باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، روز چهارشنبه نهم مارس فرمان اجرایی مربوط به «وضعیت اضطراری ملی» علیه ایران را تمدید کرده است. باراک اوباما همچنین گفته است: به رغم دست یابی به یک توافق «تاریخی» در خصوص برنامه هستهای ایران، برخی از اقدامات و سیاستهای حکومت این کشور همچنان تهدیدی فوق العاده برای امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا محسوب میشوند.
کاخ سفید متن این فرمان اجرایی درخصوص تمدید وضعیت فوق العاده در قبال ایران برای یکسال دیگر را منتشر کرده است. این فرمان برای نخستین بار در سال ۱۹۹۵ توسط بیل کلینتون رئیس جمهور وقت آمریکا برای تشدید تحریمها علیه صنعت نفت ایران صادر شد.
در بخشی از متن این فرمان اجرایی رییس جمهوری آمریکا آمده است: «با وجود توافق تاریخی برای اطمینان از ماهیت صلح آمیز برامه هستهای ایران، برخی از سیاستها و اقدامات حکومت ایران تهدیدی فوق العاده و غیر معمول برای امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد ایالات متحده آمریکا محسوب میشود. بنابراین وضعیت فوق العاده اعلام شده (در قبال ایران) در ۱۵ ماه مارس سال ۱۹۹۵ میبایست تا بعداز ۱۵ مارس سال ۲۰۱۶ ادامه یابد.»
باراک اوباما در بخش دیگری از این فرمان اجرایی به مساله لغو تحریمهای هستهای ایران، در چارچوب توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) میان ایران و شش قدرت جهانی پرداخته است.
رییس جمهوری آمریکا تصریح کرده است: به رغم اینکه لغو تحریمهای هستهای تغییر مهمی در نظام تحریمها محسوب میشود، تحریمها غیرهستهای (علیه ایران) همچنان پابرجا خواهند بود.
وزارت خارجه ایران آمریکا ایران را یکی از دولت های حامی تروریسم میداند و تحریمهایی در این خصوص علیه افراد، نهادها و موسسات ایرانی اعمال کرده است.
آمریکا همچنین در سال ۱۳۸۹ تحریمهایی علیه شماری از مقامهای ایرانی و از جمله چند فرمانده سپاه پاسداران را که گفته میشود در نقض حقوق بشر و به ویژه در کشتار معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ در ایران دست داشتهاند، اعمال کرد.