لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۰

امکان «انتخاب رشته‌های زبان ترکی و کردی» برای دانشجویان ورودی ۹۵


یک مقام سازمان سنجش در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا گفته است که امکان انتخاب رشته‌های زبان و ادبیات کردی، و زبان و ادبیات ترکی برای دانشجویان ورودی ۹۵ برقرار شده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا روز شنبه ۲۳ مرداد به نقل از حسین توکلی مشاور عالی سازمان سنجش و آموزش کشور، نوشت که امکان انتخاب رشته داوطلبان برای ثبت‌نام در رشته‌های تحصیلی «زبان و ادبیات ترکی»، و «زبان و ادبیات کردی» فراهم شده، و داوطلبان می‌توانند در این رشته‌ها» در مقطع کارشناسی و نوع گزینش سراسری» ثبت‌نام کنند.

آقای توکلی گفته است که این دو رشته در ردیف‌های ۳۱ و ۳۴ گروه آزمایشی علوم انسانی در دفترچه آزمون سراسری امسال وجود دارد.

حسن روحانی پنجم مرداد ماه سال گذشته، در پایان سفر خود به استان کردستان، اعلام کرد که تدریس زبان و ادبیات کردی از مهر ماه امسال در قالب ایجاد کرسی مربوطه در دانشگاه‌های استان کردستان آغاز می‌شود.

در آن زمان روزنامه شرق نیز گزارش داد که دانشگاه‌های کردستان از امسال بیش از ۴۰ دانشجو برای تحصیل در رشته زبان و ادبیات کردی جذب می‌کنند.

به نوشته این روزنامه، ایجاد این رشته از ابتدای دهه ۸۰ در وزارت علوم به تصویب رسید، اما «مجوز اجرای آن» در سال‌های اخیر، «بنا به دلایلی» به تصویب وزارت علوم نرسیده بود.

به تازگی نیز علی یونسی، دستیار ویژه حسن روحانی در امور اقوام و اقلیت‌ها گفته بود که دو زبان‌ محلی کردی و ترکی در مناطقی که زبان اصلی مردم محلی هستند در مدارس به دانش‌آموزان آموزش داده خواهد شد.

بر اساس اصل ۱۵ قانون اساسی ایران، «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبان‌های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه‏‌های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است».

با این حال پس از نزدیک به چهار دهه از استقرار جمهوری اسلامی، نخستین بار است که این اصل زمینه اجرا پیدا می‌کند.

حسن روحانی در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، در بیانیه‌ای ۱۰ ماده‌ای بر رعایت حقوق اقوام، ادیان و مذاهب در ایران تأکید و وعده‌هایی را در این زمینه مطرح کرده بود، و تدریس زبان مادری اقوام به طور رسمی در مدارس و دانشگاه‌ها از جمله این وعده‌ها بود.

هنوز مشخص نیست کدام دانشگاه‌ها در رشته زبان و ادبیات ترکی آذری پذیرش دانشجو خواهند داشت، اما ایرنا سخنان نماینده گرمی و مغان در مجلس دهم را بازتاب داده که در آن تأکید شده «باید دانشگاه‌هایی که در رشته‌های تحصیلی ترکی آذری و کردی دانشجو می‌پذیرند؛ در استان‌هایی باشند که زبان مادری آنان است».​

XS
SM
MD
LG