لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۲

کارشناسان آمریکایی: ایران می‌تواند در عرض چهار ماه بمب اتم بسازد


کارشناسان آمریکایی می‌گویند که سرعت غنی‌سازی اورانیوم در ایران علی‌رغم حملات ویروسی استاکس‌نتٔ در سه سال اخیر شدت گرفته است و ایران اگر بخواهد، می‌تواند در عرض چهارماه به بمب اتم دست یابد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، در جلسه‌ای که چهارشنبه، ۳۱ خردادماه، به منظور ارائه گزارش کارشناسان آمریکایی به کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان آمریکا تشکیل شد، استیون رِیدمِیکِر، کارشناس یک مرکز تحقیقاتی در واشینگتن، با استناد به داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: «واضح است که ایران در صورت تمایل، می‌تواند بسیار سریع به سلاح اتمی دست یابد.»

وی افزود که به گفته آژانس، ایران در حال حاضر «سه هزار و ۳۴۵ کیلوگرم» اورانیوم را تا ۳.۵ درصد غنی‌سازی کرده است و تأکید کرد که اگر ایران غنی‌سازی را در سطوح بالا ادامه دهد، مواد لازم برای ساخت «دست‌کم دو بمب» اتمی در اختیار دارد.

آقای ریدمیکر خاطرنشان کرد که در صورتی که رهبری ایران حکم ساخت سلاح اتمی را صادر کند، جمهوری اسلامی قادر است در عرض «۳۵ تا ۱۰۶ روز» مواد لازم برای ساخت آن را تولید کند.

در این جلسه، دیوید آلبرایت، مدیر «موسسه علوم و امنیت بین‌المللی»، نیز از قابلیت ایران برای تولید اورانیوم مورد نیاز سلاح اتمی در «دست‌کم چهار ماه» سخن به میان آورد.

جیمز کلَپِر، رئیس سازمان اطلاعات ملی آمریکا، روز چهارشنبه اظهار کرد که تهران «از لحاظ فنی» قابلیت آن را دارد که در عرض «یک یا دو سال» سلاح اتمی تولید کند.

تاکنون مقام‌های مختلف آمریکایی و اسرائیلی بارها از قابلیت ایران برای ساخت بمب اتم سخن به میان آورده‌اند و ایران نیز اگرچه این قابلیت را انکار نمی‌کند، تأکید دارد که به دنبال ساخت بمب اتم نیست.

علی خامنه‌ای تاکنون چند بار از جمله در فروردین‌ماه سال جاری بر «حرام بودن» بمب اتم تأکید کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند که رهبری ایران هنوز تصمیم به تولید سلاح اتمی نگرفته است.

دیوید آلبرایت روز چهارشنبه گفت: «ما حقیقتا نمی‌دانیم که ایران تصمیم به ساخت سلاح اتمی گرفته است یا خیر، اما نشانه‌ها حاکی از آن است که آنها دست‌کم در این مسیر قرار دارند.»

وی با این‌حال تصریح کرد که در صورتی که ایران غنی‌سازی در سطوح بالا را پی بگیرد، دیدبان هسته‌ای سازمان ملل متحد یا سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا در عرض «یک تا سه هفته» متوجه این امر خواهند شد.

«سرعت غنی‌سازی در ایران پس از حمله استاکس‌نت شدت گرفته است»

جیمز کلپر، رئیس سازمان اطلاعاتی آمریکا، روز چهارشنبه اظهار کرد که حمله سایبری استاکس‌نت علیه مرکز غنی‌سازی نطنز نیز نتوانسته است سرعت غنی‌سازی اورانیوم در ایران را کاهش دهد.

آقای کلپر با توضیح این که در حال حاضر «بیش از ۹ هزار سانتریفیوژ» در ایران در یک‌ماه «۱۵۸ کیلوگرم اورانیوم ۳.۵ درصد غنی‌سازی شده» تولید می‌کنند، خاطرنشان کرد که سرعت غنی‌سازی ایران در حال حاضر نسبت به پیش از حمله ویروس استاکس‌نت، سه برابر شده است.

گفته می‌شود که حمله سایبری استاکس‌نت که سال ۸۹ رسانه‌ای شد، نیمی از سانتریفیوژهای ایران را یا از کار انداخت یا در حدی به آنها آسیب زد که دیگر برای ادامه کار قابل اعتماد نبودند.

رئیس سازمان اطلاعات آمریکا در خصوص این حمله سایبری که به گفته نیویورک تایمز با حکم جرج بوش و پس از آن باراک اوباما، به اجرا درآمد، گفت اگرچه امکان آن وجود دارد که استاکس‌نت در غنی‌سازی ایران اختلال ایجاد کرده باشد، اما این اختلال چندان زیاد و کافی نبوده است.

این جلسه در حالی برگزار شده است که مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۵+۱ به تازگی در مسکو به پایان رسیده است و قرار بر این است مذاکرات بعدی تیرماه و در سطح «کارشناسی» و «فنی» پیگیری شود.

در عین حال ایران هدف تحریم‌های شدید اقتصادی بین‌المللی قرار گرفته است و قرار بر این است که کمتر از دو هفته دیگر آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم‌های شدیدتری را علیه ایران اعمال کنند.

چاک راب، سناتور پیشین در آمریکا، روز چهارشنبه تأکید کرد که تحریم‌ها و دیپلماسی در قبال ایران زمانی به نتیجه خواهد رسید که ایران باور کند در صورت عدم پاسخ‌گویی به نگرانی‌های بین‌المللی، تهدید حمله نظامی «واقعی» است.

آمریکا و اسرائیل بارها تأکید کرده‌اند که در صورتی که مناقشه هسته‌ای ایران با دیپلماسی به نتیجه نرسد، حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران، به عنوان یک گزینه مطرح خواهد بود.

غرب بر این باور است که برنامه هسته‌ای ایران دارای بعد نظامی است و خواستار شفاف‌سازی ایران در این زمینه شده است.

جمهوری اسلامی همواره بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود تأکید کرده و هشدار داده است که به هرگونه تعرض نظامی علیه ایران پاسخی «درخور» خواهد داد.
XS
SM
MD
LG