اینترپل و یوروپل روز سهشنبه ۲۸ اردیبهشت در گزارشی اعلام کردند که شبکههای قاچاق انسان در سال گذشته از انتقال موج گسترده مهاجران به جنوب اروپا بیش از پنج میلیارد دلار درآمد داشتهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در گزارش این دو نهاد انتظامی گفته میشود که از هر ده مهاجر و پناهجویی که در سال ۲۰۱۵ به اروپا آمده است ۹ نفر آنها از «امکانات و کمکهای» شبکههای فاقد نظارت قاچاقچیان انسان در مسیر حرکت خود استفاده کردهاند و در سال جاری درصدی که به قاچاقچیان اتکا میکنند افزایش خواهد یافت.
در سال ۲۰۱۵ حدود یک میلیون پناهجو و مهاجر وارد اروپا شد و اکثر آنها رقمی بین سه تا شش یورو به قاچاقچیان پرداختهاند. بر این اساس، متوسط درآمد قاچاقچیها بین پنج تا شش میلیارد دلار بوده است.
شبکههای قاچاق انسان این پولها را با پیک و در محمولههای بزرگ از مرز کشورها عبور میدهند و با انتقال آن به صندوق مغازههای خواروبارفروشی، رستورانها، شرکتهای حملونقل و بنگاههای فروش اتومبیل آن را قانونی کرده و به منابع مالی مشروع بدل میکنند.
سازماندهندگان اصلی شبکههای قاچاق انسان معمولا اهل کشورهای زادگاه مهاجران هستند ولی تابعیت یا اجازه اقامت کشورهای اروپایی را دارند.
در بخشی از این گزارش گفته میشود: «ساختار شبکههای قاچاق مهاجران رهبرانی دارد که فعالیت شبکه را در مسیر حرکت هدایت میکنند، نیازها واقدامات خود را در هر نقطه، از طریق تماسهای شخصی و یا به کمک پادوهای فرصتطلب محلی انجام میدهند که به رهبران این شبکهها در زمینههای مختلف از جمله پیدا کردن مهاجران کمک میکنند».
با توجه به حجم پول هنگفتی که از این تجارت به دست میآید دادن رشوه بسیار متداول است و ماموران فاسد در ازای دریافت پول، به اتومبیل حامل مهاجران اجازه میدهند از پستهای بازرسی عبور کنند و یا حرکت قایقها را کنترل نمیکنند.
در مجموع حدود ۲۵۰ نقطه بسیار فعال در قاچاق مهاجران شناسایی شده که معمولا در ایستگاههای راه آهن، ترمینالهای اتوبوس و یا فرودگاهها هستند. از این تعداد ۱۷۰ مورد در اروپا و حدود ۸۰ مورد دیگر خارج از قلمرو کشورهای اروپایی قرار دارند.
بر اساس این گزارش، ظاهرا هیچ نوع درگیری بین باندهای مختلف قاچاق مهاجران وجود ندارد ولی شبکههای تبهکاری بزرگ به مرور شبکههای کوچک فرصتطلب را تحت کنترل میگیرند که منجر به ایجاد انحصار میشود.
در سال ۲۰۱۵ بخش اعظم پناهجویان و مهاجران با استفاده از قایق در مسیرهای دریایی خطرناک از ترکیه و یا لیبی خود را به خاک اروپا رساندند و بقیه مسیر را از طریق راههای زمینی طی کردند. این گزارش خاطر نشان میکند که هنوز هم ۸۰۰ هزار نفر در لیبی منتظر سفر به اروپا هستند.
با توجه به کنترل شدیدتر مرزهای زمینی، به احتمال زیاد انتقال مهاجران از طریق پرواز به سمت اروپا گسترش خواهد یافت.
طبق گزارش اینترپل و یوروپل، در سفرهای هوایی مدارک شناسایی به طور موقت و برای لحظه عبور از کنترل امنیتی فرودگاهها به مهاجران داده میشود و بعد یکی از عوامل شبکه قاچاق که همراه آنهاست قبل از ورود به مقصد مدارک را از آنها میگیرد تا برای افراد بعدی از آنها استفاده شود.
در این گزارش همچنین قید میشود که مسیر قاچاق مهاجران میتواند برای قاچاق مواد مخدر و اسلحه نیز مورد استفاده قرار بگیرد. در عین حال این نگرانی نیز رو به افزایش است که پیکارجویان خارجی گروههای جهادی میتوانند از همین مسیرها برای رخنه به اروپا استفاده کنند.
با وجود این، گزارش یاد شده خاطر نشان میکند اطلاعات دقیقی وجود ندارد که نشان دهد گروههای جهادی به شبکههای تبهکاری قاچاق انسان تکیه کرده و یا با آنها همکاری میکنند.