(rm) صدا | [ 4:51 mins ]
یوشکا فیشر وزیر امور خارجه پیشین آلمان که در مذاکرات هسته ای میان ایران و سه کشور آلمان، بریتانیا و فرانسه نقش حساسی داشت، روز پنجشنبه در جامعه آمریکایی حقوق بین الملل سخنرانی کرد. فیشر گفت جمهوری اسلامی شدیدا دچار خطای محاسبه است و گمان می کند که نگرانی از افزایش بهای نفت مانع از برخورد جامعه جهانی با برنامه هسته ای ایران خواهد شد. فیشر مساله جنجال برانگیز هسته ای ایران را دردسر چندساله و بسیار جدی توصیف کرد و گفت بنظر من وضعیت بسیار خطرناک است و وضعیت خطرناک یک سیاست همه جانبه و معقول می طلبد. یوشکا فیشر گفت از سوی دیگر اقدام نظامی می تواند به یک کابوس منجر شود و بسیار غیرمنطقی است. بنظر من باید به ایران امتیاز های منطقی در ازای چشم پوشی از برنامه غنی سازی اورانیوم ارائه شود. جمهوری اسلامی باید درک کند که خطر انزوای آن بسیار جدی است. یوشکا فیشر وزیر امور خارجه پیشین آلمان که در مذاکرات هسته ای میان سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا و جمهوری اسلامی نقش فعالی بازی کرد، روز پنجشنبه در «جامعه آمریکایی حقوق بین الملل» سخنرانی کرد.
فاطمه امان (رادیو فردا): با آنکه موضوع سخنرانی یوشکا فیشر به حقوق بین المللی و نحوه برخورد جامعه جهانی با نسل کشی از جمله آنچه در دارفور سودان جریان دارد مربوط می شد، اما بحران هسته ای ایران، اولین پرسشی بود که در مقابل آقای فیشر مطرح شد. وزیر امور خارجه پیشین آلمان، مسئله جنجال برانگیز هسته ای ایران را «دردسر چندین ساله و بسیار جدی» توصیف کرد.
یوشکا فیشر: بنظر من وضعیت بسیار خطرناک است و برخورد با این وضعیت خطرناک، یک سیاست همه جانبه و معقول می طلبد. شما می دانید که من با جنگ عراق، به دلایل منطقی بسیاری مخالف بودم. اما حتی از همان زمان وقتی در باره سلاح های کشتار جمعی در منطقه صحبت می شد، مسئله برنامه هسته ای ایران و برنامه موشکی جمهوری اسلامی (حتی در همان حد محدودی هم که از آن خبر داشتیم)، برایمان هشدار دهنده بود. اکنون ایران خیلی به موضع خود مطمئن است. بنظر من آنها دچار خطای محاسبه هستند. با اینحال، صحبت در باره حمله نظامی احتمالی هم که با توجه به همه پیامدهای آن می تواند به یک کابوس ختم شود، بسیار غیر منطقی ست.
ف.ا: وزیر امور خارجه پیشین آلمان در باره بحران هسته ای ایران گفت امتیازهای منطقی باید به ایران، به ازای چشم پوشی از برنامه غنی سازی اورانیوم، ارائه شود. آقای فیشر افزود اما جمهوری اسلامی هم باید درک کند که خطر انزوای این کشور در جهان، چه از نظر اقتصادی و چه از نظرهای دیگر کاملا جدیست. او در بخشی از سخنان خود در باره اهمیت اتحاد جهانی برای بازداشتن ایران از دست یافتن به آنچه او توانایی تولید سلاح هسته ای خواند گفت:
یوشکا فیشر: از همان ابتدا برای ما روشن بود که یک ایران هسته ای، خطر بسیار جدی نه تنها برای منطقه، نه تنها برای اسرائیل که موجودیتش برای ما فوق العاده مهم است، بلکه برای صلح و امنیت اروپا محسوب هم می شود. اگر ایران به سلاح هسته ای دست یابد، ترکیه تنها یک ناظر نخواهد بود و به همین ترتیب کشورهای دیگر منطقه هم در این راه تلاش خواهند کرد. از نظر ما یک خاورمیانه هسته ای کابوس بزرگی برای صلح و امنیت اروپا و سراسر جهان محسوب می شود.
ف.ا: یوشکا فیشر افزود برای ما که از ابتدا وارد مذاکرات هسته ای با ایران شدیم، مرکز اصلی مذاکرات، تعلیق فعالیت های مربوط به چرخه سوخت هسته ای بود. خوب در این باره به توافقی نرسیدیم، اما برایمان در عین حال روشن بود که به این خواسته بدون ارائه امتیازهای جدی به ایران دست نخواهیم یافت. آقای فیشر از اعضا سابق تیم مذاکره کننده هسته ای اتحادیه اروپا با ایران گفت ایرانی ها بیش از اقدام نظامی، نگران به انزوا رانده شدن هستند. او افزود آنها (ایرانی ها) اکنون امکانات خود را سبک و سنگین می کنند:
یوشکا فیشر: بخشی از محاسبه ایران این است که غرب نمی تواند از پس بالا رفتن شدید بهای نفت برآید. برای جمهوری اسلامی باید روشن شود که این احتمال، مانع از برخورد جدی جامعه جهانی به برنامه هسته ای این کشور نخواهد شد. در این لحظه اتحاد جهانی برای برخورد با خطر یک ایران هسته ای، حیاتیست. برای حفظ این اتحاد باید برخورد با ایران یک برخورد منطقی باشد. تضمین امنیتی، امتیازیست که آمریکا باید به ازاء چشم پوشی از فعالیت های مربوط به چرخه سوخت هسته ای به ایران بدهد. ایران باید مجموعه مشوق های جذابی دریافت کند که اگر آن را رد کرد، در مقابل همه جامعه جهانی قرار داشته باشد.
ف.ا: وزیر امور خارجه پیشین آلمان گفت این تصور نادرستی ست که اروپا کمتر از آمریکا با یک ایران اتمی مشکل دارد:
یوشکا فیشر: مسلما مسئله عراق نقش منفی در برخورد غرب با کشورهای دیگر بازی کرد. این نگرانی اکنون در اروپا وجود دارد که درگیری با ایران بدتر از درگیر شدن با عراق از آب در بیاید، اما هیچکس، هیچ صدای جدی در اروپا، جدی بودن مسئله هسته ای ایران را انکار نمی کند.