لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۳۳

صادق لاریجانی: از سران فتنه به اندازه کافی پرونده داریم


صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، به رهبران مخالف دولت که وی از آنها به عنوان «سران فتنه» یاد کرد گفت که دستگاه قضا «به اندازه کافی» از آنها پرونده دارد و «مماشات و ملاطفت» دلیل بر «نفهمیدن» مسئولان نیست.

رئیس قوه قضاییه در همایش دادستان‌های انقلاب و عمومی بخش عمده‌ای از سخنان خود را به «احقاق حقوق» حکومت اختصاص داد و اظهار داشت از آنجا که نظام ایران دموکراتیک است، احقاق حق حکومت مثل احقاق حق مردم ایران است.

صادق لاریجانی گفت: «به نظر بنده اگر حکومتی مردم‌سالار باشد و بر اساس خواست مردم‌ روی کار آمده باشد، نفس این نظام و حکومت از حقوق عمومی است.»

رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: «در همین فتنه‌ اخیر کسانی به نظام ظلم کردند و لطمات جبران‌ناپذیری را به نظام وارد کردند. البته بحمدالله نظام ما دارای ریشه و قدرتی است که از این ضربات لطمه نمی‌بیند، ولی بالاخره تاثیر گذاشته است. کشورهای غربی این موارد را دست‌آویزی به حقوق ملت و کشور قرار دادند.»

صادق لاریجانی بار دیگر سران جنبش سبز را متهم کرد که در مورد گزارش‌هایی که درباره تجاوز در زندان‌ها مطرح شد دروغ می‌گویند.

صادق لاریجانی گفت: «کسانی که بنا را گذاشته بودند که هر روز دروغی را رواج دهند و دولت، قوه قضاییه و نظام را مورد سوال قرار دهند، چیزهایی را به عنوان تجاوز در بازداشتگاه‌ها مطرح کردند که همه کذب محض بود. آیا اشاعه‌ این امر ظلم نیست؟»

درمورد گزارش‌های منتشر شده درباره تجاوز به برخی از بازداشت‌شدگان پس از انتخابات، مهدی کروبی از قوه قضاییه و شخص صادق لاریجانی خواست که درباره صحت و سقم این گزارش‌ها رسیدگی کند.

در واکنش به درخواست مهدی کروبی، رئیس قوه قضاییه گروهی سه‌نفره تشکیل داد که پس از استماع سخنان کروبی، بلافاصله خواستار برخورد با وی شدند؛ در پی آن، دفتر کمیته رسیدگی به آسیب‌دیدگان پس از انتخابات پلمب و اعضای آن بازداشت شدند و مدارک آن نیز توقیف شد؛ همچنین روزنامه اعتماد ملی، ارگان حزب مهدی کروبی، نیز تعطیل شد.

پس از این برخوردها، مهدی کروبی اعلام کرد که از پیگیری قوه قضاییه در این مورد ناامید شده است.

رئیس قوه قضاییه در سخنرانی خود درباره مرگ پزشک بازداشتگاه کهریزک که پیش از مرگ محسن روح‌الامینی وی را معاینه کرده بود توضیحی نداد. این پزشک به عنوان مطلع در مجلس شورای اسلامی حاضر شده بود.

صادق لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود از قضات خواست که نسبت به مسائل سیاسی احاطه داشته باشند، چرا که به گفته وی موضوع برخی از جرایم سیاسی است.

صادق لاریجانی گفت: «درست است که نباید حکم قاضی سیاسی باشد و سیاسی‌کاری هم نکند، ولی به این معنا نیست که سیاست را نداند، زیرا موضوع برخی از جرایم سیاسی است و باید بصیرتی در تشخیص این مسائل به دست آورد.»

صادق لاریجانی در حالی از جرایم سیاسی سخن می‌گوید که محاکمه‌های سیاسی در جمهوری اسلامی و به ويژه محاکمه‌های پس از انتخابات از نظر شکل و محتوا با انتقادهای بسیاری مواجه است.

در این محاکمه‌های پس از انتخابات معروف به دادگاه کودتای مخملی، متهمان پس از هفته‌ها تحمل سلول‌های انفرادی به طور دسته‌جمعی محاکمه شده و از دسترسی به وکیل و هیات منصفه نیز محروم بودند.

طبق اصل ۱۶۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی، «رسیدگی به جرایم سیاسی و مطبوعاتی علنی است و با حضور هیات منصفه در محاکم دادگستری صورت می‌گیرد».

با این حال این اصل قانون اساسی تاکنون معلق بوده و تلاش مجلس ششم برای مدون کردن قانون جرم سیاسی از سوی شورای نگهبان به بن‌بست رسید.

صادق لاریجانی در ادامه سخنرانی خود بی ‌آن که نامی از میرحسین موسوی ببرد به بیانیه شماره ۱۶ وی اشاره کرد و گفت: «این چه فهم و بصیرتی است که ۳۰ سال پس از انقلاب به دانشجو می‌گویند اگر ۱۶ آذر نشد ۱۷ و ۱۸ آذر... اینها خلاف امنیت کشور و از جرائم مسلم است.»

میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز ایران، در آستانه ۱۶ آذر روز دانشجو، در واکنش به هشدارهای مقام‌های جمهوری درباره تظاهرات مخالفان گفته بود: «۱۶ آذر دانشگاه را تحمل نمى‌كنيد. ۱۷ آذر چه مى‌كنيد؟ ۱۸ آذر چه مى كنيد؟ چشمانى را كه در صحن دانشگاه به رزمايش‌‌هاى بى‌فايده افتاده و آنها را نشانه ترس يافته چگونه تسخير مى ‌كنيد؟ اصلا همه دانشجويان را ساكت كرديد؛ با واقعيت جامعه چه خواهيد كرد؟»

رئیس قوه قضاییه خطاب به دادستان‌های انقلاب و عمومی گفت: «افرادی که از سران فتنه جلوتر می‌روند شعارشان مشخص است، چرا که در این مراسم‌ها جمهوری اسلامی به جمهوری ایرانی تبدیل شد و شعارهای اصیل انقلاب به شعارهای دیگری تبدیل شد.»
XS
SM
MD
LG