وزارت خزانه داری آمريکا روز پنجشنبه ۳۱ ارديبهشت دو شرکت عراقی و اماراتی را که به عنوان واسطه در خريد ايرباسهای دست دوم به شرکت هواپيمايی ماهان کمک کرده بودند، هدف تحريم قرار داد.
به گزارش خبرگزاریها، وزارت خزانهداری آمريکا شرکت «الناصر» عراق و «اسکای بلو برد» امارات به شرکت ماهان در خرید این هواپیماهای دست دوم کمک کردهاند.
طبق این گزارش، آمریکا این دو شرکت را که هشت ايرباس A۳۴۰ و يک ايرباس A۳۲۰ برای شرکت هوايپمايی ماهان تهيه کرده بودند هدف تحريم قرار داده است.
شرکت ماهان ایر در سال ۲۰۱۱ به دلیل ارائه خدمات به سپاه پاسداران و گروه حزبالله لبنان در فهرست سياه تحريمهای آمريکا قرار گرفت. آمريکا این شرکت را متهم کرده بود که در نقل و انتقال پرسنل نظامی و تجهيزات برای رژيم بشار اسد در سوريه مشارکت داشته است.
سپاه پاسداران و گروه حزبالله لبنان نیز هر دو در فهرست گروهها و سازمانهای حامی تروريسم قرار دارند.
وزارت خزانهداری آمريکا میگويد، شرکت الناصر اين ایرباسهای دست دوم را از شرکتهای اروپايی خريداری کرده است.
خزانهداری آمريکا توضيحات بيشتری در اين زمينه ارائه نکرده است.
آمريکا روز پنجشنبه همچنین عصيم شاموت، يک تاجر سوری را به دليل همکاری با شرکت هواپيمايی ماهان برای خريد قطعات يدکی هواپيما نیز تحريم کرد.
آمريکا در حالی اين شرکت عراقی را مورد تحريم قرار داده است که دو روز پيش اسرائيل اعلام کرد که پيشتر از آمريکا خواسته بود مانع فروش هواپيماهای ايرباس دست دوم به ايران شود.
به گزارش رويترز، يک مقام ارشد اسرائيلی گفته بود که خريد هواپيماهای مسافربری دست دوم توسط ايران نقض تحريمهای آمريکا عليه آن کشور بوده و با وجود هشدار دولت اسرائيل به آمريکا اين خريد بدون هيچ مانعی انجام شده است.
اين مقام اسرائيلی به شرط فاش نشدن نامش به خبرگزاری رويترز گفته بود: «اسرائيل از طريق منابع اطلاعاتی قبل از خريد اين هواپيماها از ماجرا با خبر شد که مورد بسيار مهمی از نقض تحريمهای آمريکاست. ما اين موضوع را به دولت آمريکا اطلاع داديم. متاسفانه اين معامله انجام شد و جلوگيری از آن به نتيجهای نرسيد».
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، روز ۲۲ ارديبهشت گزارش داده بود که شرکت هوايی ماهان اخيرا ۹ فروند هواپيمای ايرباس دست دوم خريداری کرده است.
در همین زمینه، مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی، ۲۰ اردیبهشت به فارس گفته بود: «این ۹ فروند ایرباس متعلق به شرکت هواپیمایی ماهان است و خرید و انتقال آنها، اواخر هفته گذشته به مراحل پایانی رسیده و سپس به صورت دستهجمعی وارد کشور شدهاند».
به نوشته خبرگزاری ایسنا، خرید این ۹ فروند هواپیما، رکورد خرید و ورود یکجای هواپیما به کشور پس از انقلاب اسلامی را شکسته است.