لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۱

اوباما: تهدید نامزدهای جمهوری‌خواه به لغو توافق اتمی با ایران «ابلهانه» است


باراک اوباما گفت تهدید نامزد احتمالی حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا درباره لغو توافق هسته‌ای با ایران «ابلهانه» است. اسکات واکر، فرماندار ایالت ویسکانسین گفته است در صورت نامزدی قطعی و پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا توافق اتمی با ایران را لغو می‌کند.

اما باراک اوباما روز سه‌شنبه هجدهم فروردین (۷ آوریل) در مصاحبه با «ان پی آر»، شبکه رادیو و تلویزیون ملی آمریکا به این سخنان واکنش نشان داد و گفت: «این رویکرد ابلهانه‌ای خواهد بود و آقای اسکات هم احتمالا پس از اینکه کمی در سیاست خارجی تجربه پیدا کند همینطور فکر خواهد کرد.»

به گزارش شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان، آقای اوباما سپس تاکید کرد که اطمینان دارد جانشین او توافق بین‌المللی با ایران را که نه تنها آمریکا بلکه پنج قدرت بزرگ جهانی دیگر نیز در آن نقش دارند، لغو نمی‌کند.

وی اظهار داشت: «من اطمینان دارم هر رییس جمهوری که انتخاب شود در مورد سیاست خارجی و سنت تداوم تصمیمات ریاست جمهوری دانش کافی خواهد داشت و درنتیجه توان و اختیارات قوه مجریه آمریکا برای توافق با کشورهای دیگر را زیر سوال نخواهد بود.»

طبق نظرسنجی‌های اخیر اسکات واکر یکی از نامزدهای احتمالی قوی در میان جمهوری خواهان است. او در واکنش به سخنان باراک اوباما در بیانیه‌ای برای شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان رهبری اوباما را شکست خورده توصیف کرد و افزود: «برای آمریکایی‌ها بهتر است رییس جمهوری داشته باشند که به جای حمله به فرمانداران ایالت‌ها و اعضای کنگره، وقت خود را بیشتر صرف همکاری با آن‌ها کند».

ریک پری، فرماندار پیشین ایالت تگزاس و از نامزدان احتمالی جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز روز دوشنبه در موضع گیری مشابه اسکات واکر وعده داد که در صورت پیروزی در انتخابات یکی از اولین اقدامانش لغو توافقنامه هسته‌ای با ایران خواهد بود.

با این حال آقای اوباما خاطرنشان کرده که معکوس کردن اقدامات رییس جمهور پیشین «دشمنان آمریکا را جسور‌تر می‌کند» و برای آمریکا و مناسباتش با متحدان مشکل آفرین خواهد بود.

جمهوری خواهان و بعضی از دمکرات‌های کنگره آمریکا خواستار بازنگری توافق نهایی با ایران در مجالس قانونگذاری آمریکا شده‌اند. قرار است مجلس سنا در مورد لایحه‌ای برای لزوم ارجاع توافق با ایران به کنگره رای گیری کند.

اما آقای اوباما تاکید کرده که قوه مجریه از قدرت کافی برای تصویب این توافق برخوردار است و در مقابل درخواست کنگره مخالفت کرده است.

وی در مصاحبه با ان پی آر، یادآوری کرد که قبلا توافقات آمریکا با کشورهای دیگر دنیا به تصویب کنگره نرسیده‌اند.

رای گیری در مورد توافق هسته‌ای با ایران در کنگره آمریکا می‌تواند آن را به خطر بیاندازد. جمهوری خواهان کنگره که به اتفاق آرا با چارجوب توافق به دست آمده مخالف هستند، در دو مجلس قانونگذاری آمریکا اکثریت دارند.

XS
SM
MD
LG