دولت سوریه و ائتلاف اصلی متشکل از نیروهای مخالف رژیم روز سهشنبه چهارم اسفند اعلام کردند طرح پیشنهادی آمریکا و روسیه برای آتشبس را به طور مشروط میپذیرند.
جامعه بینالمللی امیدوار است توقف درگیریها بتواند به از سرگیری مذاکرات با میانجیگری سازمان ملل متحد بین دو طرف منجر شود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دولتهای آمریکا و روسیه بر سر طرحی برای توقف درگیریها به توافق رسیدهاند که از اولین ساعت روز شنبه هشتم اسفند به اجرا در خواهد آمد، هر چند هنوز مشخص نیست که اعمال و حفظ این آتشبس به چه شکلی صورت خواهد گرفت.
توافق آتشبس، گروههایی چون «حکومت اسلامی»، شاخه القاعده موسوم به جبهه النصره و هر گروه تندرو دیگری که از سوی شورای امنیت در فهرست گروههای تروریستی قرار گرفته است را شامل نخواهد شد.
طبق این طرح هنوز مشخص نیست در چه مناطقی از خاک سوریه زدوخوردها متوقف و در چه نقاط دیگری نبرد علیه گروههای تروریستی ادامه خواهد یافت. علاوه بر این در طرح آتشبس پنج صفحهای که از سوی وزارت خارجه آمریکا منترش شده است، مشخص نمیشود که نقض این آتشبس چگونه تشخیص داده خواهد شد و هر گروهی که آن را نقض کند به چه شکلی تنبیه میشود.
وزارت امور خارجه سوریه روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد با پیشنهاد آتشبس موافق است و افزود عملیات نظامی علیه گروه موسوم به «خلافت اسلامی»، شاخه القاعده در سوریه و سایر گروههای تروریستی ادامه خواهد یافت.
در بخشی از این بیانیه گفته میشود: «حکومت سوریه بر حق نیروهای مسلح کشور برای مقابله با هرگونه تعرضی از سوی این گروهها تاکید میکند».
روز دوشنبه نیز ائتلاف فراگیر گروههای اپوزیسیون سوری که تحت عنوان «کمیسیون عالی مذاکرات» شناخته میشود، اعلام کرد به شرطی که مطالبات اصلی مخالفین اجرا شود «با آتشبس موقت موافق است».
به گفته این ائتلاف، پذیرش «آتشبس مشروط است» به پایان دادن محاصره ۱۸ منطقه تحت کنترل مخالفین از سوی نیروهای دولتی و توقف حملات هوایی و توپباران این مناطق.
طلال سیلو، سخنگوی نیروهای دمکراتیک سوریه که بخش اعظم آن پیکارجویان کرد هستند، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت این گروه از آتشبس تبعیت نخواهد کرد چون مبارزه اصلی آنها با گروه «خلافت اسلامی» در نواحی شمال سوریه است.
طلال سیلو افزود: «اگر ما علیه ارتش آزاد سوریه (اپوزیسیون) و یا نیروهای دولتی میجنگیدیم از این آتشبس تبعیت میکردیم». این گروه کرد در ماههای اخیر به یک نیروی موثر در مبارزه با گروه «خلافت اسلامی» بدل شده است.
طبق طرح پیشنهادی روسیه و آمریکا تمامی زدوخوردهای مسلحانه باید نیمه شب جمعه به وقت محلی متوقف شوند.
در بخشی از این طرح گفته میشود: «عملیات نظامی از جمله حملات هوایی جمهوری عربی سوریه، عملیات نیروی هوایی روسیه و حملات ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا علیه مواضع گروه خلافت اسلامی، جبهه النصره و سایر گروههایی که از سوی شورای امنیت در فهرست گروههای تروریستی قرار گرفتهاند، ادامه خواهد یافت».
استفان دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در بحران سوریه آخرین دور مذاکرات غیرمستقیم بین نمایندگان اپوزیسیون و حکومت سوریه را روز سوم فوریه سال جاری معلق کرد. شروع بمباران روسیه و عملیات گسترده نیروهای حکومتی در ناحیه حلب یکی از دلایل شکست این دور از مذاکرات بود.
هنوز مشخص نیست که آقای دی میستورا تاریخ مشخصی را برای از سرگیری مذاکرات که قرار بود روز پنجشنبه از سر گرفته شوند، اعلام خواهد کرد یا نه.
هفته گذشته او در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت مذاکرات روز ۲۵ فوریه شروع نخواهد شد و افزود «واقعا» نمیتوان طرفهای درگیر در جنگ سوریه را به مذاکره بازگرداند ولی «باید هر چه سریعتر دوباره در این زمینه تلاش کنیم».
همزمان خبرگزاری دولتی سوریه اواخر روز دوشنبه اعلام کرد کاروان جدیدی از کمکهای بشردوستانه شامل ۴۴ کامیون وارد منطقه تحت محاصره معظمیه در حومه شهر دمشق شدهاند. این عملیات بشردوستانه زیر نظر هلال احمر سوریه و سازمان ملل متحد انجام شده است.
روز سهشنبه گروه «خلافت اسلامی» شهر خناصر در شمال سوریه را تصرف کرده و به این ترتیب مسیرهای ارتباطی نیروهای حکومت بین حلب با جنوب و غرب سوریه را قطع کرد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه که مرکز آن در بریتانیاست و حوادث جنگ سوریه را ثبت و گزارش میکند، میگوید پیکارجویان گروه «خلافت اسلامی» شهر خناصر و ۱۲ تپه اطراف آن را تصرف کردهاند.
به گفته این گروه، حدود ۳۵ نفر از نیروهای دولتی و ۱۶ نفر از پیکارجویان گروه «خلافت اسلامی» در این نبردها کشته شدهاند. این شهر در جوار تنها راه ارتباطی نیروهای دولتی با شهر حلب قرار دارد.
دیدهبان حقوق بشر سوریه روز سهشنبه اعلام کرد تاکنون نام ۲۷۱ هزار و ۱۳۸ نفر از کشته شدگان در جنگ داخلی سوریه را جمعآوری کرده است. اما به اعتقاد این گروه، آمار واقعی تلفات حدود صد هزار نفر بیشتر از آمارهای جمع آوری شده است.