لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۶

ادامه فعالیت‌های اوباما برای کسب حمایت از توافق اتمی با ایران


در حالی‌که مخالفان توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی، گروهی از نمایندگان کنگره ایالات متحده و نیز نخست‌وزیر اسرائیل، به فعالیت‌های خود در ضدیت با این توافق افزوده‌اند، رئیس‌جمهوری آمریکا نیز خود را برای یک سخنرانی در دفاع از آن آماده می‌کند.

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه ۱۴ مرداد به دانشگاه معتبر «امریکن» در واشینگتن می‌رود تا در حالی‌که نبرد سیاسی برای رد یا تصویب توافق اتمی با ایران در آمریکا شدت بیشتری می‌گیرد، در مورد آن سخنرانی کند.

روزنامه وال‌استریت‌جورنال از قول یک مقام کاخ سفید می‌گوید در این سخنرانی، آقای اوباما «تاکید خواهد کرد همان کسانی که از جنگ در عراق حمایت می‌کردند، مخالف روند دیپلماسی با ایران هستند. و اینکه اشتباهی تاریخی خواهد بود که این فرصت را از دست بدهیم؛ [چون در آن صورت] محدودیت‌ها علیه برنامه اتمی ایران از میان برداشته می‌شود، ساز و کار تحریم‌ها فرو می‌پاشد و به اعتبار آمریکا لطمه وارد می‌شود».

حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی، هر چند از حمایت آرای همگانی در نخستین سال‌های جنگ برخوردار بود (آمار گالوپ ۲۰۰۳: ۷۹ درصد حامی) اما این حمایت خود طی ماه‌های پس از آن رنگ باخت و از سال ۲۰۰۵ میلادی، مخالفت اکثریت با آن در آمارهای ثبت‌شده آغاز شد.

سخنرانی روز چهارشنبه یک روز پس از آن انجام می‌شود که اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده، طرحی را برای رد توافق اتمی ارائه کرد و رهبر اکثریت سنا در آمریکا نیز پیشبینی کرده است که کنگره به توافق رای مخالف خواهد داد. [جزئیات را بخوانید]

البته در صورتی که چنین شود باراک اوباما می‌تواند از حق وتوی خود استفاده کند -و اگر نمایندگان کنگره نتوانند دو سوم آرا را در مقابل این وتو جمع کنند- در نهایت آن را به تصویب برساند.

روزنامه نیویورک‌تایمز می‌گوید در حالی‌که رایزنی‌های شدید و تبلغیات گسترده تلویزیونی علیه توافق با ایران از سوی مخالفان، که از رهبری «آیپک» لابی هوادار اسرائیل، برخوردارند ادامه دارد، رئیس‌جمهوری و مقام‌های ارشد دولت آمریکا بر نمایندگان دمکرات‌ فشار می‌آورند تا حمایت علنی خود را قبل از ترک واشینگتن و دیدار با رای‌دهندگان، ابراز کنند.

رئیس‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه در بخشی دیگر از تلاش‌های دولت آن کشور در دفاع از توافق با ایران، با نمایندگان سازمان‌های یهودی در آن کشور نیز دیدار کرد.

این دیدار نیز خود در زمانی صورت می‌گیرد که نخست‌وزیر اسرائیل، در یک گفت‌وگوی اینترنتی با هزاران شهروند یهودی آمریکا، از آنها خواست تا تلاش کنند مانع تصویب نهایی توافق شوند.

البته در خود اسرائیل تلاش‌های بنیامین نتانیاهو با حمایت همه روبه‌رو نیست. به تازگی گروهی از مقام‌ها و مدیران پیشین امور امنیتی در آن کشور از نتانیاهو خواسته‌اند تا «واقعیت را قبول کند» و دست از مخالفت با توافق بردارد.

XS
SM
MD
LG