لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۰۵

انتقاد مجمع عمومی سازمان ملل از وضعیت حقوق بشر در ایران


گردهمایی همگانی سازمان ملل
گردهمایی همگانی سازمان ملل

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در قطعنامه ای که ۸۱ کشور جهان به آن رای مثبت دادند، در مورد وخامت وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرده است. در عین حال این قطعنامه از تلاش‌های حسن روحانی برای کاهش نابرابری‌ها و افزایش آزادی بیان و عقیده استقبال شده است.

کره شمالی دیگر کشوری بود که ۱۱۹ کشور جهان نقض حقوق بشر در آن را محکوم کرده‌اند.

در قطعنامه ای که کانادا پیش‌نویس آن را تهیه کرده بود؛ نسبت به افزایش اعدام ها در ایران عمیقا ابراز «نگرانی» شده است.

کانادا از سرکوب و فشارها بر کنشگران یا روزنامه‌نگاران نیز انتقاد ولی در عین حال از تلاش‌های حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، برای کاهش «تبعیض علیه زنان و اقلیت‌ها و افزایش فضا در مورد آزادی بیان و آزادی عقیده» استقبال کرده است.

گزارش ها حاکی است که در نشست ۲۶ آذر ماه مجمع عمومی سازمان ملل ، ۸۱ کشور به قطعنامه رای موافق داده، ۳۷ کشور با آن مخالفت کرده و ۶۷ کشور نیز رای ممتنع داده‌اند.

خبرگزاری فرانسه شمار اعدام‌های سال جاری میلادی در ایران را «۸۰۰ مورد» عنوان کرده است.

انتقادهای تند به ایران در مورد اعدام‌ها، کشوری که پس از چین در جایگاه دوم موارد انجام‌شده در جهان قرار دارد، تازگی ندارد. هرچند این اعتراض‌های جهانی طی سال‌های گذشته، تاثیر چندانی بر عملکرد مقام‌های قضایی ایران نگذاشته است و نهادهای فرادولتی می‌گویند مجازات اعدام «به طور چشم‌گیری» افزایش پیدا کرده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که روزانه سه نفر در ایران اعدام می‌شوند. بسیاری از احکام اعدام در ایران در ارتباط با مسائلی مانند قاچاق یا فروش مواد مخدر صادر می‌شود. نهادهای بین‌المللی می‌گویند تحقیقات آنها نشان می‌دهد صدور احکام اعدام بر چالش و مشکلات ناشی از استفاده از مواد مخدر تاثیرگذار نیست. در خود ایران نیز پیشنهادهایی برای جایگزین کردن مجازاتی دیگر به جز اعدام برای قاچاقچیان مواد مخدر مطرح شده‌است.

  • بشنوید:
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
لینک مستقیم

کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ۲۸ آبان‌ماه، با تصویب قطعنامه‌ پشنهادی کانادا «نگرانی عمیق» خود را از نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران ابراز کرده بود. در آن زمان ۷۶ کشور رای موافق داده بودند.

در میان کشورهایی که به قطعنامه نقض حقوق بشر در ایران رای مخالف داده‌اند روسیه، چین و سوریه، در عین حال عراق، هند، اندونزی یا لبنان حضور دارند.

این قطعنامه الزام‌آور نیست اما سندی مهم در امور سیاسی و قضاوت بین‌المللی در مورد کشورهایی که مورد انتقاد قرار می‌گیرند، به شمار می‌رود.

کشوری دیگری که در کنار ایران، نقض حقوق بشر در آن محکوم شده، کره شمالی‌ست. در مجموع ۱۱۹ کشور از اوضاع حقوق بشر در این کشور بسته در شرق آسیا ابراز نگرانی کرده‌اند؛ شمار آرای منفی در مقایسه با سال گذشته افزایش پیدا کرده است.

این قطعنامه از جمله از پیونگ‌یانگ خواسته است فعالیت اردوگاه‌های کار اجباری که گمان می‌رود صدهزار زندانی در آنها در «شرایطی وحشتناک» نگهداری می‌شوند را متوقف کند.

ایران به قطعنامه نقض حقوق بشر در کره شمالی رای مخالف داده‌است. چین، سوریه، کوبا یا سودان از دیگر کشورهایی بودند که با آن مخالفت کردند.

XS
SM
MD
LG