هیلاری کلینتون، نامزد پیشتاز در حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، روز دوشنبه دوم فروردین از توافق اتمی ایران دفاع کرد ولی در عین حال گفت که تهران برای کوچکترین نقض این توافق باید حساب پس دهد و اگر لازم باشد در این زمینه از زور استفاده خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، خانم کلینتون این اظهارات را در جمع ۱۵ هزار یهودی رأیدهنده در نشست سالانه آیپک- لابی هوادار اسرائیل- در واشینگتن بیان کرد و افزود که آمریکا، اسرائیل و سایر نقاط جهان در نتیجه توافق اتمی ایران امنتر شدهاند.
وی در عین حال تأکید کرد که آمریکا باید نسبت به ایران بیاعتماد بوده و راستیآزمایی را در دستور کار داشته باشد.
این نامزد دموکرات تأکید کرد: «در صورتی که من رئیسجمهور شوم، رهبران ایران تردید نداشته باشند که اگر کوچکترین نشانهای ببینیم که بیانگر این باشد آنها به تعهداتشان عمل نمیکنند، یا بخواهند سلاح هستهای به دست آورند یا توسعه دهند، آمریکا برای متوقف کردن آن وارد عمل میشود و اگر لازم باشد به زور متوسل خواهیم شد».
او افزود: «تحریک آفرینیهای اخیر ایران نظیر آزمایش موشکهای بالستیک غیرقابل قبول بوده و باید قاطعانه به آن واکنش نشان داده شود، از جمله با اعمال تحریمهای بیشتر».
پیشتر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرده بود که موشکی دو هزار کیلومتری برای هدف قرار دادن اسرائیل طراحی شده است.
پیش از سخنان هیلاری کلینتون، جو بایدن معاون رئیسجمهور آمریکا هشدار مشابهی را به تهران داد و گفت که ایران در صورت تخطی از تعهدات خود با عکسالعمل آمریکا مواجه خواهد شد.
اشاره وی به برخی از مواد توافقنامه هستهای میان ایران و غرب است که در صورت نقض تعهدات از سوی جمهوری اسلامی، شرایط اِعمال دوباره تحریمها علیه تهران را فراهم میکند.
هیلاری کلینتون در بسیاری از ایالتهای آمریکا از رقیب خود در حزب دموکرات، برنی سندرز، پیش افتاده است و احتمالاً به عنوان نامزد اصلی این حزب در انتخابات نوامبر آینده ریاست جمهوری آمریکا معرفی خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به دونالد ترامپ، نامزد پیشتاز جمهوریخواهان برای انتخابات، حمله کرد و گفت که رئیسجمهور آمریکا نمیتواند وقتی پای اسرائیل به میان میآید، «بیطرف» باشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی اظهار داشت: «ما باید موضعی ثابت داشته باشیم، نه اینکه یک رئیسجمهور روز دوشنبه بگوید بیطرف است، روز سهشنبه طرفدار اسرائیل باشد، و کسی نمیداند که روز چهارشنبه چه موضعی دارد، چرا که همه چیز قابل مذاکره است».
کلینتون تصریح کرد: «دوستان من، امنیت اسرائیل قابل مذاکره نیست».
نامزدهای امیدوار ریاست جمهوری آمریکا در سال انتخابات معمولاً در نشست آیپک حضور پیدا میکنند. قرار است در اواخر روز دوشنبه تد کروز، جان کسیک و دونالد ترامپ اواخر روز دوشنبه در این نشست سخنرانی کنند.
آقای ترامپ نامزدی است که گفته میخواهد در مذاکرات صلح میان فلسطینیها و اسرائیل یک میانجی بیطرف باشد.
این میلیاردر آمریکایی در مناظره ماه دسامبر، رابطه میان اسرائیل و فلسطینیها را «احتمالاً دشوارترین مذاکره در نوع خود» توصیف کرده بود.
خانم کلینتون در سخنان روز دوشنبهاش بر اهمیت «انتخاب رئیسجمهور با تعهد عمیق شخصی نسبت به آینده اسرائیل» تأکید کرد.
آنگونه که سایت روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده، پس از سخنرانی خانم کلینتون کمیته ملی جمهوریخواهان بیانیهای در انتقاد از اظهارات وی منتشر کرد و تعهد بلندمدت وی در قبال اسرائیل را زیر سؤال برد.
در این بیانیه آمده است: «سخنرانی هیلاری کلینتون تلاشی برای پاک کردن سابقه خود در زمینه به زیر کشیدن منافع اسرائیل است در دورانی که وزیر امور خارجه ایالات متحده بود».
کمیته ملی جمهوریخواهان افزوده است: «به عنوان معمار سیاست خارجی دولت اوباما، حمایت او از سیاستهایی چون توافق ویرانگر اتمی با ایران و به رخ کشیدن نقش خود به عنوان فریاد زننده دولت اوباما برای اسرائیل، تعهدش در قبال نزدیکترین متحد ما در پرآشوبترین منطقه جهان را زیر سؤال میبرد».
برنی سندرز، رقیب هیلاری کلینتون در حزب دموکرات، که خود یهودی است دعوت آیپک را به دلیل جدول کاری کمپین فشرده خود در ایالتهای غربی نپذیرفته است.
او در نامهای به این نشست درباره غیبت خود گفته است: «واضح است، مسائل مربوط به اسرائیل و خاورمیانه برای من، کشورم و جهان مهم هستند».