لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۱۹

آمریکا و روسیه «مکانیزم نظارتی بر آتش‌بس سوریه» ایجاد می‌کنند


وزیر خارجه ایالات متحده می‌گوید، با همتای روس خود گفت‌وگو کرده و هر دو موافق هستند بر تلاش‌ها برای ایجاد ساز و کاری نظارتی بر آتش‌بس سوریه، برای ایجاد این اطمینان که عملیات در آن کشور تنها علیه «داعش» و «جبهه‌النصره» است، بیافزایند.

به گزارش رویترز جان کری، ۱۰ اسفند ماه، در کنفرانسی خبری در واشینگتن گفت او و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، هر دو معتقد هستند که در مورد ادعاهای مختلف مربوط به نقض آتش‌بس، بحث نکنند، بلکه اقدامات نظارتی خود را افزایش دهند.

کری که همراه وزیر خارجه آلمان در کنفرانی خبری حضور داشت گفته است، گروهی در ژنو و عمان (پایتخت اردن) در مورد گزارش‌های مربوط به نقض آتش‌بس تحقیق می‌کنند: «ما هر ادعایی در مورد نقض آتش‌بس را زیر ذره‌بین می‌گیریم و بیش از گذشته همکاری می‌کنیم تا ساز و کاری ایجاد شود که تضمین کند هر عملیاتی، تنها علیه داعش و جبهه‌النصره است».

آمریکا و روسیه در اوایل اسفند ماه بر سر آتش‌بس در سوریه به توافق رسیدند و این آتش‌بس از بامداد هشتم اسفند ماه آغاز شده‌است.

ترک مخاصمه، دو گروه «حکومت اسلامی» و «جبهه‌النصره» که از منظر سازمان ملل تروریستی هستند را در بر نمی‌گیرد.

اخیرا اتهام‌هایی از سوی مخالفان بشار اسد و عربستان سعودی، در مورد «نقض مکرر آتش‌بس از سوی ارتش دولت سوریه و نیروی هوایی روسیه» زده شده‌است. روسیه نیز اتهام‌های مشابهی را به مخالفان زده و می‌گوید «آتش‌بس بارها، ازجمله توسط ترکیه، نقض شده، اما در مجموع ادامه یافته است». [بیشتر بخوانید]

بحران پناهجویان در اروپا؛ «چالشی جهانی»

جان کری در بخش دیگری از کنفرانس خبری خود همراه فرانک والتر اشتانمایر گفته است از نظر واشینگتن، عزیمت پناهجویان از سوریه و خاورمیانه به اروپا «چالشی جهانی» است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کری می‌گوید «این موضوع، مشکل دیگران نیست. همه ما در بوته آزمایش قرار گرفته‌ایم».

وزیر خارجه آمریکا گفته است تاثیر اولیه این «چالش» بر کشورهای اردن، لبنان و ترکیه دیده شد و طی چهار سال و نیم گذشته «بار مسئولیتی غیرقابل تصور بر دوش آنها قرار گرفت».

طی ماه‌های گذشته، صدها هزار پناهجو، به ویژه از مناطق بحران‌زده غرب و جنوب آسیا، از سوریه و عراق تا افغانستان، روانه اروپا شدند. شماری از شهروندان کشورهای بحران‌زده در آفریقا نیز در میان آنها هستند.

واشینگتن، به تنهایی، مهم‌ترین حامی مالی تلاش‌ها برای اسکان دادن پناهجویان است؛ به گزارش خبرگزاری فرانسه آمریکا بیش از ۵ میلیارد دلار در کشورهای ترکیه، لبنان و اردن هزینه کرده‌است. از سوی دیگر دولت باراک اوباما با اسکان تنها ۱۰ هزار پناهجوی سوری طی سال جاری مالی، در خاک آن کشور موافقت کرده‌است. البته همین برنامه نیز با مخالفت‌های گسترده گروهی از مقام‌های ایالتی روبه‌رو شد.

«شورای روابط خارجی»، یک اندیشکده عمده در ایالات متحده، در تحلیلی در سال گذشته میلادی، بحران ناشی از عزیمت پناهجویان به اروپا را، عمده‌ترین چالش رهبران اروپایی، از زمان بحران مالی در این اتحادیه می‌داند. برخی دیگر تحلیل‌گران می‌گویند این بحران از زمان جنگ دوم جهانی تا کنون بی‌سابقه بوده‌است.

دبیر کل سازمان ملل به تازگی گفته‌است، شمار آوارگان در سراسر جهان، از زمان جنگ شبه‌جزیر کره (در نیمه سده گذشته میلادی) تا کنون بی‌سابقه است.

XS
SM
MD
LG