گزارشهای منتشره در رسانههای ایران حاکی است که شورای نگهبان اعتراض حسن خمینی به ردصلاحیت خود برای انتخابات مجلس خبرگان را وارد ندانسته و او را بار دیگر رد صلاحیت کرده است.
این خبر روز چهارشنبه ۲۱ بهمن و در روز پایانی بررسی اعتراضات کاندیداهای رد صلاحیت شده یا عدم احراز صلاحیت شده برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری از سوی شورای نگهبان منتشر شد.
خبرگزاری کار ایران، ایلنا، در گزارشی با اشاره به «جلسات مختلف» رسیدگی به اعتراضهای نامزدهای انتخابات خبرگان، گفته است که صلاحیت سید حسن خمینی «بار دیگر» بررسی شده و شورای نگهبان مجددا رای به عدم احراز صلاحیت وی داده است.
خبرگزاری ایسنا نیز به نقل از کانال تلگرامی حسن خمینی نوشته است: «یکی از نزدیکان بیت امام هم رسما عدم احراز صلاحیت سید حسن خمینی از سوی شورای محترم نگهبان جهت شرکت در پنجمین انتخابات خبرگان رهبری را اعلام و دلایل عدم احراز صلاحیت اعلامی از سوی آن نهاد را استناد به بند ب ماده ۳ قانون اعلام کرد؛ "اجتهاد در حدی که قدرت استنباط بعضی مسائل فقهی را داشته باشد و بتواند ولی فقیه واجد شرایط رهبری را تشخیص دهد" احراز نگردید».
شورای نگهبان که مرجع بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان در جمهوری اسلامی است درباره علت این رد صلاحیت اظهارنظر نکرده است.
سیدحسن خمینی نیز هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده است ولی سایت خبرآنلاین به نقل از صفحه اينستاگرام «پيروان پير جماران» نوشته که «با وجود شهادت عالمان و مراجع نسبت به اجتهاد يادگار امام، صلاحيت ايشان احراز نشد».
پیشتر منابع خبری از قول افراد نزدیک به شورای نگهبان، علت ردصلاحیت نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی را حضور نیافتن در آزمون علمی خبرگان عنوان کرده بودند ولی نزدیکان حسن خمینی دعوت از وی را تکذیب کرده و خود این نامزد انتخابات خبرگان خبر یاد شده را «خلاف واقع» خوانده بود.
حسن خمینی روز ۹ بهمن ضمن ابراز «تعجب» از رد صلاحیتش اعلام کرد که بعید است اعتراض به این تصمیم «مسیری جدید را بگشاید» اما «تنها با توجه به درخواست عمومی مردم و برخی بزرگان حوزه و سیاست» به عدم «احراز» صلاحیت خود اعتراض خواهد کرد.
وی افزوده بود اینکه فقهای شورای نگهبان نتوانستند از «شهادت» علما و اساتید حوزه علمیه قم که بر آنها «سمت استادی» دارند و همچنین از نوشتهها و کتابهای او، «صلاحیت علمی»اش را احراز کنند، برای او و «بسیاری دیگر جای تعجب دارد».
ردصلاحیت حسن خمینی واکنشهای زیادی در رسانههای ایران برانگیخت ولی تندترین واکنش از سوی اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، صورت گرفت که روز ۱۲ بهمن خطاب به شورای نگهبان گفت که خود شما صلاحیتتان را از کجا آوردهاید.
وی گفته بود: «شما صلاحیت خود را از کجا آوردهاید؟ چه کسی به شما اجازه داده یک جا بنشینید و برای دولت و مجلس و جاهای دیگر داوری کنید و اختیارات را در دست بگیرید؟ چه کسی به شما اجازه داده اسلحه برای شما باشد، و تریبونها برای شما باشد؟ چه کسی اجازه داده تریبونهای نماز برای شما باشد و صدا و سیما برای شما باشد؟ چه کسی به شما اینها را داد؟»
ردصلاحیت حسن خمینی به دلیل شرکت نکردن در امتحان اجتهاد در حالی صورت گرفته است که به گزارش رسانههای ایران، تعداد دیگری از نامزدهای حضور در این انتخابات بدون شرکت در امتحان صلاحیتشان تایید شده است.
از سوی دیگر، خبرگزاری ایلنا خبر داده است صلاحیت برخی از نامزدهای مجلس خبرگان رهبری که پیش از این تایید شده بود در بررسی مجدد شورای نگهبان رد شده است.
این گزارش میافزاید: در بررسی مجدد شورای نگهبان درباره صلاحیت نامزدهای انتخابات خبرگان، صلاحیت هادوی تهرانی از تهران، اکبر خادم الذاکرین از اصفهان، سید محمد واعظ موسوی از آذربایجان شرقی، محمد مهاجر مازندرانی از گلستان، محمد حسن حائری شیرازی از استان فارس، سیدابوالحسن حسنزاده از خوزستان، جواد طاهری خرم آبادی از لرستان، علی محمدی خراسانی از خراسان رضوی، سیدعباس حسینی قائم مقامی از تهران، حسن مفرحزاده ابوزیدآبادی از اصفهان و سید محمد غروی از تهران تایید نشده است.
پیش از این اکبر خادم الذاکرین، سید محمد واعظ موسوی، محمدحسن حائری شیرازی، علی محمدی خراسانی و حسن مفرحزاده ابوزیدآبادی در مراحل قبلی تایید صلاحیت شده بودند.
انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان قرار است همزمان با انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی روز هفتم اسفند امسال برگزار شود.
آنگونه که علی پورعلی مطلق، دبیر ستاد انتخابات کشور، روز چهارشنبه به خبرگزاری تسنیم گفته است از ۷۹۵ نامزد انتخابات خبرگان رهبری، صلاحیت ۱۶۱ نفر تایید شده و از این جمع نیز ۱۸۶ نفر انصراف دادهاند.
وی افزود: مابقی نیز یا عدم احراز شدهاند و یا ردصلاحیت.