لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۵۹

شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد اوکراین نشست اضطراری برگزار کرد


به گفته سازمان ملل، درگیری‌ها در شرق اوکراین دست‌کم یک کشته و شماری زخمی برجای گذاشته است
به گفته سازمان ملل، درگیری‌ها در شرق اوکراین دست‌کم یک کشته و شماری زخمی برجای گذاشته است
اعضای شورای امنیت ملل سازمان متحد، شب ۲۴ فروردین (بامداد ۲۵ فروردین به وقت تهران) گرد هم آمدند تا درباره بحران اوکراین گفت‌وگو کنند؛ این جلسه به درخواست مسکو تشکیل شد.

گزارشی از این که این نشست به نتیجه‌ای ملموسی رسیده باشد، منتشر نشده است.

در حالی‌که نمایندگان بریتانیا و آمریکا در سازمان ملل، روسیه را به ایجاد و افزایش تنش‌ها متهم کرده‌اند، روسیه نیز غرب را به «جلوگیری از جنگ» در اوکراین فراخوانده است.

از زمانی‌که تنش‌های اوکراین و بحران در روابط روسیه و غرب بالا گرفته است، این دهمین بار است که شورای امنیت برای بررسی موضوع تشکیل جلسه داده است.

تازه‌ترین نشست در حالی برگزاری شده که مسکو به شدت به تصمیم کی‌یف برای مقابله با شبه‌نظامیان جدایی‌طلب در شرق آن کشور که به سازمان‌های اداری و انتظامی حمله کرده‌اند، تاخته است.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در صفحه فیس‌بوک خود نوشته است که اکنون «وظیفه غرب است که جلوی جنگ داخلی را در اوکراین بگیرد».

ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان ملل نیز در این نشست گفته‌هایی شبیه این را تکرار کرده و جلوگیری از جنگ داخلی را فرصتی برای غرب دانسته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ویتالی چورکین، پیش از رفتن به نشست شورای امنیت گفته بود در مورد تهدید اوکراین برای استفاده از زور در برابر جدایی‌طلبان هوادار روسیه «بسیار نگران» است.

آقای چورکین در عین حال گفته است که «جامعه جهانی باید از کی‌یف بخواهد تا (عملیات نظامی را) متوقف کرده و همه تعهداتش را اجرا کند.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز، به ۱۵ عضو شورای امنیت گفته است بحران اوکراین «غم‌انگیز‌ترین شکل بی‌ثباتی است. این موضوع کاملا ساختگی و روسیه نویسنده و طراح آن است».

خانم پاور از روسیه خواسته توضیح دهد چرا ۴۰ هزار نیروی نظامی آن کشور در مرز با اوکراین مستقر شده‌اند.

او در عین حال از مسکو خواسته‌ است برای توقف حملات به ساختمان‌های دولتی در شرق اوکراین راه حلی جدی ارائه کند.

سفیر آمریکا در سازمان ملل با ابراز نگرانی شدید از آنچه در اوکراین می‌گذرد گفته است در حالی‌که زندگی غیرنظامیان بی‌گناه در آن کشور در خطر است، اوکراین با بحران و تحریک روبه‌رو است، روسیه ما را با تبلیغات دولتی و غیرواقعی خود بمباران کرده است.

مارک لایل گرنت، سفیر بریتانیا در سازمان ملل، نیز گفته است که بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، روسیه حدود ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار نظامی مجهز را در مرزهای اوکراین مستقر کرده است.

بریتانیا از دیگر کشورهایی بوده که از روسیه در این جلسه انتقاد کرده است.

شبه‌نظامی جدایی‌طلب در شهر اسلاویانسک
شبه‌نظامی جدایی‌طلب در شهر اسلاویانسک
دست‌کم یک کشته

اسکار فرناندز تارانکو، دستیار دبیر کل ملل متحد در امور سیاسی، گفته دست‌کم یک افسر اوکراینی طی تیراندازی‌ها در مناطق پرتنش شرق جان خود را از دست داده و شماری نیز زخمی شده‌اند.

به گفته این مقام ارشد سازمان ملل، طی ۲۴ ساعت گذشته، شورش و حمله به ساختمان‌های دولتی اوکراین در پنج شهر دیگر آن کشور نیز رخ داده است.

به گفته تارانکو، اوضاع در اوکراین «بیش از هر زمان دیگری متشنج است».

الکساندر تورچینف، رئیس‌جمهوری اوکراین، دستور داده است علیه شبه‌نظامیان مسلح «عملیات کامل ضد تروریستی» انجام شود.

در همین حال، روسیه و غرب هر یک، دیگری را به شکل‌های گوناگون در بحران اوکراین متهم کرده‌اند.

کاخ سفید واشینگتن ۲۳ فروردین ماه به روسیه هشدار داده بود که از هرگونه تلاشی که به بی‌ثباتی در اوکراین بیانجامد، خودداری کند.

جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده نیز در همان روز، در گفت‌وگویی تلفنی با سرگئی لاوروف، گفته بود چنانچه مسکو نتواند از تنش‌ها با اوکراین بیابد و نیروهایش را از مرزها عقب بکشد، «پیامدهای بیشتری» در انتظارش خواهد بود.

در سوی دیگر، وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای آمریکا را به عنوان نیرویی معرفی کرده است که از معترضان هوادار غرب که ماه‌ها -در جنبش یورو میدان- دست به اعتراض زده بودند، حمایت کرده است.

وزارت خارجه روسیه نیز از آمریکا خواسته است از دامن زدن به بحران دست بردارد.

اسلاویانسک صحنه درگیری‌ بوده و دولت به شبه‌نظامیان برای تسلیم سلاح‌های خود ضرب‌الاجل داده است
اسلاویانسک صحنه درگیری‌ بوده و دولت به شبه‌نظامیان برای تسلیم سلاح‌های خود ضرب‌الاجل داده است
حملات «حرفه‌ای»

سامانتا پاور، سفیر آمریکا در سازمان ملل، گفته است حملات در شهر اسلاویانسک، «حرفه‌ای» و «هماهنگ» بوده است؛ شبیه آنچه قبلا در شبه‌جزیره کریمه رخ داده است.

خانم پاور در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی ای‌بی‌سی در آمریکا گفته است که کنش‌های اخیر «این باور را به‌وجود می‌آورد» که مسکو خواستار کنترل شرق اوکراین است.

اسلاویانسک، شهریست که روز یکشنبه صحنه درگیری‌های خونین بود. نیروهای دولتی نیز به اشغال ساختمان‌های دولتی واکنش نشان دادند.

رئیس‌جمهوری اوکراین تا ساعت شش صبح ۲۵ فروردین به شبه نظامیان هوادار روسیه مهلت داد تا سلاح‌های خود را تسلیم کنند.

الکساندر تورچینف، رئیس‌جمهوری، در تلویزیون اوکراین گفت که عملیات ضدتروریستی با مشارکت ارتش این کشور انجام می‌شود و اجازه نخواهند داد ماجرای انضمام کریمه به روسیه، تکرار شود.

یانوکوویچ در تلویزیون دولتی روسیه
یانوکوویچ در تلویزیون دولتی روسیه
یانوکوویچ متهم می‌کند

ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری برکنار شده اوکراین، که اعتراض‌ها در «میدان» علیه او برپا شده بود، در سخنانی در تلویزیون دولتی روسیه، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای، را به حمایت از دولت اوکراین در مقابله با جدایی‌طلبان متهم کرده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آقای یانوکوویج که از کی‌یف گریخته، گفته است جان برنان، رئیس سی‌آی‌ای، با رهبران فعلی اوکراین دیدار کرده و آنها را «به تحریک خشونت برانگیخته است».

تا کنون هیچ گزارش مستقلی در مورد سفر جان برنان به اوکراین یا حضور او در هر شکل ممکن در تصمیمات رهبران کی‌یف منتشر نشده است.

مقام‌های فعلی اوکراینی طی هفته‌های گذشته و از زمانی که قدرت را در دست گرفته‌اند با مقام‌های گوناگون غربی دیدار کرده‌اند.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا، از جمله کسانی بوده که کی‌یف سفر کرده است.

قرار است در هفته آینده، جو بایدن، معاون رئیس‌جمهوری ایالات متحده، نیز برای گفت‌وگو با مقام‌ها به اوکراین سفر کند.
XS
SM
MD
LG