حدود یک ماه پس از مهلت کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه به پیامرسان تلگرام برای «تبعیت» از قوانین ایران، روزنامه شهروند در گزارشی از «فیلترینگ هوشمند» این پیامرسان و محدودیت در ارسال برخی پیامها از طریق آن خبر داد.
این روزنامه روز سه شنبه اول دیماه، در گزارش خود نوشت که کاربران تلگرام برای ارسال بعضی از پیامهایی که «به نظر میرسد در آنها واژگان یا عبارتهای مشمول فیلترینگ» وجود دارد «با محدودیت مواجه میشوند و پیامهای واجد این کلمات را نمیتوانند برای افراد دیگر ارسال کنند یا در گروهها به اشتراک بگذارند.»
براساس این گزارش، کاربران تلگرام پس از ارسال برخی پیامها، پیامی به این مضمون دریافت میکنند که «با توجه به محدودیتهای داخلی» کشور شما امکان ارسال این پیام وجود ندارد.
در ماههای گذشته نیز دسترسی به شبکه اجتماعی تلگرام در تلفنهای همراه ایران با اختلال روبهرو شده و شایعه مسدود شدن آن نیز مطرح شده بود، اما محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، بارها «محدودیت یا فیلتر شدن» این پیامرسان را تکذیب کرده است.
در همین حال داوود زارعیان، مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران، روز چهارشنبه ۲۹ مهر، ضمن تکذیب گزارشها درباره فیلتر شدن این پیامرسان، بهترین راه در مقابل به گفته او «سوءاستفادهها» در فضای مجازی را «فیلترینگ هوشمند» خوانده بود.
بر پایه گزارشها در فیلترینگ هوشمند که پیش از این درباره شبکه اینستاگرام در ایران اجرا شده به جای فیلتر کامل شبکههای اجتماعی، بخشی از محتوای آنکه در این برنامه تعیین شده از دسترس خارج خواهد شد.
پیش از این برخی از اعضای کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که مسئولیت فیلترینگ وب سایتها در ایران را دارد، اعلام کرده بودند که بناست این کارگروه درباره فیلترینگ تلگرام تصمیمگیری کند.
درنهایت این کارگروه پس از جلسه خود در روز ۲۷ آبان ماه اعلام کرد که اگر پیامرسان تلگرام «ظرف مدت محدودی اقدامات لازم جهت تبعیت از قوانین و مقررات کشور را به عمل نیاورد»، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران آن را فیلتر خواهد کرد.
مقامات دولت ایران و نمایندگان مجلس کاربران پیامرسان تلگرام را ۱۳ تا ۲۰ میلیون نفر اعلام کردهاند.
درهمین حال به گزارش خبرگزاری فارس، محمد ابراهیم طریقت، سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور، روز سه شنبه گفت که تلگرام در ایران ۱۴ میلیون عضو دارد که «۸۲ درصد از کاربران آن زیر ۱۸ سال» هستند.