که در تاريخ ۳۰ تيرماه منتشر شده است، خطاب به مهدی کروبی نوشته است:«‏ ‏ ‏متأسفانه امروز کار به جايی رسيده است که از حضور مردم در صحنه به شکل‏ ‏مسالمت آميز و شنيدن صدای حق طلبی آنان وحشت وجود دارد، تا آنجا که‏ ‏حتی حضور امثال جنابعالی را که از چهره های خدمتگزار و با سابقه در مراحل‏ ‏گوناگون انقلاب اسلامی هستيد در نماز جمعه تحمل نمی کنند و مورد توهين‏ ‏و مزاحمت قرار می‎دهند».

در جريان نماز جمعه تهران در ۲۶ تيرماه عده ای از لباس شخصی ها به مهدی کروبی حمله کرده و عمامه را از سر او انداختند. در اين نماز جمعه همچنين گزارش شده است که عده ای از لباس شخصی ها به عبدالله نوری به هنگام حضور در صفوف نماز گزاران در خيابان های اطراف دانشگاه تهران توهين کردند.

آيت الله منتظری در نامه خود تصریح کرده است: «کاملا روشن است که در اين مورد و موارد مشابه‏ ‏سبب اقوای از مباشر است و گناه اين فحاشی ها و اهانت ها به گردن کسانی‏ ‏است که به افرادی حقوق می‎دهند و آنان را به اين کارهای زشت وادار می‎کنند‏ ‏و در واقع از پول مردم مظلوم خرج می‎کنند تا خادمان واقعی مردم منکوب‏ ‏شوند، و اين ظلمی است مضاعف در حق صاحبان اصلی اين کشور عزيز».

آيت الله منتظری می گويد که سخت نگران آينده نظام و کشور است و« مصرانه» از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است تا دير نشده و فرصت ها از دست نرفته است به توصيه ها‏ ‏و راه حل های پيشنهادی توسط «دلسوزان انقلاب و ناصحان مشفق» توجه‏ ‏ شود.

آيت الله منتظری همچنين خواستار فراهم شدن شرايطی شده است تا «اعتماد از دست رفته مردم» احيا شده و‏ ‏«حقوق تضييع شده آنان» جبران گردد و موجبات نارضايتی مردم و بحران‏ ‏کنونی از بين برود.

به دنبال انکه وزارت کشور ايران اعلام کرد که محمود احمدی نژاد در انتخابات ۲۲ خرداد به پيروزی رسيده است، تهران و برخی از شهرهای ايران شاهد راهپيمايی های مسالمت آميز معترضان به نتيجه انتخابات بود.

مقامات ايران می گويند دست کم ۲۰ نفر در اين اعتراضات کشته شده است، اين در حالی که گروههای طرفدار حقوق بشر می گويند تعداد کشته شدگان اين حوادث بسيار بيشتر از آمار رسمی است.

آمار رسمی از تعداد مجروحان و بازداشت شدگان حوادث پس از انتخابات ايران در دسترس نيست، ولی پيشتر به نقل از دادستان کل کشور گفته شده بود دو هزار پانصد نفر در جريان اين نا آرامی ها بازدشت شده اند که پانصد نفر ازدستگير شدگان همچنان در زندان هستند.
XS
SM
MD
LG