دو روز پس از دستیابی ایران و گروه ۱+۵ به تفاهم هستهای، باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه ۱۵ فروردین گفت که دیپلماسی بهترین راه برای مهار برنامه مناقشهبرانگیز هستهای ایران است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای اوباما در خطابه هفتگی خود گفت: «به عنوان رئیس جمهور و فرمانده کل قوا، اعتقاد راسخ دارم که گزینه دیپلماتیک - توافقی جامع و درازمدت مانند این [توافق بهدستآمده] - از گزینههای دیگر بسیار بهتر است.»
باراک اوباما ضمن این توضیح که در پیوند با تفاهم جدید با ایران باید منتظر درگرفتن «مباحثات سختی» در ایالات متحده بود، گفت که قصد دارد همواره کنگره آمریکا را در جریان «مفاد تفاهم» قرار دهد.
او با اشاره به بازرسیهای سختگیرانهای که با امضای تفاهم جدید در انتظار برنامه هستهای ایران است، گفت: «اگر ایران تقلبی انجام بدهد دنیا میفهمد. اگر امر مشکوکی ببینیم آن را بازرسی میکنیم.»
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد: «بنابراین این توافق بر اساس اعتماد نیست، بلکه بر اساس راستیآزماییهایی بیسابقه است.»
ایران و قدرتهای جهانی پس از ۱۲ سال مذاکره سرانجام روز ۱۳ فروردین در لوزان سوئیس در مورد چهارچوب توافق جامع هستهای به تفاهم رسیدند.
تفاهم به دست آمده در لوزان به لغو تحریمهای ایران منجر میشود و از سویی برنامه اتمی ایران را نیز محدود میسازد؛ اما اسرائیل و بسیاری از نمایندگان کنگره آمریکا این محدودیتها را کافی نمیدانند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، باراک اوباما در ادامه تلاشهای خود برای قانع کردن منتقدان در کنگره، از چهار رهبر اصلی در مجلس نمایندگان ایالات متحده و سنای آمریکا خواسته است تا چارچوب تفاهمی که در لوزان اعلام شده را به بحث و تبادل نظر بگذارند.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، روز جمعه در ارتباط با قانع کردن کنگره درباره مزایای تفاهم هستهای جاری با ایران به شبکه خبری سیانان گفت که در این خصوص «تنها در ۲۴ ساعت گذشته از رئیسجمهور گرفته تا رئیس دفتر اوباما، و از مقامهای وزارت خارجه گرفته تا وزارت دفاع، همگی در حال صحبت با اعضای کنگره بودهایم».
تصمیم آخر در مورد برچیده شدن تحریمها علیه ایران در اختیار کنگره آمریکا است.