سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حضوری فعال در قلمروهای سیاست و اقتصاد ایران دارد. حضوری که در دوران رهبری آیتالله خامنهای، با حمایت و تشویق او به شدت گسترش پیدا کرد و در دوران احمدینژاد به حدی رسید که حتی او هم در موردی مجبور شد از «برادران قاچاقچی خودمان» سخن بگوید.
حسن روحانی که بر سر کار آمد، کوشید تا سپاه را تا حدودی از اقتصاد و سیاست عقب براند. امری که بارها با اعتراض علنی آنان روبهرو شد. سرداران سپاه و بسیج بارها اعلام کردند که دولت روحانی پروژههای اقتصادی را مانند دولت قبلی به این دو نهاد واگذار نمیکند.
حسن روحانی آنقدر سادهلوح نبود که گمان باطل برد که میتواند سپاه و بسیج را از اقتصاد و سیاست و فرهنگ و اجتماع حذف کند و به قلمرو حرفهای نظامیشان براند. مسئله این بود که با «غارت ملی» دوران احمدینژاد، و تحت شدیدترین تحریمهای طول تاریخ، حسن روحانی با رکود منفی ۶.۸ درصدی و تورم ۴۰ درصدی دولت را تحویل گرفت. جیب دولت مانند گذشته پر نبود، اما سپاه و بسیج را هیچ میزانی از قدرت اقتصادی و سیاسی سیراب نمیکرد و نمیکند.
شورای نگهبان هزاران تن از نامزدهای رقیب را رد صلاحیت کرده و ۱۸۰ کرسی مجلس را برای اصولگرایان تضمین کرده است. معنای این سخن این نیست که رقیبان اصلاحطلب میتوانند به ۱۱۰ کرسی باقی مجلس مانده امیدوار باشند.
آیتالله خامنهای به دنبال مجلسی سلطانی است (رجوع شود به مقاله آیتالله خامنهای و مجلس سلطانی در برابر مجلس آمریکایی). سرداران سپاه و بسیج هم با حضور فعال میکوشند تا مجالس سلطانی برای او بسازند. آنان با دروغگویی، تهمتزنی، و ساختن دو قطبی «نیروهای ارزشی و انقلابی و اصولگرای ولایی» در برابر «نیروهای نفوذی آمریکایی و مواجببگیر عربستان سعودی» میکوشند که نیروهای اندک باقیمانده نزدیک به هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی، محمد خاتمی -و خودشان- را حذف کنند.
شواهد این مدعا بسیار زیاد است. اما برای آنکه حوصله خواننده سر نرود، فقط و فقط به سخنان دو روز اخیر- نهم و دهم بهمن- سرداران سپاه و بسیج استناد خواهیم کرد. حملات بیامان آنان معطوف به روحانی، ظریف، خاتمی و هاشمی - به عنوان نفوذیهای آمریکا و عربستان سعودی- است. همین شواهد برای تأیید مدعای مقاله کفایت میکند: سرداران سپاه و بسیج تمامیتخواهی خود را در مجالس سلطانی و رهبری خودسرانه آیتالله خامنهای میبینند. حال به شواهد ما بنگرید:
سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه، در نهم بهمن ۱۳۹۴ گوشزد کرد که مهمترین نگرانی آیتالله خامنهای از قلمرو فرهنگ است. او گفت که ما نگران حفظ انقلابیم و حافظ مرزهای سیاسی، فرهنگی و ارزشی انقلاب. مقام رهبری پیش از این از تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی و ناتوی فرهنگی سخن گفتهاند، ولی اینک مدتی است که از نفوذ دشمن سخن میگویند که «نفوذ فرهنگی» یکی از مصادیق آنهاست. سپس هشدار داد و گفت: «به عنوان یک کارشناس نظامی اعلام میکنم که امروز هیچ دغدغه امنیتی و دفاعی نداریم ،اما دغدغه فرهنگی، جای آنها را گرفته است».
سردار محمدرضا نقدی، فرمانده کل بسیج، در ۹ بهمن ۱۳۹۴ در همایش فرماندهان بسیج گفت همانگونه که مقام رهبری فرمودند، دشمن به دنبال نفوذ از طریق انتخابات به مجلس است. در انتخابات به افرادی رأی دهید که از شرافت و عظمت ما دفاع کنند، «نه اینکه دست دوستی به آمریکا بدهند».
حذف گسترده رقبا و منتقدان هنوز هم سرداران سپاه را آرام نکرده است. آنان به شدت نگران هستند که خاتمی مانند انتخابات گذشته -به همراه هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی- نقشههای آنان را به هم بریزند. به همین دلیل با تهمتزنی به خاتمی میگوید:
«ما نباید به کسی [سید محمد خاتمی] که از پادشاه بحرین و عربستان آدمکش پول گرفته ولو این که روحانی، سید و رئیسجمهور بوده باشد، افتخار کنیم زیرا یزد افتخاراتی مانند شهید صدوقی و آیتالله خاتمی دارد. شاه عربستان و بحرین برای فعالیت آن فرد هزینه میکنند تا برای انتخاب افراد در مجلس و ریاست جمهوری نظر بدهد بنابراین خویش و قوم بازی را کنار بگذارید و راه حسینی را پیش بگیرید».
سردار امیرعلی حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، در ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ از خطر نفوذ دشمن سخن گفت و تأکید کرد که «دستنشاندههای آمریکا با پولهای سعودی دنبال نا امن کردن کشور هستند». او سپس از آمادگی سپاه برای مقابله بصیرتمندانه با دشمن سخن گفت و از مردم درخواست کرد:
«نیروهای انقلابی را بر مسند مسئولیتهایی در مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری انتخاب کنید، چرا که آنها میتوانند از این نظام و انقلاب دفاع کنند. آنجا که اساس نظام و انقلاب اسلامی در معرض خطر و تهدید قرار بگیرد، عکسالعمل ما محافظهکارانه نخواهد بود و بر سر آن چیزی که ۲۰۰ هزار برای آن شهید دادیم، معامله نخواهیم کرد».
سردار حاجیزاده پس از تعیین تکلیف مهمترین نهادهای سیاسی داخلی کشور، در مورد نقش مداخلهگرانه سپاه در سیاست خارجی هم گفت: «همان طور که امام راحل فرمودند، رابطه بین ایران و آمریکا رابطه گرگ و میش است و ما هم هیچ گاه اجازه این ارتباط را نمیدهیم و این ارتباط برقرار نخواهد شد».
سرلشگر سید یحیی صفوی، دبیر همایش «ساماندهی سیاسی فضا و اداره بهینه شهر تهران»، در جلسه ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ مسئولان این همایش گفت: «شاید ۸۰ تا ۹۰ درصد حل مشکلات تهران در اختیار دولت است». پس از انداختن تقصیر مشکلات تهران به گردن دولت، درباره انتخابات پیش رو هم گفت: «امیدواریم انتخابات پرشوری را پیش روی داشته باشیم و مردم مشارکت بالای ۶۰ درصد داشته باشند».
سردار نقدی در ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ بر حملات خود بر دولت افزود و آن را متوجه سفر حسن روحانی به ایتالیا و فرانسه کرد و توافقات را به نقد کشید. نقدی گفت که آمریکا به جای تحریم، با «روش دوستی» به دنبال نفوذ در نظام است. سرداران با دروغگویی کار خود را پیش میبرند. به همین دلیل نقدی ادعا کرد که دولت «آمریکا ۴۶ میلیارد دلار از سرمایه بلوکه شده ایران را به بهانه غرامت تفنگداران کشته شده در لبنان برداشت کرده است».
او گفت که یکی از شواهد نفوذ رخ داده آمریکا در ایران این است که «برخی از افراد ساعاتی بعد از سخنان رهبری خلاف ایشان سخن میگویند».
سپس پرسید: وقتی شش تن از اعضای کابینه حسن روحانی بیش از هزار میلیارد تومان ثروت دارند، آنان چگونه میتوانند در خدمت مردم باشند؟ دولت به دنبال تکیه بر «کدخدای منطقه» است. دشمن در ایران نفوذ کرده، برای این که محمدجواد ظریف -وزیر خارجه- علوم غربی آموخته و مانند وزرای خارجه دیگر کشورها عمل میکند. او علمی که امام خمینی و آیتالله خامنهای خوانده، نیاموخته و به همین دلیل وقتی ما از وعدههای خداوند سخن میگوییم، «به ما میخندند».
نقدی حمله به ظریف را با حمله مستقیم به روحانی تکمیل کرد و گفت: «رخدادهای سفر رم و فرانسه خنجری بر پیکر اقتصاد مقاومتی [آیتالله خامنهای] است زیرا این اقدامات بر ضد اقتصاد مقاومتی و در صورت استمرار آنها باید دانشگاههای فنی کشور را تعطیل کنیم».
او ادعا کرد که کشورهای اروپایی پشت فتنه ۸۸ بودند و ایران را تحریم کردند. نقدی در ادامه باز هم دروغگویی کرد و گفت: «رئیسجمهور در کشور فرانسه حضور یافت اما وزیر خارجه این کشور از او استقبال رسمی کرد و مصاحبه مطبوعاتی این مقام مسئول نظام اسلامی در ایتالیا زیر چکمه مجسمه سردار متجاوز به ایران انجام شد که این موارد از نتایج نفوذ است».
گویی او نمیداند که وقتی رؤسای جمهور دیگر کشورها به ایران میآیند، حسن روحانی در فرودگاه به استقبال آنان نمیرود. ظریف هم همین پاسخ را به او داد و گفت: «برای سفر رئیسجمهور ما به فرانسه دولت فرانسه بالاترین تشریفات را انجام داد و من واقعاً خجالت میکشم که برخی برای تخطئه میگویند که رئیسجمهور ما را وزیر امور خارجه فرانسه در یک حرکت غیرعادی تحویل گرفت. شما ببینید نخستوزیر هند و حتی آقای پوتین را در فرانسه چه کسی تحویل گرفت. مگر ما خودمان قبل از استقبال رسمی رئیسجمهور را برای استقبال میفرستیم؟»
نقدی قراردادهای نفتی دولت روحانی را هم «قراردادهای استعماری» قلمداد کرد و پیشنهاد کرد تا به دور ایران دیوار بکشیم، تا بتوانیم با ظرفیتهای داخلی «موفقیت اقتصادی» به دست آوریم. تمامی حملات سردار متولد نجف، زمینهچینی برای انتخابات بود. به همین دلیل در پایان سخنانش به صراحت گفت:
«خطر نفوذ در انتخابات وجود دارد زیرا در این انتخابات رقابتهای جناحی وجود ندارد و مجلسی که در مقابل استکبار موضع میگیرد با مجلسی که سخنان استکبار را دنبال میکند تفاوت بسیاری دارد زیرا بدون آرمان ایستادگی در مقابل استکبار وضعیت آینده نظام نامشخص است. نیروهای انقلابی باید برای انتخابات مجلس در کنار یکدیگر قرار گیرند تا از رقابتهای نادرست جلوگیری شده و بستر برای حضور افراد ناآگاه فراهم نشود، طبق سخنان رهبری باید به لیست تعیین شده توسط افراد مؤمنی که در فتنهها گمراه نشدند، رأی بدهیم».
سرلشگر محسن رضایی هم در ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ از به زانو در آوردن آمریکا توسط انقلاب اسلامی سخن گفت. او گفت که خیلیها میگویند تا مشکل خودمان با آمریکا را حل نکنیم، نمیتوانیم مشکلات کشور را حل کرده و به راه خودمان ادامه دهیم. سرلشکر رضایی هم به سرعت به سراغ انتخابات رفت و ابتدا به رهبران جنبش سبز تاخت و گفت: «علت اصلی فتنه ۸۸ این بود که نامزدها شکایات خود را به جای مجاری قانونی از طریق خیابانها پیگیری کردند».
رضایی هم کار را با دروغگویی ادامه داد و گفت: «اصلاحطلبان دو برابر و نیم، اصولگرایان سه برابر و مستقلها نیز سه برابر کرسیهای مجلس نامزد دارند». معلوم نیست محسن رضایی وجود ۷۲۵ نامزد تأیید صلاحیت شده اصلاحطلبان را از کجا آورده است؟ او در پایان از ضرورت وحدت اصولگرایان در انتخابات سخن گفت.
سپاه در انتخابات به شدت فعال شده است. آنان همچنان میترسند. چون خامنهای میترسد. پیامدهای ناخواسته توافق هستهای آنان را ترسانده است. میترسند غافلگیر شوند. شاید هم بشوند. هیچکس نمیتواند دقیقاً پیشبینی کند منطقه و ایران آبستن چه رویدادهایی است؟ انتخابات جمهوری اسلامی، اگرچه انتخابات یک نظام دیکتاتوری منحصر به خودیهاست، اما «نهاد انتخابات»، هر اندازه هم که تحت کنترل باشد، در شرایط کنونی، کارکردهای ناخواستهای دارد.
«هراس» خامنهای و سپاه و بسیج را باید درک کرد. نمیتوان ترس آنان را به تبلیغات محض فروکاست. اگر «هزینههای سنگین توافق هستهای» پرداخت شد، چرا هزینههای سنگین دیگری پرداخت نشود. مسئله مهم این است که جامعه از کنترل خارج شده و خامنهای به دلیل مسائل اجتماعی گریسته است. میگویند آمریکا آن چنان در ایران نفوذ کرده که «۲۰ درصد پسران جوان از لوازم آرایشی زنانه مثل ریمل و پنکک استفاده میکنند». جامعه رهاشده از ارزشهای مقبول نظام، با گریههای خامنه ای و سرکوب، به راه راست هدایت نخواهد شد.