عربستان سعودی میگوید چنانچه بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، در فرایندی سیاسی از قدرت کنار گذاشته نشود، ریاض نیز به حمایت از شورشیان ادامه میدهد تا او را «با استفاده از زور» از قدرت برکنار کنند.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، در حاشیه نشست وین در مورد بحران سوریه، ۲۳ آبان ماه این سخنان را با خبرنگاران در میان گذاشته است.
آقای جبیر گفته است: «ما از مردم سوریه حمایت میکنیم».
او افزوده است: «ما از فرایندی سیاسی که نتیجه آن کنار گذاشتن (بشار اسد) از قدرت باشد حمایت میکنیم. یا اینکه به حمایت از مخالفان سوری ادامه میدهیم، تا با استفاده از زور او را برکنار کنند».
نشست وین، با حضور وزیران خارجه و مقامهای ارشد دستگاه دیپلماسی ۲۰ کشور جهان، از جمله آمریکا، فرانسه، ایران، سوریه و عربستان، ۲۳ آبان ماه برگزار شد.
این نشست ساعاتی پس از حملات مرگبار پاریس برگزار شده و طرفهای شرکتکننده در آن بر سر زمانبندی گذاری سیاسی در سوریه به توافق رسیدهاند.
حملات پاریس که تا کنون جان ۱۲۹ نفر را گرفته و دهها نفر را نیز شدیدا زخمی کردهاست، بدترین از این دست از زمان جنگ دوم جهانی به شمار میرود.
گروه موسوم به «حکومت اسلامی» مسئولیت حملات را بر عهده گرفته است.
این گروه بخشهایی از سوریه را تحت کنترل خود دارد و شهر رقه در آن کشور نیز پایگاه اصلی آن به شمار میرود.
بنا بر گزارشها اختلافات کشورهایی که در مورد بحران سوریه گفتوگو میکنند، بر سر نقش بشار اسد در آینده آن کشور، همچنان باقیست.
عربستان سعودی از سرسختترین مخالفان اسد است. در حالیکه ایران از حامیان اصلی او به شمار میرود.
کنترل سوریه در حال حاضر میان دولت و متحدان او، گروههای مخالف و غیرافراطی او مانند «قوای سوریه دمکراتیک» و از سوی دیگر گروههای افراطی مانند حکومت اسلامی یا جبههالنصره و متحدانش تقسیم شده است.
علاوه بر نبردهای داخلی، ائتلافی به رهبری آمریکا از یک سو و ارتش روسیه نیز از سوی دیگر حملاتی هوایی را در آن کشور انجام میدهند.
هدف حملات هوایی ائتلاف، حکومت اسلامی و گروههای افراطیست. ائتلاف آمریکا از شورشیان میانهرو در نبردهای زمینی علیه افراطیون نیز حمایت میکند. از سوی دیگر مسکو نیز میگوید هدف از حملاتش، گروههای افراطی و «تروریستی»ست. در حالیکه کشورهایی مانند آمریکا یا پیمان آتلانتیک شمالی میگویند عمده حملات علیه گروههای غیر افراطی صورت گرفته است.