وزیر خارجه فرانسه در سرمقاله روز سهشنبه، ششم مردادماه، روزنامه دولتی ایران نوشت که توافق اتمی وین «مسئولیتهای خاصی» را برای ایران و طرفهای غربی ایجاد کرده و ایران به عنوان «کشوری بانفوذ میتواند نقش مثبتی در مواجهه با بحرانها و فجایع» خاورمیانه ایفا کند.
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، در یادداشت خود تاکید کرد: «ما میخواهیم برای یک جهان امنتر اقدام کنیم و بایسته است ایران همه سهم خود را در این جهان داشته باشد. این پیامی است که به تهران میبرم.»
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، این هفته در سفری رسمی به تهران با مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو میکند.
او اولین وزیر خارجه این کشور است که در ۱۲ سال گذشته به تهران سفر میکند.
آقای فابیوس در آستانه سفر خود در یادداشتی که به عنوان سرمقاله روز سهشنبه، ششم مرداد، روزنامه دولتی ایران منتشر شده اعلام کرد با مقامات جمهوری اسلامی درباره مسائل «مربوط به صلح و امنیت در خاورمیانه» نیز گفتوگو خواهد کرد.
وی تاکید کرد که ایران به عنوان کشوری «بانفوذ» میتواند «نقش مثبتی» در مواجهه با این «بحرانها و فجایع» ایفا کند.
وزیر خارجه فرانسه اضافه کرد: «توافقی که به آن رسیدهایم مسئولیتهای خاصی را برای ایران و برای ما ایجاد کرده است.»
یک روز پیش از یادداشت آقای فابیوس، علی آهنی، سفیر ایران در فرانسه، مبارزه با گروه «حکومت اسلامی» (داعش سابق) را «یکی از موضوعات مورد علاقه مشترک» بین ایران و فرانسه دانسته و گفته بود که در سفر وزیر خارجه فرانسه در این باره گفتوگو خواهد شد.
این در حالی است که در کنفرانسی که روز دوشنبه، ۲۴ شهريور ۹۳، برای بررسی نحوه مبارزه با گروه «حکومت اسلامی» در پاريس با حضور رهبران و مقامهای ارشد بسياری از کشورهای جهان برگزار شد، ایران دعوت نشده بود.
با این حال پس از توافق اتمی وین برخی از مقامات جمهوری اسلامی از آمادگی برای مذاکره درباره مسائل منطقه سخن گفتند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز یکشنبه، چهارم مرداد، با اشاره به دستیابی به توافق هستهای گفت که «قادریم سایر مسائل را هم در منطقه و جهان پای میز مذاکره حل و فصل کنیم».
دو روز پیش از گفتههای آقای روحانی، جان کری، وزیر خارجه آمریکا، در شورای روابط خارجی آمریکا گفته بود که حسن روحانی و محمدجواد ظریف «به روشنی اعلام کردهاند» که با توجه به توافق اتمی «آمادهاند در خصوص مسائل منطقهای مذاکره کنند».
با این حال محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به آقای کری گفته است که اقدامات جمهوری اسلامی در منطقه و حمایت ایران از «متحدین منطقهایاش» در مبارزه با حکومت اسلامی (داعش سابق)، «هیچ گونه ارتباطی» به توافق اتمی ایران و گروه ۱+۵ ندارد.
آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز روز شنبه، ۲۷ تیر، گفته بود که جمهوری اسلامی با آمریکا دربارهٔ مسائل «گوناگون جهانی»، «دوجانبه» و «منطقهای» مذاکره نخواهد کرد.
آقای خامنهای در عین حال ممنوعیتی را برای گفتوگو با کشورهای اروپایی درباره مسائل منطقهای اعلام نکرده است.
وزیر خارجه فرانسه در یادداشت روز سهشنبه خود توافق اتمی وین را یک «چرخش» خواند و تاکید کرد که ضروری است هر یک از طرفها تعهداتی را که پذیرفتهاند طبق تقویم مورد توافق اجرا کنند.
آقای فابیوس نوشت که از این پس «دورنماهای جدیدی» برای هر دو کشور باز شده و راه برای از سرگیری و ادامه گفتوگوی دوجانبه باز است.
وی تاکید کرد که فرانسه حتی در آن هنگام که «رویکردها متفاوت» بوده، با ایران روابطی مبتنی بر «احترام و صراحت» داشته است.
آقای فابیوس پیش از این گفته بود که موضع سخت فرانسه در مذاکرات هستهای بر گسترش روابط اقتصادی با ایران در دوران بعد از تحریمها تأثیر منفی نخواهد داشت.
با این حال در روزهای گذشته رسانهها و تعدادی از شخصیتهای اصولگرا به سفر وزیر خارجه فرانسه اعتراض کردهاند و از جمله رضا تقوی، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، آقای فابیوس را «صهیونیست» خوانده است.
در همین حال برخی از رسانههای نزديک به طيف اصولگرا در يک هفته گذشته با طرح پرونده «صادرات خونهای آلوده به ايران» از سوی فرانسه در ۳۰ سال پیش، اين مقام فرانسوی را که آن زمان نخستوزير بود متهم اصلی اين پرونده معرفی کرده و به او لقب «قاتل خندان» و «قاتل ايرانيان» دادهاند.
در واکنش به این اظهار نظرها، حسن قاضیزاده هاشمی، وزير بهداشت، طرح پرونده «صادرات خونهای آلوده» در آستانه اين سفر را «سياسی» خوانده و آن را برخلاف «مصالح کشور و سخنان رهبری» دانسته است.