وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه، پنجم فروردینماه، در واکنشی منفی به تحریمهای تازه ایالات متحده اعلام کرد که برنامه موشکی ایران «ارتباطی با برجام ندارد و ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیست».
وزارت خزانهداری آمریکا ساعاتی پیش از این واکنش، دو شرکت ایرانی را به دلیل پشتیبانی از برنامه موشکی ایران در فهرست سیاه خود قرار داده و همچنین چهار شرکت دیگر و دو تاجر بریتانیایی را به دلیل کمک به شرکت هواپیمایی ماهان که متهم به همکاری با سپاه است، تحریم کرده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا شرکتهای «صنایع شهید نوری» و «صنایع شهید موحد» را نیز تحریم کرد که زیرمجموعه گروه صنعتی شهید همت هستند. این گروه از سوی واشینگتن متهم است که نهاد اصلی مرتبط با برنامه موشکی بالیستیک ایران است.
حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در واکنش به این تحریمهای یکجانبه آمریکا تاکید کرد که برنامه موشکی ایران «اهدافی کاملا دفاعی داشته» و از جمله «حقوق مشروع و قانونی» جمهوری اسلامی است.
به گفته آقای جابری انصاری، تنها نتیجه این نوع اقدامات از سوی ایالات متحده «کمک به بیثباتی در منطقه و جهان» خواهد بود.
تحریمهای جدید آمریکا پس از آن وضع شد که سپاه پاسداران ایران اخیرا به چند آزمایش موشکی از نوع دوربرد دست زد که با واکنشها و انتقادات بسیاری از سوی جامعه جهانی روبهرو شد.
این واکنشهای جهانی پس از آن اوج گرفت که یک مقام عالیرتبه در سپاه پاسداران مخصوصا اشاره کرد که هدف اصلی موشکهای دوربرد ایران قرار است اسرائیل باشد.
اما خبر وضع این تحریمها در حالی منتشر شده است که نظر برخی از دیپلماتها در سازمان ملل همسو با واکنش وزارت خارجه ایران است: به این معنا که برنامه موشکی ایران بهواقع ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ نیست.
این دیپلماتها در شورای امنیت سازمان ملل متحد چندی پیش چنین اظهار نظر کردند که این نهاد قانونا نمیتواند ایران را به خاطر آزمایشهای موشکی اخیرش مجازات کند، بلکه تنها میتواند جمهوری اسلامی را مورد مواخذه قرار دهد.
دیپلماتهای مذکور در گزارشی که خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه، ۲۷ اسفند، منتشر کرد عنوان کردند که امکان مجازات ایران به خاطر این آزمایشها ضعیف است، چرا که ادبیات ابهامآمیز قطعنامه شورای امنیت درباره ایران، راه را بر آن میبندد و اجازه میدهد از آن تفسیری دیگر شود.