وزارت خارجه ترکیه از پیشرفت در «بهبود» روابط با اسرائیل و «کاسته شدن» فاصلهها خبر دادهاست.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای که ۲۰ فروردین منتشر شده، گفته است هیئتهایی از سوی دو کشور در حال نهاییسازی توافقی هستند که هدف از آن نزدیک کردن مجدد دو کشور است.
قرار است طرفها دیدارهای دیگری در این زمینه داشته باشند.
به گزارش رویترز در بیانیه وزارت خارجه ترکیه گفته شده فریدون شینرلیاغلو، معاون وزیر خارجه، جوزف چچاناور، نماینده ویژه نخستوزیر اسرائیل و ژنرال یاکوب ناگل، سرپرست شورای امنیت ملی آن کشور، روز پنجشنبه در لندن دیداری داشتهاند.
آنکارا در بیانیهای در این رابطه گفته است «هیئتها به سوی نهاییسازی توافقی برای نزدیک کردن فاصلهها پیشرفت کردهاند و موافقت کردهاند، در دیدار بعدی، که قرار است بهزودی انجام شود، توافق به دست آید».
در مورد این «توافق» و جزئیات آن سخنی گفته نشده و مشخص نیست دقیقا زمینه آن چیست.
ترکیه و اسرائیل، زمانی از مهمترین متحدان منطقهای به شمار میرفتند. اما روابط دو طرف در سال ۲۰۱۰، در جریان حمله نیروهای اسرائیلی به گروهی از فعالان ترک هوادار فلسطین که با کشتی راهی غزه بودند، و کشته شدن ۱۰ نفر از آنها، بحرانی شد.
آنکارا بارها تاکید کرده که بهبود روابط دو طرف به خاتمه دادن محاصره غزه و پرداخت غرامت بابت ۱۰ کنشگری که کشته شدهاند، بستگی دارد.
کمیسیون تحقیق ارتش اسرائیل در گزارشی در مورد حمله به کاروان کشتىهاى امدادى، بروز «اشتباههایى در ردههاى نسبتاً بالا» را پذیرفته بود، اما گفته بود استفاده نیروهای اسرائیلى از سلاحهاى گرم «موجه و براى دفاع از خود» بوده است.
اسرائیل اجازه داده است که برخی لوازم و مایحتاج معمول، به طور روزانه، روانه غزوه شود، اما انتقال آنها را محدود کردهاست و جلوی انتقال موادی که ممکن است در ساختوسازهای نظامی از آنها استفاده شود را میگیرد.
مقامهای اسرائیلی میگویند این محاصره برای جلوگیری از قدرت گرفتن شبهنظامیان در غزه ضروری است. از سوی دیگر بان گیمون، دبیر کل سازمان ملل متحد، محاصره این منطقه را پدیدآورنده «رنجهایی غیرقابل قبول» توصیف کرده و از آن انتقاد کردهاست.