محمدرضا عارف منتخب اول تهران در مجلس دهم اعلام کرد که درباره نامزدی برای ریاست مجلس «بر اساس مطالبه اکثریت جامعه که به دنبال تغییر در مجلس بودند» عمل خواهد کرد.
بر اساس گزارش روز پنجشنبه ۲۳ اردیبهشت خبرگزاری ایسنا، آقای عارف گفت: «شخصا حق ندارم به خواست مردم بیتوجهی کنم و مطمئنا بر اساس مطالبه اکثریت جامعه که به دنبال تغییر در مجلس بودند عمل میکنم».
وی تاکید کرد که اگر «به خواست مردم بیاعتنا باشیم آیندگان درباره ما داوری خوبی نخواهند کرد و در رویدادهای سیاسی بعدی قطعا با اقبال مردم رو به رو نخواهیم شد».
آقای عارف همچنین بدون اشاره به جزئیات گفت که «عدهای به دنبال بر هم زدن انسجام اصلاح طلبان هستند و باید مراقب بود در موضع گیریها بهانه به دست فرصت طلبان ندهیم».
علی لاریجانی ریاست دوره نهم مجلس را بر عهده دارد، اما با انتخاب محمدرضا عارف، به عنوان نماینده دوره جدید مجلس، برخی اصلاحطلبان از معاون اول دولت محمد خاتمی به عنوان نامزد ریاست مجلس نام میبرند.
محمود صادقی منتخب تهران در مجلس دهم و از نزدیکان محمدرضا عارف روز ۱۸ اردیبهشت علی لاریجانی را متهم کرده بود که با دادن «امکانات و امتیازات» به منتخبان مجلس دهم «به دنبال جذب آنان است».
در مقابل غلامرضا تاجگردون نماینده اصلاح طلب مجلس نهم و منتخب مجلس دهم از علی لاریجانی و محمدرضا عارف خواسته است که «در تله افراط نیفتند».
برخی از چهرههای اصلاحطلب از اظهار نظر درباره موضوع ریاست مجلس دهم خودداری کرده و تاکید کردهاند که باید خود نمایندگان مجلس در این زمینه تصمیم بگیرند.
در عین حال برخی از چهرههای اصلاح طلب از جمله رسول منتجب نیا قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی از ریاست محمدرضا عارف بر مجلس دهم حمایت کردهاند.
در مقابل برخی از تحلیلگران از جمله صادق زیباکلام گفتهاند: «مجلسی که لاریجانی در راس آن قرار بگیرد کارایی، نفود و قدرتش خیلی بیشتر از مجلسی است که عارف در راس آن قرار گیرد».
آقای عارف روز پنجشنبه در دانشگاه امیر کبیر گفت: «در فضای رسانهای ایجاد شده از رقیب گله ندارم اما از مدعیان تحلیلگرای اصلاحطلب گله دارم چرا که عدهای تحلیلگران عافیتطلب میگویند که باید بپذیریم حاکمیت ما را در رده بالا راه نمیدهد پس در همین رده پایینتر خود را حفظ کنیم».
آقای عارف پیش از این نیز گفته بود که فراکسیون اکثریت مجلس، رییس مجلس دهم را تعیین خواهد کرد.
از «فراکسیون امید» به عنوان فراکسیون اکثریت مجلس نام برده میشود اما درباره تعداد نمایندگان عضو این فراکسیون عددهای متفاوتی از ۱۲۰ تا حدود ۱۶۰ نفر مطرح شده است.
«ائتلاف امید» ائتلافی متشکل از گروههای اصلاحطلب و احزاب حامی دولت حسن روحانی نظیر حزب اعتدال و توسعه بود که چهرههایی چون محمد خاتمی رییس جمهور اسبق ایران نیز از آن حمایت کردند.
در برخی از حوزههای انتخابیه مجلس دهم از جمله تهران، اصلاحطلبان در قالب همین ائتلاف از تعدادی از چهرههای نزدیک به علی لاریجانی حمایت کردند.